Grúzia kormánypártja visszavonta a külföldi ügynökökre vonatkozó törvényt

A két napig tartó tüntetésekkel összefüggésben 142 embert tartóztattak le a hatóságok.

Magyar Nemzet
2023. 03. 09. 9:26
ZURABISVILI, Szalome
Tbiliszi, 2023. március 8. Rohamrendõrök felé megy egy georgiai zászlót viselõ tüntetõ a külföldi ügynökökrõl szóló törvény elleni tiltakozáson Tbilisziben 2023. március 7-én, miután a parlament elsõ olvasatban elfogadta a jogszabályt. A kormányzó Georgiai Álom párt által támogatott törvény elõírja, hogy a mûködési költsége több mint egyötötdét külföldi forrásból biztosító szervezet külföldi ügynökként regisztráltassa magát az igazságügyi minisztériumban, ellenkezõ esetben súlyos bírsággal sújtják. Szalome Zurabisvili államfõ közölte, hogy támogatja a tüntetõket. MTI/AP/Zurab Tsertsvadze Fotó: Zurab Cercvadze
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grúzia kormánypártja bejelentette, hogy visszavonja a „külföldi befolyás visszaszorítása érdekében” hozott törvényjavaslatot, miután Tbilisziben két éjszakán át széles körű tüntetések zajlottak, az Európai Unióval szimpatizáló lakosság felháborodását követően.

„Gondoskodnunk kell a békéről, a nyugalomról és a gazdasági fejlődésről országunkban, valamint Grúziának az európai integráció felé haladásáról. Ezért minden polgár energiáját nem a konfrontációra, hanem országunk helyes irányú fejlődésére kell fordítanunk” – indokolta döntését a Grúz Álom kormánypárt.

A visszavonásról szóló bejelentést, amelyet az ország közszolgálati műsorszolgáltatója közvetített, néhány órával azután tették, hogy több tízezer ember gyűlt össze a grúz parlament előtt a második éjszakai tüntetéseken, és néhányan összecsaptak a rendőrséggel.

A tüntetők az Európai Unió – amelyhez Grúzia tavaly kérte felvételét –, az Egyesült Államok és Ukrajna zászlaját, valamint a grúz zászlót lengették.

A vitatott jogszabály előírta volna, hogy azok az országban működő szervezetek, amelyek éves bevételük minimum húsz százalékát külföldi forrásból kapják, „külföldi ügynökként” regisztrálják magukat. Ennek elmulasztása komoly bírsággal járt volna.

A javaslatot jogvédő szakértők bírálták, és annak első olvasatban való elfogadásakor hangsúlyozták, az előírás megbénítja Grúzia civil társadalmát, és károsítja a demokráciát. A kritikusok szerint a javaslat hasonlított az Oroszország által a másként gondolkodók és a politikai ellenzék elfojtására alkalmazott hasonló törvényekhez.

Az Európai Unióval rendkívül nagy számban szimpatizáló lakosság egy része a törvénytervezet elfogadását követően az utcákra vonult, és felháborodott tüntetések kezdődtek. Sokan a rendőrökkel is összecsaptak.

Az Európai Unió a volt szovjet köztársaságban működő képviselete üdvözölte a törvényjavaslat visszavonását.

Bátorítjuk Grúzia minden politikai vezetőjét, hogy folytassák az EU-párti reformokat, inkluzív és konstruktív módon

– írta a hivatal a hivatalos Twitter-fiókján.

A grúz belügyminisztérium közölte, hogy további 66 embert tartóztatott le a tüntetésekben való részvételük miatt. „A tüntetés résztvevői egész éjszaka különböző helyszíneken megsértették a közrendet, és ellenálltak a rendőröknek” – áll a közleményben. A bejelentéssel 142-re emelkedett a kedden és szerdán tartott tüntetésekkel összefüggésben letartóztatott személyek száma.

 

Borítókép: rohamrendőrök felé megy egy georgiai zászlót viselő tüntető a külföldi ügynökökrõl szóló törvény elleni tiltakozáson Tbilisziben 2023. március 7-én, miután a parlament első olvasatban elfogadta a jogszabályt (Fotó: MTI/AP/Zurab Tsertsvadze)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.