Felháborodást okozott a hajóbaleset, de mindenki mást hibáztat

Az olasz kormány az embercsempészeket, a baloldali ellenzék a kormányt hibáztatja a migránsok haláláért.

2023. 02. 27. 15:03
Steccato di Cutro, 2023. február 27. Az Olasz Vöröskereszt munkatársai és a parti õrség tagjai a tengerbõl kiemelt holttestek egyikét készülnek elszállítani a dél-olaszországi Calabria partjainál, Steccato di Cutro közelében, ahol egy száznál több - Irakból, Pakisztánból és Afganisztánból érkezõ - bevándorlót szállító hajó balesetet szenvedett a viharos tengeren 2023. február 26-án. A halálos áldozatok száma 59-re emelkedett, a hatóságok további eltûnteket keresnek. MTI/AP/LaPresse/Antonino Durso Fotó: Antonino Durso
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves politikai vitát szült Olaszországban a hét végi hajóbaleset. Vasárnap hajnalban egy migránsokat szállító halászhajó csapódott a sziklákhoz Calabria partjainál, Steccato di Cutro közelében, Crotonétól harminc kilométerre. A hajó kettétört és a mélybe süllyedt.

A legfrissebb sajtóinformációk szerint több mint száz halálos áldozata lehet a tengeri balesetnek, az áldozatok között húsz gyermek is van, köztük egy pár hónapos újszülött és egy ikerpár.

Megrázó jelenetek szemtanúi voltak a vasárnap reggeli órákban a helyszínre érkező Vöröskereszt mentőcsapat tagjai és az olasz parti őrség munkatársai. A hullámok között, illetve a parton élettelen testek tömegét találták.

Az olasz parti őrség jelentése szerint 81 embert sikerült biztonságba helyezni, közülük 21-en súlyos állapotban vannak, kórházi ellátásra szorulnak. A túlélők beszámolója szerint 180-an lehettek a hajón, de vannak, akik azt állítják, hogy több mint 250-en voltak a fedélzeten. Az olasz hatóságok két embercsempészt letartóztattak.

Az Il Giornale napilap szerint nem kizárt, hogy az emberkereskedők a rossz időjárási előrejelzések ellenére tudatosan indították útnak a zsúfolásig megtöltött hajót,

hogy egy esetleges baleset bekövetkezésével az olasz kormányt vádolhassák, amiért megszigorította az életmentő civil hajók tevékenységét a Földközi-tengeren és szigorú migrációs politikát folytat. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök mély fájdalmának adott hangot, egyben súlyos bűncselekménynek nevezte, hogy a hajót a kedvezőtlen időjárási előrejelzések ellenére a vízre engedték. Embertelennek nevezte, hogy az emberkereskedők hamis illúziókkal és a biztos átkelés ígéretével kecsegtetik az afrikai országokból indulókat, és menetjegyre váltják az életüket.

Az emberkereskedők egyre rozogább, egyre veszélyesebb csónakokban indítják útnak a bevándorlókat, miközben milliókat kaszálnak, amit aztán a fegyver- és drogkereskedelemben forgatnak meg – szólt a tragédia felelőseiről Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes.

Úgy fogalmazott, az emberkereskedelem felszámolása, az ártatlan életek megmentése mindenki erkölcsi kötelessége. Giorgia Meloni és Matteo Salvini a továbbiakban azt is hangsúlyozta, hogy a jobbközép koalíciós kormány továbbra is azt az álláspontot vallja, miszerint kizárólag az indulások leállításával lehet megakadályozni a jelenlegihez hasonló baleseteket.

Sergio Mattarella köztársasági elnök az Európai Uniót illette kemény kritikával,

amiért többszöri szorgalmazás ellenére sem vállalt felelősséget a migráció kezeléséért, a Földközi-tengeren zajló emberkereskedelem felszámolásáért, valamint a kiindulási országok fejlesztéséért, hogy a reményvesztett embertömegeknek a jobb élet reményében ne kelljen útra kelniük. Az államfő a nemzetközi közösség összefogását sürgette és a migrációt kiváltó okok – a háborúk, az üldöztetések, a terrorizmus, valamint a szegénység – felszámolását.

A baloldali ellenzéki Demokrata Párt újonnan megválasztott elnöke, Elly Schlein szerint a tengerben meghalt emberek a kormány „embertelen” bevándorlási politikájának áldozatai. A baloldali frakcióvezető európai mentési műveletek létrehozását sürgette a Földközi-tenger azon térségeiben, ahová sem a civil szervezetek, sem az olasz parti őrség nem jut el.

 

Borítókép: Az olasz Vöröskereszt munkatársai és a parti őrség tagjai a tengerből kiemelt holttestek egyikét készülnek elszállítani a dél-olaszországi Calabria partjainál, Steccato di Cutro közelében (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Antonino Durso)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.