Nemzetközi vizsgálatot sürget Moszkva az Északi Áramlat ügyében

Egy amerikai oknyomozó újságíró cikke szerint maga Joe Biden adta ki az utasítást a vezetékek felrobbantására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 09. 9:41
null
Balti-tenger, 2022. szeptember 29. A svéd parti õrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csõvezetékbõl a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettõ Svédország, kettõ pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi vizsgálatot kellene indítani az Északi Áramlat gázvezetékeinél történt robbanások ügyében Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró blogbejegyzése alapján − mondta Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök csütörtökön.

Hersh szerdán közzétett cikkében névtelen forrásra hivatkozva azt írta: a tavaly szeptemberi szabotázsakciót Joe Biden amerikai elnök utasítására hajtották végre.

A nyilvánosságra hozott tények nemzetközi vizsgálat alapját kell hogy képezzék

− szögezte le Vologyin, megjegyezve, hogy felelősségre kell vonni Bident és cinkosait. Az orosz házelnök szerint az Egyesült Államoknak kártérítést kellene fizetnie a terrortámadás által érintett országoknak.

A Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken tavaly szeptember végén történtek robbanások Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Az első csővezetékpár mindkét szálán és a másodiknak az egyikén észleltek sérüléseket. Az Északi Áramlat Ukrajna megkerülésével orosz földgázt szállított Európába.

 

Svéd és dán nyomozók később megállapították, hogy szabotázs történt, de a felelőst nem nevezték meg.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban az angolszászokat, elsősorban Londont hibáztatta a történtek miatt, míg nyugati országok Oroszország felelősségét firtatták. Az orosz külügyminisztérium szerdán aláhúzta: Washingtonnak válaszolnia kell a robbanásokban játszott szerepét illető kérdésekre.

Seymour Hersh a blogján azt írta, hogy az Északi Áramlat vezetékeket az amerikai és a norvég haditengerészet, valamint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) semmisítette meg Joe Biden közvetlen utasítására. 

Hersh névtelen forrása szerint a robbanótöltetet egy nyári hadgyakorlaton helyezték el, majd három hónappal később hozták működésbe.

A 85 éves Hersh korábban számos díjat nyert oknyomozó újságírói munkájával, de több vitatott állásfoglalása is volt. Megkérdőjelezte például, hogy Szíriában az Aszad-rezsim vetett be vegyi fegyvert, és Oszama bin Laden al-Kaida-vezér meggyilkolásának körülményeivel kapcsolatban hazugsággal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt. A volt orosz hírszerző, Szergej Szkripal megmérgezésével kapcsolatban arról beszélt, hogy valószínűleg szervezett bűnözői körök próbálhatták eltenni láb alól Szkripalt, nem egy állami szervezet, vagyis nem az orosz szervek.

A Fehér Ház még szerdán reagált. – Ez totálisan hamis és teljes kitaláció − fogalmazott Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a Hersh állításairól.

Borítókép: a svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.