Reagált az EU és a NATO Kína tűzszünetet sürgető álláspontjára

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Peking nem hiteles közvetítő, mert nem ítélte el Ukrajna lerohanását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 24. 16:10
VON DER LEYEN, Ursula; STOLTENBERG, Jens; KALLAS, Kaja
Tallinn, 2023. február 24. Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét (b) és Jens Stoltenberg NATO-fõtitkárt (j) fogadja Kaja Kallas észt miniszterelnök az Észtország függetlenné válása 105. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen Tallinnban 2023. február 24-én. MTI/AP/Pavel Golovkin Fotó: Pavel Golovkin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO és az Európai Unió fenntartásokkal reagált pénteken arra, hogy Kína párbeszédet és tűzszünetet szorgalmazott Oroszország és Ukrajna között a háború kitörésének első évfordulóján, pénteken közzétett, 12 pontból álló dokumentumában. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Tallinnban újságírók előtt azt mondta:

Kína azért nem teljesen hiteles közvetítő, mert mindeddig nem volt képes elítélni Ukrajna törvénytelen lerohanását.

Hozzátette, hogy ráadásul Peking éppen pár nappal a háború megindítása előtt írt alá megállapodást Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A NATO-főtitkár az esetleges kínai fegyverszállítmányokkal kapcsolatban megjegyezte: vannak arra utaló jelek, hogy Kína azt fontolgatja és tervezi, hogy „halálos segítséget” nyújt Oroszországnak. „Ezt Kínának nem lenne szabad megtennie, mert ezzel egy törvénytelenül megindított támadást támogatna, és megsértené a nemzetközi jogot. Óriási hiba lenne” – fogalmazott Stoltenberg.

Hangsúlyozta, hogy Putyin nem békére, hanem újabb támadásokra készül. „Ha valaki a konfliktus tárgyalásos megoldását szeretné olyan formában, hogy abban Ukrajna szuverén, független államként vehessen részt, ahhoz Kijevet katonailag kell támogatni. Csak így lehet megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy Putyin belássa, nem arathat győzelmet a harctéren”. Az ugyancsak az észt fővárosban tartózkodó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy „Kína 12 pontos dokumentumát egy bizonyos háttér-információval együtt kell megítélni, nevezetesen azzal, hogy Kína korábban már állást foglalt, amikor közvetlenül az invázió előtt korlátlan barátságuk megerősítéséről megállapodást írt alá Moszkvával”.

Borítókép: Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét (b) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt (j) fogadja Kaja Kallas észt miniszterelnök az Észtország függetlenné válása 105. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen Tallinnban 2023. február 24-én (Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.