Ausztria ragaszkodik a schengeni bővítéssel kapcsolatos vétójához

A jelek szerint a migrációs krízis miatt egy ideig még marad a schengeni patthelyzet, Románia és Bulgária egyelőre biztosan nem csatlakozhat az övezethez.

Magyar Nemzet
2023. 04. 28. 8:26
SCHALLENBERG, Alexander
Brüsszel, 2022. november 14. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselõinek az EU-tagországok külügyminiszteri tanácskozása elõtt a brüsszeli Európa-épület csarnokában 2022. november 14-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria mindaddig fenntartja vétójogát az uniós schengeni övezet Bulgáriára és Romániára való kiterjesztése kapcsán, amíg Bécs nem látja a menedékkérők számának tartós csökkenését, erről Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter beszélt egy interjúban – írja a Politico. Nem csoda, hogy az osztrák kormány ilyen eszközökhöz nyúlt, hogy felhívja az Európai Unió vezetésének figyelmét arra, hogy mekkora migrációs krízist él át Európa. 

Az Ausztriában benyújtott menedékkérelmek száma (az ukránokat nem számítva) tavaly csaknem megháromszorozódott, mintegy 110 ezerre emelkedett – ez az egy főre jutó legmagasabb arány az EU-ban –, ami arra késztette a kormányt, hogy decemberben megakadályozza a schengeni övezet kiterjesztését.

Schallenberg szerint elengedhetetlen, hogy a menedékkérők száma jelentősen mérséklődjön a mostani tendenciákhoz képest, Ausztria addig hajthatatlan lesz. A külügyi tárca vezetője a döntést „figyelmeztető jelzésnek” nevezte Brüsszel számára. 

Meg kell érteni, hogy amikor 12 havonta több mint százezer menedékkérelmet látunk, akkor nekünk, Ausztriának nehéz csak úgy hagyni, hogy ez a diszfunkcionális rendszer tovább gördüljön.

– mondta Schallenberg. A miniszter nem volt hajlandó időkeretet meghatározni arra vonatkozóan, hogy Bécs mikor szünteti meg a schengeni bővítéssel szembeni vétóját, de mivel a menekültek érkezése továbbra is növekszik – az EU menekültügyi ügynöksége januárban közel 60 százalékos növekedést regisztrált az előző évhez képest –, úgy tűnik, hogy a schengeni patthelyzet megoldása rövid távon elérhetetlennek tűnik.

Bulgária és Románia évek óta törekszik a schengeni csatlakozásra, és dühösen reagált az osztrák lépésre. Hollandia csatlakozott Ausztriához, és megvétózta Bulgáriát, de zöld utat adott Romániának.

Borítókép: Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az EU-tagországok külügyminiszteri tanácskozása előtt a brüsszeli Európa-épület csarnokában 2022. november 14-én (Fotó:MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.