Románia visszautasítja Medvegyev revizionista vádjait

Bogdan Aurescu román külügyminiszter aláhúzta, Bukarest fenntartások nélkül támogatja Ukrajna területi egységét.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter visszautasította azt az újabb orosz vádat, hogy Románia − Magyarországgal és Lengyelországgal együtt − területi revízióra, ukrajnai területek „kiszakítására” készül.     

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azt állítja, hogy Románia és több, Ukrajnával szomszédos ország szeretne kiszakítani darabokat Ukrajna területéből. Mennyire szánalmas és elhibázott! Románia fenntartások nélkül támogatja Ukrajna területi egységét és erőfeszítéseit, hogy megnyerje az Oroszország által indított rettenetes háborút

– írta Twitter-bejegyzésében a bukaresti diplomácia vezetője. 

Moszkva nem először fogalmaz meg olyan vádakat Ukrajnával szomszédos államok ellen, hogy területi revízióra készülnek. Dmitrij Medvegyev ezúttal azt nyilatkozta: jobb lenne, ha Lengyelország és más szomszédos államok felosztanák egymás között Ukrajnát, mintsem engedélyezzék Kijev csatlakozását a NATO-hoz. Ez utóbbi lépés egy világháború kitörésével érne fel az orosz nemzetvédelmi tanács elnökhelyettese szerint. 

Mint Medvegyev fogalmazott, „a kapzsiság, a rosszindulat, a gyűlölet és a becsvágy erősebb, mint az észérv és a józan gondolkodás”. 

Azt javasolta, hogy inkább Lengyelország foglalja el Ukrajna nyugati régióit. „Mondjuk ki nyíltan, Magyarország és Románia évtizedek óta várja a megfelelő pillanatot” – tette hozzá az exállamfő. 

Romániában egyébként vannak olyan politikai szereplők, akik nyíltan támogatják ezt a fajta orosz látásmódot. Egyikük a különböző témákban hisztérikus kirohanásairól ismert, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) listáján mandátumot szerzett, jelenleg az általa alapított S.O.S. Románia Pártban politizáló Diana Sosoaca szenátor, aki nemrég románlakta, illetve egykor Romániához tartozó ukrajnai területek annektálásáról szóló törvénykezdeményezést nyújtott be a bukaresti parlamentben. Erre válaszul az ukrán külügyminisztérium szankciók bevezetését kezdeményezte a „nemzetbiztonsági fenyegetést jelentő személy ellen”, amit Sosoaca halálos fenyegetésnek tekint. Szerinte Ukrajna ezen lépése csak megerősíti annak helyességét, hogy az általa elcsatolni kívánt területeknek Romániához kell tartozniuk a jövőben.

Borítókép: Bogdan Aurescu román külügyminiszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.