időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Bocsánatot kért a BBC, miután sportműsorvezetők nélkül maradt

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, MTI
2023.03.12. 09:21 2023.03.12. 09:48
Bocsánatot kért a BBC, miután sportműsorvezetők nélkül maradt

Bocsánatot kért Tim Davie, a brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság (BBC) főigazgatója a nézőktől, amiért nem tudták a szokott módon közvetíteni a sportműsorokat szombat este. Hozzátette: nehéz napon van túl a BBC, de a probléma kiküszöbölésén dolgoznak.

A televízió pénteken felfüggesztette Gary Lineker műsorvezetői megbízatását, miután az egykori futballsztár Twitter-bejegyzésében éles szavakkal bírálta a konzervatív párti brit kormány új bevándorlási törvénytervezetét. Az ezt követő szolidaritási hullám során a munkatársak sorra visszaléptek a szerepléstől, és a BBC szinte összes sportműsora műsorvezetők és kommentátorok nélkül maradt szombat estére.

Az lenne a siker számomra, ha Gary újra adásba kerülne, és együtt nyújtanánk a nézőközönségnek azt a világszínvonalú sportközvetítést, amelyet, mint mondtam, sajnálom, hogy nem tudtunk biztosítani 

– mondta a BBC Newsnak adott interjúban a főigazgató.

Azokra a vádakra válaszul, hogy Lineker felfüggesztésével a BBC vezetői engedtek a kormány nyomásának, a főigazgató azt válaszolta, nem egy párt kérését teljesítették. 

Elmondta, a népszerű műsorvezetőt azután kérték meg, hogy lépjen vissza, miután pártpolitikai ügyekbe keveredett. 

Davie ezután hozzáfűzte, kész felülvizsgálni az olyan szabadúszó alkalmazottakra vonatkozó pártatlansági szabályokat, mint a Lineker.

A 62 éves Gary Lineker a Twitteren e héten megjelent bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a brit kormány új bevándorlási törvénytervezete „felmérhetetlenül kegyetlen, mivel a leginkább veszélyeztetett emberek ellen irányul, és nyelvezete nem különbözik a harmincas évek Németországában alkalmazott nyelvezettől”. Lapunk is írt róla, az új javaslat értelmében menedékkérelem benyújtása céljából sem maradhatnak Nagy-Britanniában azok, akik illegálisan lépik át a brit határt. A jogszabály értelmében a kormány elrendelheti a bevándorlók őrizetbe vételét és hazájukba vagy egy harmadik, biztonságos országba történő kitoloncolását.

A BBC péntek este hivatalos közleményben tudatta: felkérte Linekert, hogy lépjen vissza az általa csaknem negyedszázada vezetett, Match of the Day (MOTD) című hétvégi televíziós futballmagazin műsorvezetésétől mindaddig, amíg nincs egyértelmű álláspont arról, hogy miként használja a közösségimédia-felületeket. A közlemény szerint a BBC soha nem mondta, hogy Linekernek nem lehet saját véleménye olyan ügyekben, amelyek számára fontosak, azt viszont kérte, hogy a műsorvezető messze kerülje az állásfoglalást pártpolitikai ügyekben és vitatott politikai kérdésekben. A BBC szerint Lineker Twitter-bejegyzése sérti a médiatársaság szerkesztési iránymutatóiban megfogalmazott pártatlansági követelményeket.

Futballkarrierje során Gary Lineker 80-szor szerepelt az angol válogatottban, csapatkapitány is volt, emellett élvonalbeli klubok – köztük az Everton, a Barcelona és a Tottenham Hotspur – színeiben is játszott, és 1999 óta a Match of the Day műsorvezetője.

Az 1964 óta futó MOTD a világ legrégebbi, ma is rendszeresen jelentkező televíziós sportműsora, Lineker pedig a program történetének leghosszabb ideje szolgáló műsorvezetője.

Felfüggesztése azonnal rendkívüli felzúdulást keltett. A Match of the Day két másik – szintén egykori futballsztár – műsorvezetője, Ian Wright és Alan Shearer bejelentette, hogy szolidaritásként Lineker iránt ők sem vállalják a fellépést a szombaton esedékes következő műsorban. Majd a BBC szinte összes többi sportműsorvezetője is közölte, hogy nem hajlandó szerepelni a szombati sportprogramokban. A BBC rádió 5 Live nevű népszerű csatornája szombaton a stábok visszalépése miatt lemondta a labdarúgó-mérkőzések közvetítését és előre rögzített programokat sugárzott. A Match of the Day a BBC televízió közlése szerint kommentátorok és elemzők közreműködése nélkül, csak a mérkőzések összefoglaló képanyagával jelentkezett szombat este – számolt be róla az MTI.

A BBC történetének precedens nélküli esetére Rishi Sunak brit miniszterelnök is reagált, aki elmondta, Linekert egy tehetséges műsorvezetőnek tartja, és reméli, hogy hamarosan megoldódik a vita, ám az nem tartozik a kormányra.

Miniszterelnökként azt kell tennem, amit helyesnek tartok, tiszteletben tartva, hogy nem mindig ért egyet mindenki 

– tette hozzá Lineker Twitter-bejegyzésével kapcsolatban. A belügyminiszter, Suella Braverman és a kulturális miniszter, Lucy Frazer eközben azt kifogásolta, hogy a sportkommentátor a kormány nyelvezetét a náci Németországéhoz hasonlította.

A Sunday Mirror brit hetilap az egykori futballsztár fiát kérdezte a történtekről. Gary Lineker szerint apja visszatérne a képernyőre, ha újból felkérnék, de bocsánatot nem kérne, amiért London legújabb tervezetét bírálta.

Lineker felfüggesztése egyébként nemcsak a BBC munkatársainak körében indított el lavinát. 

A Premier League, az angol labdarúgó-bajnokság első osztálya bejelentette: kezdeményezés indult arra, hogy a játékosok és az edzők ezúttal ne adjanak interjúkat a mérkőzések után a BBC sportriportereinek. A brit újságíró szövetség (National Union of Journalists, NUJ) főtitkára, Michelle Stanistreet szombati nyilatkozatában hatalmas öngólnak minősítette Lineker felfüggesztését. Hozzátette: a BBC ostoba és veszélyes módon jár el, amikor ilyen mértékben enged a politikai nyomásnak. A televíziós és rádiós újságírók külön érdekvédelmi szervezete (Bectu) mélységesen aggasztónak nevezte a BBC eljárását. A szervezet szerint a történtek azt a benyomást keltik, hogy a brit közszolgálati médiatársaság engedett a politikai nyomásnak, amelyet kormánytagok fejtettek ki olyasvalaki eltávolítása végett, aki nem ért egyet a jelenlegi kormány politikájával.

Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szombati nyilatkozatában kijelentette: az nem pártatlanság, ha a BBC enged a Linekerre panaszkodó konzervatív képviselők nyomásának, sőt ez éppen ellentétes a pártatlansággal. A Munkáspárt előző nap is megszólalt az ügyben: péntek esti közleménye szerint azokat a konzervatív politikusokat, akik a kormánnyal egyet nem értők kirúgásáért lobbiznak, ki kell nevetni, és nem törleszkedni kell hozzájuk – tette hozzá az MTI.

 

Borítókép: Gary Lineker egykori futballsztár, a Match of the Day műsorvezetője (Fotó: Facebook/Gary Lineker)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.