Ukrajna csökönyösen ragaszkodik Bahmuthoz

Amerikai hírszerzési dokumentumok szerint Ukrajnát már januárban figyelmeztették arra, hogy Bahmut sorsa megpecsételődni látszik. Több titkos jelentés is arról számolt be, hogy Kijevnek jobb lenne elengednie a várost. Az ukrán hadvezetés azonban másképp látta, és jelenleg is tartja a város nyugati kerületeit.

Forrás: The Washington Post2023. 04. 21. 7:54
null
Bahmut, 2023. április 10. Légitámadás során megrongálódott lakóépület az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 9-én. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapokkal azután, hogy Washington arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna nem lesz képes megtartani Bahmutot az orosz zsoldosok támadásával szemben, az ukrán erők még mindig a város nyugati pereméhez ragaszkodnak, és ez a háború leghosszabb és leghalálosabb harcává nőtte ki magát.

 

Az Egyesült Államok visszavonulást sürgetett

Az Egyesült Államok értékelései már januárban is borúlátóak voltak titkos amerikai hírszerzési dokumentumok szerint, amelyeket Jack Teixeira, a massachusettsi Légi Nemzeti Gárda tagja szivárogtatott ki, és amelyekhez a The Washington Post amerikai napilap jutott hozzá.

Washington ugyanis már akkor az ukrán erők lehetséges bekerítésére figyelmeztetett Bahmutban, és azt javasolta Kijevnek, hogy csökkentse veszteségeit, és engedje el a várost.

A „szigorúan titkos” jelzéssel ellátott értékelés arra figyelmeztetett, hogy a november óta tartó folyamatos orosz előrenyomulás veszélyezteti Ukrajna képességét a város megtartására, és az ukrán erőket valószínűleg a bekerítés veszélye fenyegeti, ha nem vonulnak vissza a következő egy hónapon belül.

Ezeket a figyelmeztetéseket az ukrán fél figyelmen kívül hagyta. Kijev szerint ugyanis a város önnön stratégiai katonai értékénél sokkal fontosabb a nemzeti morál fenntartása és Oroszország kimerítése szempontjából. Ráadásul Bahmut megtartásával ismételten presztízsveszteséget szenvedett volna a Wagner, illetve az orosz haderő.

Bahmut a térképen. (Forrás: OpenStreetMaps)
Bahmut a térképen (vörös jelöléssel), északnyugatra Kramatorszk, Harkiv, nyugatra Zaporizzsja. Forrás: OpenStreetMaps

A Bahmutért folytatott harcot felügyelő ukrán parancsnok, Pavlo Palisa ezredes a Washington Postnak elmondta, hogy hivatalosan soha nem tájékoztatták erről az amerikai hírszerzési információról vagy egyéb ajánlásokról.

Nem vagyok én olyan nagy hal

– mondta egy alagsori parancsnoki központból.

 

Klasszikus városi hadviselés és modern technika

Palisa a klasszikus városi hadviselés és a fejlett drónfelderítés kombinációjának, kiemelten pedig a jelzavarás alkalmazásának tulajdonította, hogy a város egyes részeit az előrejelzettnél hónapokkal tovább tudta tartani.

Miután az orosz erők áttörték Bahmut határait, Palisa elmondta, hogy erőit visszahúzta a lakótömbökbe, a háztetőket magaslatként használta, és a házakat páncéltörő állásokká alakította át. A város belsejében mindkét fél nagymértékben támaszkodott a felderítő drónokra a célzáshoz és a zavarókra, hogy kikapcsolják az ellenfél navigációs rendszereit – utóbbiak híján gyakorlatban nem használható a tüzérség, mivel nem tudnak célpontokat kijelölni.

Amikor a város védelme kritikus pillanatokban tarthatatlannak tűnt, Ukrajna többször is bevetett elit egységeket az utánpótlási utak védelmére és a helyzet stabilizálására.

Bár ez a stratégia sikeres volt, és lehetővé tette Ukrajna számára, hogy megtartsa a város nyugati szélét, a parancsnokok szerint a frontvonal az utóbbi napokban egyre instabilabbá vált.

– Csak akkor tudok értékelést adni a misszió sikeréről, ha már minden befejeződött – mondta Pavlo Palisa kitérően arra a kérdésre, hogy megérte-e a harc az elvesztett életeket és a felhasznált hadianyagot.

Minden katona megérti, hogy amikor tartjuk a várost, amikor Bahmutban vagyunk, időt adunk az újonnan létrehozott egységeinknek, hogy kiképezzék és felkészüljenek a jövőbeli akciókra

– mondta Palisa.

 

Borítókép: Légitámadás során megrongálódott lakóépület az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 9-én (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.