Csak papíron létezik a német tartalékos haderő

A német tartalékos katonák szövetségének vezetője szerint csak papíron létezik a német hadsereg tartalékos szárnya, ugyanis ezeknek a csapatoknak nincs megfelelő felszerelése és nem részesültek megfelelő kiképzésben.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 04. 17. 4:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kormány az orosz–ukrán háború kitörése után fokozottabb figyelmet fordít a hadserege fejlesztésére, azonban az éveken keresztül alulfinanszírozottan működő Bundeswehr esetében ez nem könnyű feladat. A tartalékos erőket a modernizációs terv fontos részének tekintik, ám a tartalékos katonák szövetségének vezetője szerint ezek a csapatok messze nem képesek megfelelni ezeknek a céloknak, és inkább tűnnek fantomhadseregnek, mint az ország védelméhez szükséges értékes komponensnek. A Stuttgarter Zeitung német lapnak nyilatkozva Patrick Sensburg nyugalmazott alezredes, a CDU egykori parlamenti képviselője elmondta, hogy véleménye szerint a tartalékosokat rosszul irányítják és jelentősen alulfinanszírozzák. 

 

Óriási létszám, kevés kiképzett katona

A hivatalosan nyilvántartott mintegy 930 ezer fős tartalékos összlétszámhoz képest – amely azért ilyen magas, mert a törvény szerint Németországban mindenki, aki korábban katonai szolgálatot teljesített, örökre tartalékosnak számít – 

valójában csak mintegy 34 ezer személy vett részt nemrég katonai kiképzésen vagy minősült aktívnak. 

A tartalékosoknak a reguláris erőknél kell könyörögniük az egyenruháért, még a rutinszerű katonai kiképzés, például a céllövészet gyakorlása is nehézkes, és nincsenek katonai járműveik. Sensburg szerint a tartalékosok legfeljebb civil autókat használhatnak, és ami a legbizarrabb, a tartalékos harckocsiparancsnokok nem kapnak igazi harckocsikon való kiképzést. 

Ehelyett gyalogosan hajtják végre a manővereket, a katonáknak pedig nem kötelező a részvétel a hadgyakorlatokon. 

A tartalékosoknak válság idején sokféle feladatuk lenne, az erőművek őrzésétől és a sebesültek szállításától kezdve a frontvonalon keletkezett hiányosságok pótlásáig, de Sensburg szerint jelenleg nem képesek ellátni ezeket a feladatokat. „Valójában ez egy olyan erő, amely már nagyrészt csak papíron létezik” – mondta a nyugalmazott alezredes. 

A veterán tiszt szerint nyilvánvaló, hogy a tartalékosok rendelkezésére álló felszerelés, járművek és fegyverek számának növelése az első lépés, de a tartalékos erők szervezeti felépítésének megváltoztatására is szükség van. Sensburg a lapnak elmondta, hogy legalább azt elő kellene írni, hogy a tartalékos katonák kétévente teljesítsenek egy kéthetes kiképzést. 

Összehasonlításképpen a brit hadsereg tartalékos szárnya évente 27 nap szolgálatot vár el a katonáktól − írja a Breitbart hírportál. Ha a tartalékosok teljesítik ezt a követelményt, akkor készpénzjutalmat – „fejpénzt” – kapnak. 

 

Kihívások a Bundeswehr előtt

A német hadseregnek egyébként is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Boris Pistorius német védelmi miniszter április elején egy interjúban arról beszélt, nem számít arra, hogy a Bundeswehr, vagyis a német védelmi erő felszerelési hiányosságai hamarosan megszűnnek. Sőt, a szociáldemokrata tárcavezető szerint 

mindannyian tudjuk, hogy a meglévő hiányosságokat 2030-ig nem lehet teljesen megszüntetni. Ezért prioritásokat kell felállítanunk.

Az egyik ilyen prioritás szerinte a NATO keleti szárnyának védelme. Ehhez azonban olyan képességekre van szükség, amelyeket hadianyaggal, felszereléssel és személyzettel kell ellátni. Németország nehéz helyzetbe hozta magát azzal, hogy tetemes mennyiségű fegyvert, felszerelést és lőszert adott Ukrajnának az Oroszország elleni háborúhoz, a lőszer- és fegyverraktárak szinte teljesen kiürültek. A védelmi miniszter ezért azt sürgeti, hogy a kormány gyorsítsa fel a tárgyalásokat a hadiipar résztvevőivel. 

Kiderült azonban, hogy nem csupán azzal van gond, hogy nincsenek fegyverek és lőszerek. Nemrég jelent meg a német hadsereg fegyveres erőkért felelős parlamenti biztosának éves jelentése a Bundeswehr aktuális állapotáról, a dokumentumban pedig siralmasabbnál siralmasabb tényekre világítottak rá. Mint kiderült, a fegyver- és lőszerraktárak mellett a ruházati és alkatrészraktárak is szinte üresen állnak. 

Borítókép: német tartalékosok (Fotó: Bundeswehr/Jana Neumann)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.