A második legmelegebb telén van túl az európai kontinens

A második legmelegebb telén van túl Európa, a kontinens számos részén átlagon felüli hőmérsékleteket mértek. Ugyan a szokatlanul enyhe időjárás megkönnyebbülést jelentett az európai energiaválság közepette, az éghajlatváltozás aggodalomra ad okot.

2023. 03. 09. 11:12
Budapest, 2018. január 6. Járókelõk a tavaszias idõben Budapesten, a idõsebb Antall József rakparton 2018. január 6-án. Az év elsõ hétvégéjén is folytatódott a szokatlanul enyhe téli idõ, megdõlt az országos napi melegrekord, az ország több pontján 17 Celsius-fokot is mértek. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordmagas téli hőmérséklet Európában

Az európai uniós Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat (Copernicus Climate Change Service) legfrissebb adatai szerint az átlaghőmérséklet 2022 decembere és 2023 februárja között 1,4 Celsius-fokkal volt magasabb az 1991 és 2020 közötti időszak átlagánál az északi féltekén. Ennél melegebbnek csak a 2019/2020-as tél bizonyult. 

Februárban Európa keleti és északkeleti részein az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékleteket mértek, amit januárban és decemberben komoly hőhullám előzött meg. A rekordmagas téli hőmérsékletet Franciaországtól Magyarországig megtapasztalhatta az európai lakosság, a havazás hiánya a síszezont is negatívan érintette

 – áll a klímaváltozási szolgálat jelentésében. Korábban arra is rámutattak, hogy az éghajlatváltozás következtében 2022 nyara volt eddig a legmelegebb Európában.

Folytatódott az enyhe telek sorozata

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) néhány napja szintén rámutatott, hogy hazánkban a 2022/2023-as tél a második legenyhébb volt 1901 óta. Ez egyben azt is jelenti, hogy folytatódott az enyhe telek sorozata, ami hatodik éve tart. Magyarországon a mostani rekordot csak a 2006/2007-es tél döntötte meg.

Az OMSZ adatai szerint országos átlagban az 1991–2020-as átlagnál (0,3 Celsius-fok) 2,7 Celsius-fokkal melegebb volt ebben az évszakban, jelentősebb hideg időszak egyáltalán nem fordult elő. 

A nagyon enyhe idő mellett ugyanakkor sok csapadék hullott a télen, az országos átlagos csapadék a normál másfélszerese volt, amivel a kilencedik legcsapadékosabb tél lett a 20. század kezdete óta – tette hozzá az OMSZ.

A rendkívüli időjárás ráadásul nemcsak a síszezont érinti, hanem kockázatot jelent a mezőgazdaság és a vadon élő állatok számára is. A hőmérséklet-emelkedések miatt ugyanis a növények idő előtt elkezdhetnek növekedni, az állatok pedig hamarabb ébredhetnek fel a téli álomból, ám a későbbi hidegfrontok elpusztíthatják őket. – A kis populációkat ezzel a kihalás veszélye fenyegeti – nyilatkozta Tilly Collins, az Imperial College London tudományegyetem Természettudományi Karának munkatársa.

 

Borítókép: járókelők a tavaszias időben Budapesten 2018. január 6-án (Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.