A békére szólít fel az ENSZ határozattervezete

Amíg Kijev és szövetségesei továbbra is Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartását követelik az ENSZ-ben, Moszkva továbbra is a Nyugatot hibáztatja a háború kirobbanásáért. Szakértők szerint már egyre több ország követeli a békét.

Magyar Nemzet
2023. 02. 23. 8:57
GUTERRES, António
New York, 2022. szeptember 22. António Guterres ENSZ-fõtitkár felszólal az ENSZ Közgyûlésének 77. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 21-én. MTI/AP/Mary Altaffer Fotó: Mary Altaffer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A lehető leghamarabb egy átfogó, igazságos és tartós békét kell elérni Ukrajnában az Egyesült Nemzetek Szervezete alapokmányának elveivel összhangban” – húzza alá az ENSZ-közgyűlés határozattervezete, amelyről az ENSZ-tagországai ma fognak tárgyalni New Yorkban. A Kőrösi Csaba magyar elnök vezette, 193 országot képviselő közgyűlés az orosz–ukrán háború kitörésének egyéves évfordulója előtt ül össze, hazánkat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli.

Úgy látom, hogy a mostani javaslat nyomatékosabban követeli a békét, mint néhány korábbi határozat. Olyan országok, mint Brazília vagy Dél-Afrika is egyre inkább amellett érvelnek, hogy valamiféle béketörekvésre van szükség

– fogalmazott Richard Gowan, a Nemzetközi Válságcsoport nemkormányzati szervezet ENSZ-képviseletének vezetője a VOA News amerikai hírszolgáltatónak.

A tárgyalásra szánt határozattervezet kiemeli Ukrajna területi integritásának, szuverenitásának és határainak a sérthetetlenségét, és arra szólítja fel Oroszországot – jogi kötőerő nélkül, „csupán” politikai nyomást alkalmazva –, hogy „haladéktalanul, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki katonai haderejét Ukrajna nemzetközileg elismert területéről, és szüntessen be mindenfajta ellenségeskedést”.

A határozat mindemellett az ukrán kritikus infrastruktúra és a polgári objektumok (lakóházak, iskolák, kórházak) elleni szándékos támadások azonnali beszüntetésére is felszólít, valamint hangsúlyozza Ukrajna területén elkövetett nemzetközi jogsértések és bűncselekmények nemzetközi szintű kivizsgálásának a biztosítását.

Egy európai diplomata a VOA News-nak úgy fogalmazott: a tűzszünetet az ellenségeskedés beszüntetésére cseréltük, mert úgy éreztük, az egy erősebb kifejezés.

A tűzszünet elcsendesítheti az ellenségeskedést, amely lehetővé teszi az egyik félnek, hogy újraszervezze magát, és felkészüljön egy újabb támadásra. Míg az ellenségeskedés beszüntetése egy tartósabb megállapodásra utal, amely túlmutat a fegyverek elhallgatásán

 – mondta a diplomata utalva arra, hogy ez jobban megalapozhat egy végső diplomáciai megoldást.

Kijev és támogatói abban reménykednek, hogy a határozattal elmélyíthetik Oroszország diplomáciai elszigeteltségét, amelyhez a közgyűlés csaknem háromnegyedének igen szavazatát kérik – ehhez hasonlót a tavalyi határozat során már elnyertek.

A Nyugat figyelmen kívül hagyta aggodalmainkat, és egyre közelebb hozta a NATO katonai infrastruktúráját határainkhoz

 – mondta Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete a témában. Szerinte Moszkvának „nem volt más lehetősége” tavaly február 24-én, minthogy megindítsa a „különleges katonai műveletét” a Kelet-Ukrajnában élő oroszul beszélők védelme érdekében és Oroszország „biztonságának és védelmének katonai biztosítása érdekében”.

Nem csak Oroszország nem ért egyet a határozattervezettel, Belarusz már benyújtotta módosító javaslatait, amiben az „egy éve tartó invázió”, „az orosz agresszió”, és „az orosz haderő azonnali visszavonása” mondatrészek kihúzását javasolja. Helyette olyan javaslatot terjesztett be, amely „aggodalmát fejezi ki, hogy harmadik felek szállítanak fegyvert a konfliktusba”, felszólítva emellett a béketárgyalások megindítására.

Borítókép: António Guterres ENSZ-főtitkár felszólal az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 21-én (Forrás: MTI/AP/Mary Altaffer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.