Elszálltak az árak, az étkezésen is kénytelenek spórolni a franciák + videó

A hivatalos adatok szerint márciusban tovább nőtt a francia élelmiszer-infláció, ami miatt a lakosság nagyobb része önmegtartóztatásra kényszerül. Az egyik legnépszerűbb jobboldali politikus szerint lehetett számítani erre, de a kormány nem tett és továbbra sem tesz semmit ellene – írja a V4NA.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 04. 08. 14:34
Marine Le Pen Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az INSEE statisztikai hivatal adatai szerint márciusban 15,8 százalékkal kellett többet fizetni az élelmiszerekért Franciaországban, mint tavaly ilyenkor. A friss élelmiszerek ennél is nagyobb mértékben, 16,6 százalékkal drágultak. Idén januárban 13,3 százalékos volt az élelmiszer-infláció, a friss áruk 10,2 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban. Februárban 14,8 százalékra romlott az élelmiszerek, 15 százalékra pedig a friss áruk inflációja.

Ebben az időszakban összességében lassult Franciaországban az infláció üteme: idén januárban 6 százalék volt, februárban 6,3 százalék, márciusban pedig 5,6 százalék.

Az élelmiszerek árának növekedése arra készteti a lakosságot, hogy változtasson az étkezési szokásain. A BFMTV szerint a franciák több mint fele, 51 százalékuk lemondott az aperitif mellett elengedhetetlennek számító sós és édes rágcsálnivalókról, mivel nagyon megdrágultak.

Az élvezeti cikkek a negyedik helyen állnak azon a listán, amely a francia lakosság által mellőzött ételeket és italokat sorolja fel. Az élen az alkoholos italok és a friss hal állnak. A BFMTV szerint 2020-ban még átlagosan 66 eurót költött csipszre és egyéb nassolnivalóra egy francia háztartás.

Az élelmiszer-infláció nem csak az élvezeti cikkek piacán érezteti hatását, a 20 minutes hírportál szerint az étkezési zavarokkal küzdőket is próbára teszi.

Egy táplálkozástudományi szakember arra figyelmeztetett, hogy az élelmiszerek drágulásának közvetetten az egészségre káros hatása is lehet. Az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus, Marine Le Pen pedig azt állítja, hogy ő már több mint egy éve felhívta a figyelmet a problémára. Szerinte számos intézkedést lehetett volna meghozni a lakosság védelme érdekében, de a kormány nem tett semmit, és továbbra sem cselekszik.

A jobboldali politikus úgy látja, a kabinet nem tud megbirkózni a nehézségekkel, és konkrét intézkedéseket sürgetett a francia lakosság vásárlóerejének megóvására. Kezdeményezte a villamos energia adójának mérséklését és az áfa eltörlését száz alapvető szükségleti cikk esetében – olvasható a V4NA cikkében.

Borítókép: Marine Le Pen (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.