időjárás 18°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Működik a kerítés: Magyarországra érkezett tavaly a legkevesebb menedékkérő

Munkatársunktól
2023.03.24. 14:33 2023.03.24. 15:50
Működik a kerítés: Magyarországra érkezett tavaly a legkevesebb menedékkérő

A magyar kormány évek óta következetesen képviseli azt az álláspontot, miszerint a segítséget kell a migrációt kibocsátó országokba vinni, s nem a bajt kell idehozni. A világos álláspont pedig úgy tűnik, meghozta gyümölcsét, Magyarországon ugyanis egymillió lakosra öt menedékkérő jutott 2022-ben, míg az 1,3 millió lakosú Cipruson ugyanez a szám 23 864 volt.

Tavaly 881 200 menedékkérő nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában, ami az előző év 537 400-at is meghaladó adataihoz képest 64 százalékos emelkedés – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.

Az EU egészében egymillió lakosra 1973 első alkalommal menedéket kérő jutott 2022-ben. Az EU tagországai közül az első alkalommal menedéket kérelmezők aránya Cipruson volt a legmagasabb, ahol egymillió lakosra 23 864 kérelmező jutott tavaly. Ciprust Ausztria (11 848) és Luxemburg (3711) követte.

Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt (5) Magyarországon figyelték meg, majd Szlovákiában (92) és Csehországban (127).

Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően az unió által biztosított átmeneti védelemben tavaly 4 331 200-an részesültek – derült ki az Eurostat jelentéséből. Az ideiglenes uniós védelem hozzáférést biztosít egyebek mellett az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz. Emellett uniós tartózkodást biztosít az Ukrajnából menekültek számára anélkül, hogy menekültügyi eljáráson kellene átesniük.

A kérelmezők legnagyobb csoportját tavaly – ahogy 2013 óta minden évben – a szíriai állampolgárok (131 970) alkották, akiket az afgán (113 495), majd a venezuelai (50 050), a török (49 720) és a kolumbiai (42 420) állampolgárok követték.

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányai a 2015-ben kitört migrációs válság óta olyan bevándorlási politikát folytatnak, amely tiszteletben tart minden nemzetközi szabályozást és normát – hiszen mindenki, akinek menedékkérelmét a magyar hatóságok kedvezően bírálják el, menekültstátuszt kaphat Magyarországon.

Az eljárás egyszerű: a menedékkérelmet a szomszédos országokban lévő magyar nagykövetségeken keresztül lehet benyújtani. Amennyiben a hatóságok megadják a menedékjogot, a menekült beléphet Magyarországra. 

A menedékjogi eljárásnak azonban van egy lényeges mozzanata. A legtöbb nemzetközileg elfogadott jogi forrás szerint a menedékkérőknek az általuk elért legelső biztonságos országban kell menedékjogot kérniük. Magyarország teljes mértékben ezen elv szerint jár el.

Így például némi gyanúra adhat okot, amikor egy bangladesi állampolgár jelenik meg a tengerparttal nem rendelkező Magyarország határában. A szigorú magyar szabályokból egyenesen következik tehát, hogy csak az folyamodik menedékkérelemhez a magyar hatóságokhoz, aki valóban jogosult rá.

Borítókép: illusztráció (Kisbenedek Attila/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.