Polgárháborús állapotokat teremtettek a migránsok Mayotte szigetén

Franciaország tengerentúli megyéjét teljesen ellepték a szomszédos szigetekről érkező illegális migránsok, akik bűnözésből tartják fent magukat, ezért a belügyminiszter mindenkit kitoloncol, akinek nincsenek dokumentumai és engedély nélkül tartózkodik a szigeten. Egy helyi szervezet vezetője szerint a francia kormány tömegmészárlásra készül, ezért nemzetközi segítséget kér.

V4NA
2023. 04. 12. 5:30
Police officers of the GAO unit arrest two illegal immigrants on November 28, 2022 in the village of Vahibe, near Mamoudzou, in the French Indian Ocean territory of Mayotte, as street battles erupt between gangs after a 20-year-old was stabbed to death on November 12 in the northern slum-fringed suburb of Kaweni, and a school bus was attacked in the same area last week, leading the mainland government to send a contingent of elite anti-terror police to help restore order. - The outbreak of violence underscores declining living standards in Mayotte and has brought to the fore longstanding accusations of neglect by the Paris government, which are often heard in other overseas French territories in the Caribbean and Pacific. Mayotte was paralysed for six weeks by strikes and blockades in 2018, and the French Caribbean islands of Martinique and Guadeloupe both erupted in violent protests last year. (Photo by Gregoire MEROT / AFP) Fotó: Europress/AFP/Gregoire Merot
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli, csaknem polgárháborús állapotok alakultak ki Franciaország tengerentúli területén, Mayotte szigetén, a probléma forrása az ellenőrzés nélküli illegális bevándorlásban rejlik. A szomszédos Comore-szigetekről ugyanis tömegével érkeznek az illegális bevándorlók, akiknek még dokumentumaik sincsenek, és bűnözésből élnek, bandákba verődve fosztogatnak. A helyiek már az utcára sem mernek kimenni sötétedés után.

Gérald Darmanin belügyminiszter februárban bejelentette, hogy nagyszabású műveletre készül a szigeten: tömegesen kitoloncolja az illegális bevándorlókat és lebontatja a nyomornegyedekben összetákolt viskókat. 

A helyi nyelven „Wuambushu” (első próbálkozás) névre keresztelt művelet végrehajtására a belügyminiszter zöld jelzést kapott Emmanuel Macron államfőtől. Sajtóértesülések szerint félezer csendőrt és rendőrt küldenek a szigetre erősítésképp a már ott tartózkodó 750 rendőr és hatszáz csendőr mellé. Az akció célja, hogy teljes egészében felszámolják az illegális bevándorlást, amelybe a migránsok kitoloncolásán túl a nyomornegyedek buldózerekkel való lerombolása is beletartozik. A művelet kezdetét a muszlimok legnagyobb ünnepének számító ramadán végéhez igazítva április 20-ra időzítették a francia hatóságok, ám most, a dátum közeledtével a Comore-szigeteki kormány arra kérte a francia kormányt, hogy hagyjon fel a művelettel, különös tekintettel a kitoloncolásokra, mivel az illegális migránsokat a francia kormány a Comore-szigetekhez tartozó Anjouan nevű szigetre deportálná.

 

A Comore-szigetek kormánya által közzétett közleményből kiderül: megdöbbenve értesültek arról, hogy a francia kormány nem hagyott fel a fent említett projekttel, és tömeges kitoloncolásra készül. A szöveg kiemeli, hogy az elmúlt húsz évben békés párbeszéd alakult ki a Comore-szigetek és Franciaország között, amely szoros és gyümölcsöző együttműködést eredményezett, ám a ramadán havában induló, két hónapig tartó hadművelet aláássa az emberi jogok tiszteletben tartását és a két országot összekötő jó kapcsolatokat. A közlemény szerint a Mayotte szigetére vonatkozó választási ígéretek, amelyek szerint felszámolják a nyomornegyedeket és kitoloncolják az illegális bevándorlókat, nem vezethetnek egy egész régió destabilizálásához az Indiai-óceán térségé­ben és az afrikai kontinensen, különösen a jelenlegi helyzetben, amikor a nemzetközi közösség azon dolgozik, hogy megszilárdítsa a békét.

A helyzetre való tekintettel április 5-én a Comore-szigeteki civil szervezetek sajtótájékoztatót tartottak, hogy felhívják a figyelmet a közelgő tömeg­gyilkosságra, amelyet szerintük a francia kormány készül elkövetni.

Youssouf Attick Ismael, a Maore-bizottság elnöke ezért nemzetközi szervezetekhez fordul segítségért, hogy tájékoztassa őket a francia kormány által tervezett „mészárlásról”, és elejét vegye annak.

Ám nemcsak Mayotte-on, hanem Párizsban is attól tartanak, hogy a francia kormány akciójának drámai következményei lesznek. Az Emberi Jogi Konzultatív Bizottság (CNCDH) elnöke, Jean-Marie Burguburu levélben arra kérte Gérald Darmanin belügyminisztert, hogy adja fel a műveletet, mivel félő, hogy az akció hatására súlyosbodhatnak a szigeten a társadalmi feszültségek. A CNCDH attól is tart, hogy a kitoloncolások során sérül a külföldi állampolgárok alapvető jogainak tiszteletben tartása.

Borítókép: illegális bevándorlók Mayotte szigetén (Fotó: Europress/AFP/Gregoire Merot)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.