időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

A második legmelegebb telén van túl az európai kontinens

Koren-Karczub Tímea
2023.03.09. 11:12 2023.03.09. 11:21
A második legmelegebb telén van túl az európai kontinens

A második legmelegebb telén van túl Európa, a kontinens számos részén átlagon felüli hőmérsékleteket mértek. Ugyan a szokatlanul enyhe időjárás megkönnyebbülést jelentett az európai energiaválság közepette, az éghajlatváltozás aggodalomra ad okot.

Rekordmagas téli hőmérséklet Európában

Az európai uniós Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat (Copernicus Climate Change Service) legfrissebb adatai szerint az átlaghőmérséklet 2022 decembere és 2023 februárja között 1,4 Celsius-fokkal volt magasabb az 1991 és 2020 közötti időszak átlagánál az északi féltekén. Ennél melegebbnek csak a 2019/2020-as tél bizonyult. 

Februárban Európa keleti és északkeleti részein az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékleteket mértek, amit januárban és decemberben komoly hőhullám előzött meg. A rekordmagas téli hőmérsékletet Franciaországtól Magyarországig megtapasztalhatta az európai lakosság, a havazás hiánya a síszezont is negatívan érintette

 – áll a klímaváltozási szolgálat jelentésében. Korábban arra is rámutattak, hogy az éghajlatváltozás következtében 2022 nyara volt eddig a legmelegebb Európában.

Folytatódott az enyhe telek sorozata

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) néhány napja szintén rámutatott, hogy hazánkban a 2022/2023-as tél a második legenyhébb volt 1901 óta. Ez egyben azt is jelenti, hogy folytatódott az enyhe telek sorozata, ami hatodik éve tart. Magyarországon a mostani rekordot csak a 2006/2007-es tél döntötte meg.

Az OMSZ adatai szerint országos átlagban az 1991–2020-as átlagnál (0,3 Celsius-fok) 2,7 Celsius-fokkal melegebb volt ebben az évszakban, jelentősebb hideg időszak egyáltalán nem fordult elő. 

A nagyon enyhe idő mellett ugyanakkor sok csapadék hullott a télen, az országos átlagos csapadék a normál másfélszerese volt, amivel a kilencedik legcsapadékosabb tél lett a 20. század kezdete óta – tette hozzá az OMSZ.

A rendkívüli időjárás ráadásul nemcsak a síszezont érinti, hanem kockázatot jelent a mezőgazdaság és a vadon élő állatok számára is. A hőmérséklet-emelkedések miatt ugyanis a növények idő előtt elkezdhetnek növekedni, az állatok pedig hamarabb ébredhetnek fel a téli álomból, ám a későbbi hidegfrontok elpusztíthatják őket. – A kis populációkat ezzel a kihalás veszélye fenyegeti – nyilatkozta Tilly Collins, az Imperial College London tudományegyetem Természettudományi Karának munkatársa.

 

Borítókép: járókelők a tavaszias időben Budapesten 2018. január 6-án (Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.