Megkezdődött a volt koszovói elnök pere

A hágai különleges ügyészség szerint albánokat, szerbeket, romákat, valamint politikai ellenfeleiket gyilkolták meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 03. 11:13
Hashim Thaci
THE HAGUE - Former Kosovo president Hashim Thaci appears before the Kosovo Tribunal together with Rexhep Selimi (R). They are charged with war crimes and crimes against humanity, including murder, torture, illegal detention, enforced disappearance and persecution, committed between 1998 and 1999. ANP KOEN VAN WEEL netherlands out - belgium out (Photo by Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP) Fotó: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött hétfőn Hashim Thaci korábbi koszovói elnök pere az országban elkövetett háborús bűnöket vizsgáló különleges hágai bíróság előtt. A volt elnököt, az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevű gerillacsoport egykori vezetőjét háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják. A tárgyalás kezdetén ártatlannak vallotta magát. – Megértettem az ellenem felhozott vádakat és teljes mértékben ártatlan vagyok – jelentette ki Thaci.

A hágai vádhatóság június 24-én emelt vádat Thaci és az UCK másik három tagja ellen. Az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik ellen közös bűnszervezetben, rendszerességgel elkövetett gyilkosságokért felelősek.

A nemzetközi bírák és ügyészek által lefolytatott tárgyalás a vád nyitóbeszédeivel kezdődött, majd a következő három napban a vádlottak ügyvédeit, és a koszovói háborús áldozatok tanácsának képviselőit hallgatja meg a törvényszék.

A 2015-ben létrehozott, nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998–1999-es koszovói konfliktus idején az UCK által elkövetett, az ügyészség által feltételezett háborús bűnök vizsgálata tartozik.

Vasárnap a koszovói fővárosban, Pristinában több ezren vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a per ellen. Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai mind háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.

 

Borítókép: Hashim Thaci volt koszovói elnök, a szakadár albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori vezetője meghallgatáson vesz részt a konfliktus alatt elkövetett bűncselekményeket vizsgáló, hágai székhelyű különleges bíróságon 2023. április 3-án. (Fotó: AFP/Koen van Weel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.