Románia visszafogottan reagált a Moldovát célzó orosz fenyegetésre

Bukarest belpolitikai jellegűnek tartja a vészjósoló moldovai nyilatkozatokat.

World Economic Forum
DAVOS, SWITZERLAND - JANUARY 17 President of Moldova Maia Sandu speaks at World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland on January 17, 2023. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszafogott reagálások kísérték a román politikai életben azokat a chisinaui nyilatkozatokat, miszerint Oroszország államcsínyt, különböző destabilizációs akciókat tervez a Moldovai Köztársaságban. Maia Sandu moldovai államfő a hétfői sajtótájékoztatóján hírszerzési forrásokra hivatkozva arra figyelmeztetett, Moszkva meg akarja buktatni Moldova kormányát, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel sikerüljön meggátolni tervezett uniós csatlakozását. Moldovában egyébként a múlt héten lemondott Natalia Gavrilita miniszterelnök, akit a keményebb kezűnek, az euroatlantista irányvonal iránt elkötelezettnek tartott Dorin Recean követ a kormány élén. 

Románia rendületlenül támogatja Moldova szuverenitását és területi épségét, ugyanakkor elítél minden külföldről kezdeményezett destabilizációs kísérletet – szögezte le Klaus Johannis államfő az elnöki hivatal honlapján szerdán közzétett sajtónyilatkozatában. Vasile Dincu, Románia volt védelmi minisztere a chisinaui eseményekkel kapcsolatban azt mondta, Maia Sandu így próbálja visszaszerezni pártja, a kormányzó Akció és Szolidaritás Párt iránti szimpátiát. 

Oroszország befolyása a Moldovai Köztársaságban hangsúlyos, következetes, és ehhez szerintem nincs szükség puccsokra vagy egyéb akciókra

 – fogalmazott  a szociáldemokrata politikus. Nicolae Ciuca miniszterelnök, de a román külügyminisztérium sem fogalmazott meg semmilyen álláspontot a moldovai kérdésben. Az Adevarul portál diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a bukaresti külügyi tárca Maia Sandu belpolitikai jellegű ügyének tartja a moldovai államfő nyilatkozatát, ezért nem tartotta fontosnak a reagálást.

A román hadsereg korábbi vezérkari főnöke, Stefan Danila szerint eltúlzott a Moldovát célzó orosz fenyegetettség. 

– Politikai akciók zajlanak, támogatják az oroszbarát moldovai pártokat, s a most hatalmon lévőknek minden országban problémái vannak a gazdasági és energiaválság miatt. Moldovát sem kerülték el ezek  ezek a válságok – értékelte a moldovai történéseket Danila. A volt vezérkari főnök bizakodó a chisinaui kormányváltást illetően. Az új moldovai miniszterelnökre, Dorin Receanra utalva azt mondta: egy biztonsági szakértő jobban kezelheti a kialakult helyzetet.

George Jiglau politológus úgy vélte, nyilvánvaló, hogy a Moldovai Köztársaság Oroszország napirendjén van, szerinte nincs ok a moldovai titkosszolgálatok által megerősített információk megkérdőjelezésére. 

Az elemző ugyanakkor kiemelte: a háborút sok csatornán vívják, az információs háború pedig már régóta zajlik, várhatóan tovább fog erősödni, és nem korlátozódik csak a Moldovai Köztársaságra.

Borítókép: Maia Sandu moldovai államfő (Fotó: Anadolu Agency via AFP/Dursun Aydemir)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.