Bojkottra nem, de szemforgatásokra számítanak az ENSZ BT-ben

Kétnapos ENSZ Biztonsági Tanács-ülés kezdődik New Yorkban Oroszország elnökségével. Moszkva a nemzetközi béke és biztonság fenntartását célozta meg a napirendjében, ám kritikusai szerint az eseményt arra használja majd fel, hogy megvédje az Ukrajna elleni háborúját. Az orosz delegáció csonka létszámmal érkezett a tengerentúlra, ugyanis nem minden orosz újságíró kapta meg a szükséges amerikai vízumot.

Magyar Nemzet
2023. 04. 24. 9:00
LAVROV, Szergej
Moszkva, 2023. január 18. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az elõzõ év diplomáciai tevékenységét értékelõ évenkénti sajtóértekezletén Moszkvában 2023. január 18-án. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elnöklésével kezdődik meg ma az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülése. Az eseményre – a havonta forgó rendszerben – Oroszország elnökségével valamennyi tagország külügyminiszterét meghívták. Az azonban kérdéses, hogy Anthony Blinken amerikai külügyminiszter találkozik-e orosz partnerével.

 Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva kész megfontolni egy találkozót Blinkennel, és soha nem utasítja el az amerikai fél komoly párbeszédre vonatkozó javaslatait – emlékeztetett a TASZSZ orosz hírügynökség.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azonban az orosz delegáció New Yorkba indulása előtt azt mondta, hogy egyelőre nincsenek tervek egy ilyen találkozóra, és annak lehetőségét a körülmények függvényében határozzák majd meg.

A Biztonsági Tanács az ENSZ leghatalmasabb szerve. Hatásköre a békefenntartó missziók elrendelésétől kezdve a szankciók kiszabásán át a háborús bűnökkel kapcsolatos ügyek nemzetközi bíróságok elé utalásáig terjed.

Oroszország sorsa az elnökségben a régóta meghatározott szabályok eredménye: a Biztonsági Tanács elnöksége havonta váltakozik a 15 tag között aszerint, hogy az országok neve hol helyezkedik el az angol ábécében. A jelenlegi tagok az állandókon (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Egyesült Királyság) kívül: Albánia, Brazília, Ecuador, Gabon, Ghána, Japán, Málta, Mozambik, Svájc, Egyesült Arab Emírségek.

 

Moszkva határozta meg a napirendet

Valamennyi esetben a BT aktuális elnöke határozza meg a csúcs napirendjét. Oroszországnak a hónap elején benyújtott javaslata értelmében a megbeszélések a nemzetközi béke és biztonság fenntartása köré épülnek majd.

Megtiszteltetés számomra, hogy tájékoztathatom Önöket, hogy az Orosz Föderáció a Biztonsági Tanács elnökeként 2023 áprilisában nyílt vitát tart A nemzetközi béke és biztonság fenntartása: hatékony multilateralizmus az Egyesült Nemzetek alapokmánya elveinek védelmén keresztül címmel

– áll az ENSZ BT tagoknak és a főtitkárának, António Guterresnek címzett levélben

Moszkva mindemellett arra kérte a tagokat, hogy külügyminiszteri – ne állam vagy kormányfői – szinten vegyenek részt az eseményen. Ennek oka a háború mellett annak az elkerülése, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben bárminemű inzultus alakuljon ki.

Az ENSZ alapokmányára hivatkozva Oroszország a szabadságot, a szuverén egyenlőséget, az egyenlő jogokat, az önrendelkezést, az igazságot és a biztonságot emelte ki a levelében.

Ám éppen ezen kijelentései miatt a Politico, politikai lapban megjelent írás szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnökségét Moszkva arra használja fel, hogy megvédje az Ukrajna elleni háborúját.

Hozzáteszik: a Kreml az ukrán gyermekek elrablását védelmi intézkedésnek próbálja beállítani, és azzal vádolja a Nyugatot, hogy felelőtlenül járnak el, amikor fegyvereket küldenek Kijevbe. A Kreml szerint ugyanis a Nyugat veszélyezteti a világot, amikor Ukrajnát fegyverekkel pumpálja tele.

A Politico szerint az ENSZ BT ideális platform Oroszország számára, hogy támogassa Ukrajna elleni háborúját, de legalábbis ne ássák alá Moszkva tekintélyét.

Amerikai tisztviselők szerint nehéz helyzetbe kerültek az orosz elnökséggel, mert Moszkva figyelmen kívül hagyásával azt kockáztatja, hogy az ő valóságverziójuk ellenvetés nélkül terjedhet, míg a vitával azt, hogy nagyobb figyelmet kap az orosz álláspont.

Egy ENSZ-diplomata szerint tovább a csúcs bojkottja nem lenne bölcs álláspont, tekintve a szudáni, afganisztáni, észak-koreai fejleményeket. – A BT bojkottálása nem változtatna semmit a jelenlegi feszültségeken – tette hozzá.

 

Az orosz újságírók kimaradnak

– Oroszország nem fogja megbocsátani az Egyesült Államoknak, hogy nem adott vízumot orosz újságíróknak – mondta Lavrov egy vasárnapi interjúban. Noha a New York-ban található ENSZ-központ nem minősül amerikai területnek, az országba való belépést Washington megtagadhatja – bár az ENSZ üléseire utazók esetében ez meglehetősen ritka.

Az Egyesült Államoknak nem lehet kétsége afelől, hogy az amerikai újságírók maximális kellemetlenséget fognak tapasztalni az orosz újságírók vízumának megtagadása után

– mondta egy orosz diplomáciai forrás a TASZSZ hírügynökségnek.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az előző év diplomáciai tevékenységét értékelő évenkénti sajtóértekezletén Moszkvában 2023. január 18-án (Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.