Kijev azt hiszi, különleges kiváltságokat és gyors belépést érdemel az EU-ba

A Financial Times szerint több észak- és nyugat-európai ország is aggódik amiatt, hogy az uniós vezetők irreális reményeket keltenek Ukrajnában.

2023. 02. 01. 11:02
MICHEL, Charles; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. január 19. Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke (b) ukrán állami kitüntetést vesz át Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktõl a megbeszélésüket követõ sajtóértekezleten Kijevben 2023. január 19-én. Michel az Európai Parlament elõzõ napi strasbourgi plenáris ülésén kijelentette, hogy Ukrajnának több katonai felszerelésre van szüksége, és támogatja az Ukrajnának szánt harckocsik szállítását. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij

A Financial Times szerint több észak- és nyugat-európai ország is aggódik amiatt, hogy az uniós vezetők irreális reményeket keltenek Ukrajnában.

Az Európai Unió tagállamai arra figyelmeztették Brüsszelt, ne nyújtson irreális reményeket Ukrajna gyors uniós csatlakozásával kapcsolatban – írta meg a Financial Times. A brit üzleti lap cikke emlékeztet: Volodimir Zelenszkij pénteken Kijevben fogadja az EU vezető politikusait, köztük Ursula von der Leyen bizottsági elnököt és Charles Michel tanácsi elnököt, az ukrán elnök pedig szeretne a tárgyalások során előrelépést elérni Ukrajna uniós csatlakozása és a háborúban álló országnak a befagyasztott orosz vagyonból való újjáépítése terén. A cél az lenne, hogy az orosz központi bank mintegy háromszázmilliárd dollárnyi befagyasztott eszközeinek befektetésével nyereséget generáljanak, majd azt az ukrajnai újjáépítési erőfeszítésekre fordítsák. A lap szerint napirenden lesz egy olyan jogi mechanizmus létrehozása is, amellyel az oroszokat felelősségre lehet vonni a háborús bűnökért.

Az uniós tagállamok vezető diplomatái aggódnak amiatt, hogy a megvalósíthatatlan ukrán elvárásokat – köztük a 2026-ig történő uniós csatlakozást – ahelyett, hogy mérsékelnék, inkább bátorítják a brüsszeli vezető tisztviselők.

„Egyetlen politikai vezető sem akar a történelem rossz oldalán állni. Senki sem akarja, hogy azzal vádolják, hogy nem tett eleget” – fogalmazott egy magas rangú uniós diplomata, hozzátéve: „Ezért azt mondják nekik, hogy minden lehetséges.”

Elsősorban az északi és a nyugati tagállamok aggódnak amiatt, hogyan tudnák integrálni a közösségbe Ukrajna nagy – az európai életszínvonalhoz képest lemaradott – népességét. Egyebek mellett óvatos Emmanuel Macron francia elnök is, aki tavaly májusban még évtizedekről beszélt Ukrajna csatlakozása kapcsán.

A Financial Times emlékeztet:

Oroszország tavaly februári inváziójára válaszul az EU katonai, humanitárius és pénzügyi csomagokkal igyekezett támogatni Ukrajnát, beleértve az Oroszország elleni szankciókat, amelyek leginkább a tagállamok saját gazdaságait sújtották. Továbbá az EU azt a példátlan lépést is megtette, hogy Ukrajnát hivatalos tagjelöltté tette, annak ellenére, hogy nem teljesítette a szokásos követelményeket.

Az EU vezetése azonban a kezdettől fogva optimista hangot ütött meg. Ursula von der Leyen a tavaly szeptemberi kijevi látogatásán például azt mondta, hogy a csatlakozási folyamat jó úton halad. – Lenyűgöző látni a sebességet, az eltökéltséget és a pontosságot, amellyel haladnak – fogalmazott a bizottság elnöke. Charles Michel idén januárban járt utoljára Kijevben, ahol azt hangoztatta: – Nem szabad megspórolni semmilyen erőfeszítést annak érdekében, hogy ezt az ígéretet a lehető leggyorsabban valóra váltsuk.

Csakhogy ez a retorika olyan elvárásokat és reményeket ébresztett Kijevben, amelyek azt feltételezik, hogy Ukrajna különleges kiváltságokat és gyors belépést érdemel az uniós blokkba. Denis Shmihal ukrán miniszterelnök például már arról beszélt, hogy kétéves menetrendet képzel el.

„Nem lesz gyorsított út Ukrajna uniós tagságához” – mondta a Financial Timesnak egy másik uniós diplomata, hozzátéve: „Fennáll a veszélye annak, hogy a retorika összeütközik a valósággal.”

Az üzleti lapnak több tagállami tisztviselő is azt mondta, hogy a bizottságnak világossá kell tennie Ukrajnának, hogy a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt hatalmas akadályok állnak, amelyek önmagukban egy évtizedet vagy még többet is igénybe vehetnek.

„Ez a szakadék [az ígéretek és a valóság között] már jó ideje növekszik. És lassan elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor már túlságosan széles” – mondta egy harmadik uniós diplomata. „Úgy tűnik, azt hiszik, hogy holnap csak úgy taggá válhatnak. Pedig ez nyilvánvalóan nem így van.”

Von der Leyen és más biztosok mindenesetre a kijevi vizit részeként ukrán kormánytisztviselőkkel is találkoznak, a bizottsági elnök és a 27 tagállamot képviselő Michel pedig pénteken tart csúcstalálkozót Zelenszkijjel.
 

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) ukrán állami kitüntetést vesz át Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől a megbeszélésüket követő sajtóértekezleten Kijevben 2023. január 19-én. Michel az Európai Parlament előző napi strasbourgi plenáris ülésén kijelentette, hogy Ukrajnának több katonai felszerelésre van szüksége, és támogatja az Ukrajnának szánt harckocsik szállítását (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.