Teljesen új politikai rendszer van kiépülőben Kazahsztánban

– Kazahsztán jelentős szerepet játszik Magyarország keleti nyitás politikájában – hangsúlyozta hazánk és a közép-ázsiai ország közötti kapcsolatok fontosságát Stifter Ádám, a keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár a magyarországi kazah nagykövetség és a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) közösen szervezett kerekasztal-beszélgetésén. Az esemény fókuszában a két héttel ezelőtti parlamenti választások álltak.

2023. 03. 31. 19:28
TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
Asztana, 2023. március 19. A kazah elnöki sajtóiroda által közreadott képen Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfõ voksol Asztanában 2023. március 19-én, amikor elõrehozott parlamenti választásokat tartanak Kazahsztánban. A parlamenti képviselõk 70 százalékát pártlistákról, 30 százalékát pedig egyéni választókerületekbõl választják meg. A mostani voksolás újdonságai közé tartozik, hogy a pártokhoz nem kötõdõ jelöltek is indulhatnak, ami 2004 óta elõször fordul elõ. MTI/AP/Kazah elnöki sajtóiroda Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hete előre hozott parlamenti választásokat tartottak Kazahsztánban, miután a lakosság a tavaly év eleji véres megmozdulásokat követően népszavazás útján megszavazta az alkotmánymódosítást. Azóta sor került tavaly novemberben az elnökválasztásra, melynek értelmében Kaszim-Zsomart Tokajev elnökre adta le voksát a szavazók több mint 80 százaléka. A március 19-én megtartott parlamenti választásokon pedig a kormánypárt aratott győzelmet: az Amanat (Elkötelezettség) nevű párt a voksok 53,9 százalékát szerezte meg.

 

A választáson induló hét pártból hat került be a mazsiliszbe (a kétkamarás parlament alsóháza – a szerk.). Korábban mindössze két-három párt indult és valódi ellenzék nem igazán létezett

 

– magyarázta Zsanibek Abdrasov, Kazahsztán magyarországi nagykövete a nagykövetség, valamint a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) közösen szervezett kerekasztal-beszélgetésén pénteken.

A nyugat-európai minta útján

A felszólalók között volt Kovács Sándor, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője is. Álláspontja szerint a március 19-ei parlamenti választásokat Asztana igyekezett a nyugat-európai mintákhoz hasonlóan a legátláthatóbbá és a legszabályszerűbbé tenni.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői úgy értékelték, hogy a voksolást megelőzően életbe léptetett választójogi reformok részben orvosolták a szervezet ajánlásaiban megfogalmazott kritikákat és „növelték a szavazók választási lehetőségét”. Az EBESZ mindemellett közölte, hogy további változtatásokat is szükségesnek lát.

Kovács Sándor beszédében egyúttal rámutatott arra is, hogy bár Kazahsztán a posztszovjet országok közé tartozik, az 1990-es években, miután a Szovjetunió felbomlásával függetlenné vált, igyekezett a saját útjára lépni. „Kazahsztánban kazah posztszovjet struktúra alakult ki, amely nem ugyanolyan, mint például Ukrajnában vagy Üzbegisztánban” – fűzte hozzá.

 

Az alkotmányos reform a politikai rendszer teljes újraindulását eredményezte

 

– jelentette be Tokajev elnök szerdán a parlament megnyitóülésén, beszédében egyúttal ismertette az új törvényhozás, valamint a kormány prioritásait.

Ezek között szerepel a vállalkozások ösztönzése, a termelés növelése, az élelmiszer-biztonság fokozása, az energiahálózat és az infrastruktúra korszerűsítése, az oktatási és egészségügyi rendszerek megreformálása, az emberi jogok védelmének fokozása, valamint a közigazgatás hatékonyabbá tétele.

Stratégiai magyar–kazah kapcsolatok

A Magyar Nemzet megkeresésére korábban Vasa László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főtanácsadója, vezető kutatója, a Budapesti Metropolitan Egyetem professzora elmondta: a magyar–kazah kapcsolatok kiemelten stratégiaiak.

„Kazahsztánnak fontos szerepe lesz a hazai energiaimport diverzifikálásában, főleg ha nagyobb kapacitással képes majd működni a középső folyosó (Middle Corridor), mely a Kaszpi-tengeren, Azerbajdzsánon, Grúzián és Törökországon keresztül szállítja a kazah olajat és gázt Közép-Európába” – ismertette a szakértő.

Borítókép: A kazah elnöki sajtóiroda által közreadott képen Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő voksol Asztanában 2023. március 19-én, az előre hozott parlamenti választásokon (Fotó: MTI/AP/Kazah elnöki sajtóiroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.