Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Működik a kerítés: Magyarországra érkezett tavaly a legkevesebb menedékkérő

A magyar kormány évek óta következetesen képviseli azt az álláspontot, miszerint a segítséget kell a migrációt kibocsátó országokba vinni, s nem a bajt kell idehozni. A világos álláspont pedig úgy tűnik, meghozta gyümölcsét, Magyarországon ugyanis egymillió lakosra öt menedékkérő jutott 2022-ben, míg az 1,3 millió lakosú Cipruson ugyanez a szám 23 864 volt.

Munkatársunktól
2023. 03. 24. 14:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly 881 200 menedékkérő nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában, ami az előző év 537 400-at is meghaladó adataihoz képest 64 százalékos emelkedés – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.

Az EU egészében egymillió lakosra 1973 első alkalommal menedéket kérő jutott 2022-ben. Az EU tagországai közül az első alkalommal menedéket kérelmezők aránya Cipruson volt a legmagasabb, ahol egymillió lakosra 23 864 kérelmező jutott tavaly. Ciprust Ausztria (11 848) és Luxemburg (3711) követte.

Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt (5) Magyarországon figyelték meg, majd Szlovákiában (92) és Csehországban (127).

Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően az unió által biztosított átmeneti védelemben tavaly 4 331 200-an részesültek – derült ki az Eurostat jelentéséből. Az ideiglenes uniós védelem hozzáférést biztosít egyebek mellett az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz. Emellett uniós tartózkodást biztosít az Ukrajnából menekültek számára anélkül, hogy menekültügyi eljáráson kellene átesniük.

A kérelmezők legnagyobb csoportját tavaly – ahogy 2013 óta minden évben – a szíriai állampolgárok (131 970) alkották, akiket az afgán (113 495), majd a venezuelai (50 050), a török (49 720) és a kolumbiai (42 420) állampolgárok követték.

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányai a 2015-ben kitört migrációs válság óta olyan bevándorlási politikát folytatnak, amely tiszteletben tart minden nemzetközi szabályozást és normát – hiszen mindenki, akinek menedékkérelmét a magyar hatóságok kedvezően bírálják el, menekültstátuszt kaphat Magyarországon.

Az eljárás egyszerű: a menedékkérelmet a szomszédos országokban lévő magyar nagykövetségeken keresztül lehet benyújtani. Amennyiben a hatóságok megadják a menedékjogot, a menekült beléphet Magyarországra. 

A menedékjogi eljárásnak azonban van egy lényeges mozzanata. A legtöbb nemzetközileg elfogadott jogi forrás szerint a menedékkérőknek az általuk elért legelső biztonságos országban kell menedékjogot kérniük. Magyarország teljes mértékben ezen elv szerint jár el.

Így például némi gyanúra adhat okot, amikor egy bangladesi állampolgár jelenik meg a tengerparttal nem rendelkező Magyarország határában. A szigorú magyar szabályokból egyenesen következik tehát, hogy csak az folyamodik menedékkérelemhez a magyar hatóságokhoz, aki valóban jogosult rá.

Borítókép: illusztráció (Kisbenedek Attila/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.