Orosz hadgyakorlatot rendeznek az Északi-sarkvidéken

A hadi játék célja, hogy gyakorolják az orosz kereskedelmi útvonalak megvédését.

2023. 04. 12. 10:34
null
This grab taken from a footage released by the Russian Defence Ministry on March 28, 2023 shows a missile boat of the Pacific Fleet firing a Moskit cruise missile at a mock enemy sea target in the Sea of Japan during military exercises. (Photo by Handout / Russian Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Defence Ministry / handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: Russian Defence Ministry / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszabású hadgyakorlatot rendeznek a Jeges-tengeren – jelentette be az orosz Északi Flotta. Tájékoztatásuk szerint a hadműveletekben 1800 katona, 15 hajó és negyven repülőgép vesz részt. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az akció része még, hogy kisebb tengeralattjáró-elhárító hajók vadásznak le a szimulációban ellenséges tengeralattjárókat. A hadi játék célja, hogy gyakorolják az orosz kereskedelmi útvonalak megvédését. Az effajta hadgyakorlatok jellemzően előre megtervezettek, melyről a nemzetközi közösséget is értesítik.

Tavaly a NATO is több hadgyakorlatot rendezett az északi féltekén. Márciusban – tehát nem sokkal az ukrajnai háború kirobbanása után – Norvégiában, az orosz határ közelében tartották a Cold Response 22 műveletet. 

Ebben azt tesztelték, hogy vajon milyen gyorsan tud Norvégia külső segítséget fogadni egy harmadik ország által végrehajtott támadás esetén.

Az Északi-sarkvidék földrajzilag és stratégiailag is fontos terület, melyért nagyhatalmak versengenek. – A régióban található a világ földgázkészletének harminc sázaléka, kőolaj-tartalékainak 13 százaléka. Hajózásilag is kiemelt; az úgynevezett északkeleti és északnyugati átjáró a klímaváltozás miatt egyre hosszabb ideig használható, ami lerövidítheti az utat Európa és Ázsia között. Említhető még a halászat, az egyre bővülő megművelhető területek és az erdőgazdálkodás, valamint a turizmus szerepe is – sorolta lapunk megkeresésére a térség gazdasági értékeit Németh Viktória. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője rámutatott: 

a térségben az Egyesült Államok (így a NATO) és Oroszország szomszédos, ami katonai kockázatokat is tartogat.

Viszont az Északi-sarkvidék különleges hely – folytatta –, ugyanis az úgynevezett fogolydilemma áll fenn köztük: bár riválisok, mégis közös érdekük, hogy más érdeklődő államokat, például Kínát kívül tartsák. Igaz, ez a helyzet részint megváltozott, mikor 2022 tavaszán az oroszokat kizárták a térségi együttműködés legfontosabb fórumáról, az Arktisz Tanácsból.

Emlékeztetett arra is, hogy ennek ellenére ez az a térség, ahol az orosz előny behozhatatlan, a partvidékek és földgázkészletek jelentős része orosz érdekszférába tartozik. 

Oroszország a múltban elsősorban más államok felségterületén keresztül juthatott ki a nyílt vizekre, csakhogy a Fekete-tengert a törökök tudják lezárni, míg a Balti-tengert az észak-európai országok. A sarkvidéki jég olvadásával közvetlen kijárat nyílik számukra a világtengerekre

– hívta fel a figyelmet egy másik jelentős szempontra Németh Viktória.

Borítókép: Orosz hadihajó gyakorlótüzelése (Fotó: AFP/Russian Defence Ministry)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.