Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

A cseh elnök szerint Ukrajna támogatása kötelesség

Petr Pavel aláhúzta: az Ukrajnának adott segítségnek következetesnek kell lennie, figyelembe véve azok elmaradását is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 19. 20:20
STOLTENBERG, Jens; PAVEL, Petr
Brüsszel, 2023. április 19. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (j) és Petr Pavel cseh elnök sajtóértekezletet tart a védelmi szövetség brüsszeli székházában 2023. április 19-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs alternatívája Ukrajna támogatásának, a segítség elmaradása Oroszország győzelmét jelentené – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral szerdán Brüsszelben közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A cseh elnök a NATO brüsszeli székházában tartott sajtóértekezleten kijelentette: Ukrajna támogatása kötelesség.

Szavai szerint a segítségnyújtásnak következetesnek kell lennie, és figyelembe kell vennie azokat a kockázatokat, amelyekkel a támogatás elmaradása járhatna.

Azon 2014-es kötelezettségvállalással összefüggésben, amely szerint a tagországok 2024-ig közelítik védelmi kiadásaikat a bruttó hazai termékük (GDP) két százalékához, a cseh elnök azt mondta, a cél nem a vállalás teljesítése, hanem az országok védelmi képességének szavatolása bármi fajta katonai fenyegetéssel szemben.

Ukrajna esetleges NATO-tagságával kapcsolatban azt mondta, nehéz a csatlakozás pontos dátumáról beszélni a háború közepette.

Először a háborúnak be kell fejeződnie, aztán lehet majd időpontokról beszélni

– fogalmazott. A cseh elnök szerint a háborút követően Ukrajnának katonailag és gazdaságilag is meg kell erősödnie, stabil országgá kell válnia, ami időt és erőfeszítést igényel.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy alapvető fontosságú a gazdasági, pénzügyi és politikai támogatás fenntartása Ukrajna számára. Közölte: a NATO-tagországok ez idáig mintegy 750 milliárd euró értékben segítették a megtámadott ország önvédelmét.

Ukrajna támogatása morális kérdés. Amikor egy európai országot megtámad egy másik állam, akkor morális kötelesség támogatni a megtámadott országot, amellett, hogy a segítség saját biztonsági érdekünk is

– fogalmazott.

A NATO-főtitkár arra hívta fel a figyelmet, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök megnyeri a háborút, az „a világot még veszélyesebb hellyé változtatja”. Az orosz elnöknek és minden tekintélyelvű vezetőnek tudnia kell, ha katonai erőszakot alkalmaznak, és azt tesznek, amit csak akarnak, az a világot veszélyesebbé és sebezhetővé teszi – mondta.

A védelmi kiadásaikat érintő vállalással kapcsolatban a főtitkár közölte, a megváltozott biztonsági környezet a védelmi kiadások további emelését teszi szükségessé. Erről a tagállamok a július közepén, Vilniusban tervezett NATO-csúcstalálkozón tárgyalnak majd – tájékoztatott.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (j) és Petr Pavel cseh elnök sajtóértekezletet tart a védelmi szövetség brüsszeli székházában 2023. április 19-én. (Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.