Orosz hírszerző hajók cirkálnak az Északi Áramlat gázvezetékek körül

Újabb dokumentumok kerültek nyilvánosságra az Északi Áramlat gázvezetékeinek tavaly szeptemberi felrobbantásával kapcsolatban. A dán járőrök ugyanis orosz hajókat láttak a vezetékek környékén, több mint száz fotót is készítettek róluk. Mindeközben a dán, finn, svéd és norvég állami műsorszolgáltatók közös vizsgálatot indítottak az Északi-tengeren cirkáló orosz felségjelzésű hajók ügyében, mely során arra jutottak, hogy Oroszország civileknek álcázott hajóflottával gyűjt információkat a térség országainak katonai tevékenységeiről.

2023. 04. 19. 18:40
null
SWEDEN-DENMARK-RUSSIA-ENERGY-GAS-LEAK Fotó: HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dán járőrök napokkal az Északi Áramlat gázvezetékek tavaly szeptemberi felrobbantása előtt Bornholm szigete közelében orosz hajókat észleltek – közölte kedden a dán kormány. A közlemény szerint legalább 112 fényképen rögzítették az orosz hajók jelenlétét, ám a hadsereg megtagadta a felvételekhez való hozzáférést a sajtó munkatársai számára, arra hivatkozva, hogy azok a hírszerzési munka részét képezik.

A Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken szeptember végén történtek robbanások, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Az első csővezetékpár mindkét szálán és a második egyikén észleltek sérüléseket.

Noha a hivatalos vizsgálatok még koránt sem értek véget, többféle forgatókönyv is napvilágot látott, amelyekben amerikai és orosz részvételt is gyanítanak, a legutóbbi szerint azonban már Ukrajnába vezetnek a szálak. A nyugati kormány egy része azonban továbbra is úgy gondolja, Moszkva szervezhette meg a robbantásokat, ráadásul a dán, finn, svéd és norvég állami műsorszolgáltatók arra hívták fel a figyelmet, hogy az Északi-tengeren cirkáló orosz felségjelzésű hajók valójában civil hajóknak álcázott hírszerzői flotta lehet. A Politico brüsszeli hírportál értesülései szerint a hajók rendszeresen áthaladnak olaj- és gázmezőkön, emellett gyakran feltűnnek erőművek, katonai létesítmények közelében, beleértve a NATO kiképzési bázisait is.

Az NRK norvég közszolgálati csatorna szerint az elmúlt tíz évben legalább ötven civil hajó vett részt hírszerzési feladatokban az északi vizeken. Szakértők és a hírszerző tisztek attól tartanak, az ilyen típusú felderítő küldetések jelenthetik az első lépést például tengeri szélerőművek vagy távközlési kábelek ellen irányuló szabotázsakciók felé. A négy ország közmédiája ugyanis korábban vizsgálatot indított a hajók ügyében, eszerint az orosz felségjelzésű hajók általában lelassítanak, ha például szélerőművek környékére érnek, gyakran tapasztalják azt is, hogy ilyenkor kikapcsolják a jeladójukat.

A BBC brit közmédia cikkében megemlíti, hogy az egyik közszolgálati csatorna munkatársa kis hajóval közelítette meg az oroszok hajóját, amelyen egy maszkot viselő, kezében fegyvert tartó férfit látott.

 A portál közlése szerint ugyanezt a hajót tavaly a skót partoknál is látták, egészen pontosan november 10-én észlelték a Moray Firth torkolatánál, majd a királyi légierő tengeri járőrrepülőgép-flottájának otthont adó Lossiemouth-tól mintegy 55 kilométerre keletre látták, mielőtt lassan nyugat felé vette az irányt. A BBC úgy tudja, a brit tisztviselők tisztában vannak azzal, hogy az oroszok tenger alatti feltérképezést kívánnak végezni, többek közt olyan hajókkal, amelyek az Egyesült Királyság felségvizein mozognak.

Borítókép: Szivárgás az Északi Áramlat-2 gázvezetéken 2022. szeptember 28-án. (Fotó: AFP/svéd partiőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.