„Brüsszel igyekszik rátenni a kezét a tagállami szuverenitásra”

Az Alapjogokért Központ sajtótájékoztatót tartott az unió új tervezetéről, a demokráciacsomagról.

2023. 03. 14. 13:59
Kovács István az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója (b) és Kovács Attila a szervezet európai uniós kutatási igazgatója (j) sajtótájékoztatója. 2022.10.20.
Forrás: Alapjogokért Központ
Kovács István az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója (b) és Kovács Attila a szervezet európai uniós kutatási igazgatója (j) sajtótájékoztatója. 2022.10.20. Forrás: Alapjogokért Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel egy elnyomó demokráciát szeretne rákényszeríteni a tagállamokra. Ez tulajdonképpen már az Európai Egyesült Államoknak a megvalósulása lenne – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója kedden, az Európai Bizottság demokráciacsomagjáról tartott sajtótájékoztatón. Részletezte, 

az Európai Bizottság 2020 végén tette közzé az új javaslatcsomagot, amelynek részei külön-külön is haladnak előre a jogalkotási folyamatban.

– A föderalizmus és a nemzetállamok párharca a kezdetektől jelen van az Európai Unió életében – magyarázta a stratégiai igazgató. Elmondta, azok a csatározások, amelyek ma is megvannak az EU és egyes tagállamok között, ide eredeztethetők vissza. Kovács István szerint a föderalizmus lopakodó előretörése úgy valósult meg, hogy a bizottság az Európai Bírósággal karöltve mindig az élen járt az építésében, a bíróság ugyanis deklarálta az uniós jognak az elsőbbségét a nemzeti jog felett. A stratégiai igazgató példaként elmondta, az unió a magyar gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos nézeteltéréseket elmaszkírozza egy jogi vitának, miközben valójában egy ideológiai programot valósít meg.

Az elkövetkező időszakban a jogállamiság fogalmát fokozatosan felváltja majd a demokrácia fogalma

 – hangsúlyozta Kovács István, hozzátéve, Brüsszel magának szeretné a jogokat arra nézve, hogy megmondja, mi az, ami demokratikus és mi az, ami nem. A demokráciacsomaghoz tartozó digitális szolgáltatásokról szóló rendeletről úgy fogalmazott, Brüsszel igyekszik mindenre rátenni a kezét, ami a tagállami szuverenitás része.

Kovács István részletezte: az EU tervei, hogy a választások szabályait is Brüsszelből diktálják, onnan mondanák meg, mi az, ami egy kampányban jogszerű vagy jogszerűtlen. Ez elitista gondolkodás, amely megmérgezi Brüsszelt, ez az, amiért nem tud a problémákkal foglalkozni.

Nem lehet nem észrevenni az összehangolt támadást, ami az EU-ban zajlik 

– fogalmazott Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója. Elmondta: 

a válság égisze alatt az unió föderalista érdekeket juttat érvényre, amely a tagállamokat hátrányosan érinti.

Az egyik reformterv, a transznacionális lista például arról szól, hogy a magyarok ne magyarokra szavazzanak, és így például a németek, a franciák, a svédek képviseljék a magyar érdekeket. A csúcsjelölti rendszerrel kapcsolatban arról számolt be, ez egy régi próbálkozás, amelynek lényege, hogy az európai pártcsaládok jelölnek valakit, aki az Európai Bizottság elnöke lenne. – Ez a jogosítvány ma a tagállamok kezében van, vagyis kivennék a tagállamok demokratikusan megválasztott vezetőinek a kezéből ezt a jogot is – magyarázta Kovács Attila.

 – A szocialistákon belül felülreprezentáltak azok a képviselők, politikai erők, pártok, amelyeket a brüsszeli korrupciós botrány érint. Ha itt elindul valamiféle megtisztulás, ha mindenkit kiraknak, aki érintett volt a korrupcióban, a jelenleg hatalmas szocialista frakció törpévé fog összezsugorodni – válaszolta a Magyar Nemzet azon kérdésére Kovács István, mi várható a 2024-től megüresedő, európai bizottsági elnöki pozícióért folytatott versenyben, miután a szocialista európai parlamenti képviselők már azon versengenek, melyikük induljon csúcsjelöltként.


Borítókép: Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója és Kovács Attila, a szervezet európai uniós kutatási igazgatója sajtótájékoztatója 2022. október 20-án (Fotó: Alapjogokért Központ)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.