Ukrajna érdekei fontosabbak a tagállamokénál?

Ne tegyenek semmi olyat, ami gyengíti Ukrajnát, az európai kormányok nem járhatnak el az Ukrajna iránti szolidaritás rovására a háború alatt − üzeni az Európai Parlament néppárti frakciója a lengyel, a magyar és a szlovák kormánynak, amelyek bejelentették, hogy átmenetileg megtiltják az ukrán mezőgazdasági termékek bevitelét.

Magyar Nemzet
2023. 04. 18. 17:23
null
Eperjeske, 2022. július 22. Egy széles nyomtávú ukrán szerelvény kukoricaszállítmányának átrakodása az Eperjeske átrakó pályaudvaron 2022. július 22-én. Az Ukrajnából vasúton érkező gabonaszállítmányt normál nyomtávú szerelvényekre vagy tehergépkocsikra rakodják a gépesített átrakó állomáson. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppárt képviselője, Sandra Kalniete azzal kapcsolatban, hogy egyes tagállamok megtiltják az ukrán megzőgazdasági termékek bevitelét, úgy fogalmazott

Az európai kormányok nem járhatnak el az Ukrajna iránti szolidaritás rovására a háború alatt.

Mint mondta, „mielőtt az országok egyoldalúan döntenének az ukrán áruk kiviteli útjainak blokkolásáról, részletes információkra van szükségünk arról, hogy miért nem vitték tovább Európából ezt a gabonát vagy más termékeket, és hogy pontosan mennyi ukrán gabonát vagy más terméket tárolnak az európai raktárakban. Azt is tudnunk kell, hogy mik a tiltakozó gazdák kérései a tagállamokban.” 

A néppárti politikus szerint 

Bármilyen egyoldalú tagállami lépés csak Oroszország javára fog történni.

Herbert Dorfmann európai parlamenti képviselő, a néppárti képviselőcsoport mezőgazdaságért felelős szóvivője ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy „az Ukrajnával szomszédos országok mezőgazdasági termelőinek problémái valósak, és Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztosnak konkrét megoldásokat kell kínálnia a problémákra. Gondoskodnia kell arról, hogy a szomszédok segítséget kapjanak. − Az úgynevezett szolidaritási sávokat azért hozták létre, hogy segítsék az ukrán élelmiszerek harmadik országokba történő szállítását, amikor az orosz agresszió lezárta az ukrán kikötőket. Arra kérjük a tagállamok kormányait, hogy megfelelően biztosítsák ezeket a sávokat, hogy a szállítmányok oda kerüljenek, ahová kell. A gabonát az uniós piacon kívüli célállomásokra szánják. El kell kerülnünk az Európán belüli piaci zavarokat − fogalmazott. 

Hozzátette azonban, hogy álláspontja szerint a szállítmányok blokkolása nem segít sem Ukrajnán, sem azokon az Európán kívülieken, akik a leginkább szenvednek az emelkedő élelmiszerárak miatt.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Nagy István agrárminiszter szombaton jelentette be, hogy Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajos magvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását.

A tárcavezető szerint a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni.

Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára keddre virradó éjjel a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen, ahol tájékozódott a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos intézkedések végrehajtásáról. Ekkor elmondta, minden, Ukrajnából Magyarországra közúton és vasúton érkező gabonaszállítmány útját ellenőrzik, és csak a tranzitforgalmú járműveket engedik át az országon. 

Magyarország és Lengyelország után hétfőn Szlovákia is azt közölte, hogy ideiglenesen leállítja az Ukrajnából származó gabona és néhány más termék behozatalát.

Samuel Vlcan, a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca ügyvezető minisztere a döntést az agrárszektor, illetve a fogyasztók egészségének védelmének szükségességével indokolta. A hétfői tájékoztatás szerint a behozatali tilalom a gabonán kívül több más, Ukrajnából származó termékre is vonatkozik majd. A szlovák agrártárca vezetője még pénteki sajtótájékoztatóján azt is bejelentette,  egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltották az ukrán gabona és liszt feldolgozását és felhasználását az országban.

A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint 

az agrártárca az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az veszélyezteti, sőt ellehetetlenítheti a szlovákiai termelők helyzetét. 

Ezzel összefüggésben jelezték: a szaktárca már minden − a behozatal szabályozását célzó − törvény adta lehetőségét kihasznált, s további lépések megtételéhez kormányszintű döntésre volt szükség.

Borítókép: Egy széles nyomtávú ukrán szerelvény kukoricaszállítmányának átrakodása az Eperjeske átrakó pályaudvaron 2022. július 22-én. Az Ukrajnából vasúton érkező gabonaszállítmányt normál nyomtávú szerelvényekre vagy tehergépkocsikra rakodják a gépesített átrakó állomáson (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.