Visszavonulót fújhatnak az ukránok Bahmutnál

Bahmut ostroma a végéhez közeledhet: katonai elemzők szerint az ukrán egységek taktikai visszavonulást hajthatnak végre. A régóta várt katonai siker ellenére ugyanakkor Moszkvában keserédes lehet az öröm, hiszen a város elfoglalása óriási veszteségekkel jár, amelyet a front más pontjain is megéreznek.

2023. 03. 06. 16:05
Bahmut, 2023. március 6. Ukrán katonák egy lövészárokban a donyecki régióban fekvõ, ostromgyûrûben lévõ Bahmutban 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erõk tartják ellenõrzésük alatt, míg az orosz egységek erõiket a környezõ települések irányában történõ támadó mûveletek végrehajtására összpontosítják. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korlátozott taktikai visszavonulást hajthatnak végre az ukrán egységek Bahmutnál − áll az Institute for the Study of War amerikai kutatóintézet legfrissebb hadi elemzésében. A jelentés ugyanakkor rámutat, hogy a csapatkivonások ellenére az orosz erők még mindig jelentős veszteségeket szenvednek a kelet-ukrajnai város ostroma során. Független források szerint a támadók északról és délről már betörtek a városba. Amennyiben sikerül elfoglalniuk az oroszoknak Bahmutot, úgy további offenzívákat indíthatnának Konstantinyivka vagy Szlovjanszk irányába, ez utóbbi egy másik stratégiailag fontos közlekedési csomópont a régióban.

Ukrán katona ül egy lövészárokban a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én Fotó: MTI/AP/Libkos

Ez azonban − vélik a szakértők − kevésbé valószínű, a már említett óriási veszteségek, valamint az utánpótlásbeli hiányosságok miatt, legfőképp a lőszerek terén. Erre az orosz zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport vezetője is felhívta a figyelmet egy, a napokban napvilágot látott videóban. 

Jevgenyij Prigozsin szerint amennyiben harcosai nem kapnak megfelelő támogatást és nem tudnak túllépni a lőszerhiány problémáján, úgy az egész orosz front összeomolhat, az ukrán erők pedig az orosz határig vagy még azon is túlra nyomulhatnak előre. 

 

Bahmut elfoglalása: ukrán kudarc, orosz siker?

Noha a nyugati szakértők ukrán visszavonulásról értekeznek, abban szinte egyöntetűen egyetértenek, hogy ez nem fogható fel ukrán kudarcként és nem könyvelhető el azonnali orosz sikerként sem. A veszteségek ellenére az orosz csapatok még mindig jelentős túlerőben vannak, ugyanakkor a városi hadviselés során ez a túlerő nem feltétlenül jelent előnyt. Az ukrán védők kisebb létszámú, könnyebben mobilizálható egységekben sokáig feltarthatják a benyomuló oroszokat, ahogy ezt láthattuk a háború korábbi szakaszaiban is, például Mariupol esetében. Ezért is lenne kézenfekvő a korlátozott taktikai visszavonulás, ami így a katonák morálját sem törné meg olyan mértékben, mintha több száz vagy ezer társuk tenné le egyszerre a fegyvert. Ezenfelül az újraszerveződést is megkezdhetnék egy potenciális ellentámadás megindítására. 

Az ukrán erők talán úgy döntenek, hogy kihozták a maximumot Bahmut védelméből, a következő ütközetekre való felkészülés pedig fontosabbá válik

mutatott rá Mick Ryan nyugalmazott ausztrál tábornok. 

 

Ennek ellenére Szerhij Cservatij ukrán katonai szóvivő a hétvégén még cáfolta, hogy csapatokat vonnának ki az ostrom alatt álló városból, szavai szerint a védelmi egységek kitartanak, csak szervezett rotációról van szó. 

Mi következhet Bahmut után?

Bahmut elfoglalása ugyan régóta várt katonai siker az oroszok részéről, annak körülményei miatt mégis keserédes lehet az öröm Moszkvában. 

A Fehér Ház becslései szerint a bahmuti offenzívát irányító Wagner-csoport körülbelül kilencezer harcost vesztett a háború kezdete óta, több mint felüket az elmúlt két hónapban. Meg nem erősített források szerint pedig minden elesett ukrán katonára hét orosz halott jut Bahmutnál.

A civil lakosság mintegy 90 százaléka már elhagyta a várost, a folyamatos tüzérségi és rakétacsapások következtében az épületek és az infrastruktúra nagy része használhatatlanná vált. Ez a jövőben logisztikai problémákat is okozhat az oroszoknak, amennyiben folytatni akarják az előrenyomulást a donyecki térségben. Bahmut nyolc hónapja tartó ostroma rengeteg erőforrást vett igénybe, amelyeket a front más pontjairól igyekeztek pótolni, ezért ezeken a részeken az ukrán ellentámadás lehetőségét is felvetik a szakértők. Mindent egybevetve, Bahmut elfoglalását követően − ebben nyugati és orosz katonai elemzők is viszonylagosan egyetértenek − valószínűleg nem indítanak újabb nagyszabású offenzívát a térségben az orosz egységek, az elkövetkező hetekben a veszteségek kiheverése és újraszerveződés várható a front ezen szakaszán. 

Borítókép: Ukrán katonák egy lövészárokban a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én (Fotó: MTI/AP/Libkos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.