Evakuálták a távol-keleti országok állampolgárait is Szudánból

Az afrikai országban súlyos a helyzet, szombaton légitámadás rázta meg a fővárost, Kartúmot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 29. 11:56
DAGALO, Mohamed Hamdan; BURHÁNI, Abdel Fattáh al-
Kartúm, 2023. április 25. Az elõzõ napok harcaiban rommá vált ház elõtt egy férfi a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 25-én, amikor 72 órás tûzszünet van érvényben a háborúzó felek között. Szudánban április 15-én robbant ki fegyveres küzdelem az országot irányító Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg és az ellenlábasa, egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok ellenõrzése alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erõk (RSF) között. MTI/AP/Marwan Ali Fotó: Marwan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán és kínai állampolgárok is sikeresen hazatértek a harcok sújtotta Szudánból, az észak-kelet afrikai ország fővárosát a pénteken meghosszabbított tűzszünet ellenére légitámadás rázta meg szombat reggel. A japán külügyminisztérium közlése szerint szombat reggel egy evakuációs különjárat 48 japán állampolgárral fedélzetén landolt Tokióban. Eddig 65 japán állampolgár hagyta el Szudánt, többen más nemzetiségű családtagjaikkal egyéb országokba menekültek. A japán önvédelmi erők a hét folyamán az ország északkeleti részén fekvő Port Szudánból Dzsibutiba szállították az embereket, innen indult pénteken a védelmi repülőgép Tokióba.

Az evakuációs művelet végeztével Jaszukazu Hamada elrendelte a japán önvédelmi erők Szudánban szolgáló tisztjeinek hazatérését, mivel minden japán állampolgárt, aki el akarta hagyni az országot, sikeresen kimenekítettek. A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint szombaton Pekingbe is megérkezett az első mentőjárat. Azt egyelőre nem közölték, hányan utaztak a repülőn, a kínai külügyminisztérium beszámolt róla, hogy kedd és csütörtök között csaknem 800 embert szállítottak hajóval a Dzsiddába, Szaúd-Arábiába, a szombat reggel landolt repülőgép is innen szállt fel.

A szudáni hadsereg és a szemben álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) közt két hete dúló harcoknak eddig legkevesebb 512 áldozata és közel 4200 sebesültje van.

Pénteken bejelentették a hétfőn megkötött tűzszünet további 72 órás meghosszabbítását, amely vasárnap éjfélkor jár le. A hét folyamán a külföldi országok igyekeztek kihasználni a relatív nyugalmat, és nagy erőkkel láttak hozzá diplomatáik, állampolgáraik és már külföldiek evakuálásához.

Borítókép: Az előző napok harcaiban rommá vált ház elõtt egy férfi a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 25-én (Fotó: MTI/AP/Marwan Ali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.