Ettől tartanak a szerbek: Nagy-Albánia születhet a Balkánon

A jobboldali szerb ellenzék szerint a német–francia javaslat elfogadásával az ország egyre közelebb kerül Koszovó függetlenségének elismeréséhez. Ennek megakadályozása érdekében lakossági fórumokat szerveznek országszerte. Jelmondatuk: „Nincs kapituláció, mondjunk nemet az ultimátumra!” A szerb államfő közben már hétfőn a most felkínált uniós dokumentumról tárgyal a koszovói miniszterelnökkel.

MAGYAR NEMZET
Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2023. 02. 24. 18:04
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országjárásba kezd a jobboldali ellenzék

A Koszovóról szóló francianémet javaslat aláírása a terület függetlenségét és egy Nagy-Albánia létrehozását jelentené. Így értékelték a jelenlegi helyzetet szerb jobboldali ellenzéki pártok egy, a dél-szerbiai Nisben szervezett lakossági fórumon. A parlamenti pártok azt kifogásolják, hogy Alekszandar Vucsics szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy hajlandó az EU-s dokumentum alapján tárgyalni Koszovó jövőjéről.

Bosko Obradovic, a Dveri Mozgalom vezetője a rendezvényen hangsúlyozta: széles körű politikai egységre van szükség Szerbiában, így tud az ország szembeszállni a nyugati ultimátumokkal, amelyek Koszovó esetleges elismerése mellett arról is szólnak, hogy Belgrád vezessen be szankciókat Moszkva ellen.

Az álláspontjukkal a pártok országjárásba kezdenek.

 

Edi Rama: Az albánoknak egyesülniük kell

A szerb ellenzék tehát attól fél, hogy létrehozzák az ún. Nagy-Albániát, amelyet Koszovó és Albánia alkothat. Korábban egyébként erről az elképzelésről az albán miniszterelnök is beszélt. Edi Rama a koszovói függetlenség kikiáltásának évfordulója kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az albánoknak egyesülniük kell.

Szerbiának el kell ismernie Koszovót és elnézést kell kérnie a Koszovó területén elkövetett háborús bűnökért, az albánoknak pedig végül egyesülniük kell

– mondta a tiranai politikus a Klan TV-nek.

Hétfőn Brüsszelben tárgyal Vucsics és Kurti

A nyugat minél hamarabb megállapodást akar Koszovó és Szerbia között. Ennek részeként február 27-én már Brüsszelben a legmagasabb szinten egyeztet Belgrád és Pristina, uniós közvetítéssel. Ezt megelőzően Alekszandar Vucsics Abu Dzabiban vett részt a nemzetközi fegyverkiállításon.

Az államfő a Pink TV-nek a helyszínen adott interjúban elmondta: tovább fokozódik az ukrajnai háború, mert egyik fél sem akar békét, hanem csak legyőzni a másikat. Szerbiában éppen ezért a legfontosabb feladat a béke megőrzése és az, hogy tovább erősödjön az ország gazdasága.

Vucsics szerint a nyugat ki akarja venni a koszovói kártyát Vlagyimir Putyin kezéből, és a szankciók kapcsán is nő majd a nyomás Belgrádra.

Mint az államfő fogalmazott, nem akarja másra hárítani a felelősséget, de már 2008-ban felállították a határt Szerbia és Koszovó között. Hozzátette: az embereknek meg kell érteniük, hogy a helyzet nem Szerbiának kedvez, és amikor ő ezt állítja, rögtön árulónak nevezik.

Az eredeti cikk Nagy-Albánia születhet a Balkánon címen a V4NA oldalán érhető el.

Borítókép: Koszovó fővárosának, Pristinának a látképe (Forrás: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.