A földdel tennék egyenlővé Alaszkát az orosz héják

Az orosz politikai kommentátorok így félemlítenék meg az Egyesült Államokat.

Magyar Nemzet
2023. 05. 27. 19:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ott vannak az Iszkander rakétáink, a ballisztikus, cirkáló rakétáink, melyek képesek arra, hogy Alaszkát a földdel tegyék egyenlővé − ecsetelte az orosz állami televízió egyik műsorában Andrej Guruljov. Az orosz parlamenti képviselő több politikai elemzővel egyetemben arról értekezett, hogy Oroszországnak különböző egyesült államokbeli célpontokra kellene csapást mérnie annak érdekében, hogy „megfélemlítsék” Washingtont. 

Guruljovnak nem ez az első ilyen jellegű javaslata, márciusban szintén az orosz állami televízió egyik műsorában arról beszélt, hogy Moszkvának el kellene törölnie az Egyesült Királyságot a föld színéről, mivel szerinte London Ukrajna egyik legfőbb szövetségeseként a háború „fő gazembere” és felbujtója. 

Az első dolog, amit tennünk kell, hogy Nagy-Britanniát eltöröljük a föld színéről. Ez után tulajdonképpen mindennek vége lesz

− fogalmazott Guruljov akkor.

 

Alaszka visszatérő motívum

Alaszka nem először kerül elő az ukrajnai háború kitörése óta, orosz politikusok és politikai elemzők előszeretettel emlegetik a terület „visszakövetelését” az Egyesült Államoktól. 

Alaszkát még a XVIII. század közepén gyarmatosította az Orosz Birodalom, azonban mivel sosem vált igazán nyereségessé − valamint a krími háború elvesztése miatt nehéz pénzügyi helyzetbe került a birodalom −, 1867-ben 7,2 millió dollárért eladta a területet az Egyesült Államoknak.

Alaszka megvásárlása miatt sokáig gúnyolódtak az akkori külügyminiszteren, William H. Sewardon, „Seward őrültségének”, „Seward jégszekrényének” nevezték, álláspontjuk azonban hamarosan megváltozott. A történelem utolsó, 1899-ig tartó aranyláza során harmincezer kincsvadász érkezett a vidékre, sokan közülük gazdagon tértek haza.

Tavaly júliusban Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke az Oroszországra kivetett szankciókkal és vagyonelkobzással kapcsolatban úgy fogalmazott:

Amikor [az amerikai törvényhozók] megpróbálják kisajátítani a külföldi vagyonunkat, tisztában kell lenniük azzal, hogy nekünk is van mit visszakövetelni

− utalt Alaszkára. − Az Egyesült Államoknak emlékeznie kell, hogy Alaszka valaha orosz terület volt − tette hozzá Vologyin.

Kijelentését követően a szibériai Krasznojarszk városában plakátok jelentek meg, melyeken „Alaszka a miénk!” felirat állt. Sokan felháborodásuknak adtak hangot, mivel úgy vélték, ez egy súlyos fenyegetés az orosz kormány részéről. A krasznojarszki vezetés az orosz média megkeresésére elmondta, a plakátok kihelyezése magánakció volt, nincs köze Vologyin szavaihoz, valamint nem közvetít hivatalos politikai álláspontot. Ezt követően aztán az is kiderült, hogy ki áll a nagy felháborodást kiváltó hirdetések mögött: a plakáton Oroszország térképe mellett kivehető hegycsúcsok megegyeznek az Alaszka nevű orosz cég logójával, amely lakókocsikat árul Krasznojarszkban.

 

Borítókép: Alaszka a miénk! − állt tavaly júliusban egy hirdetőtáblán az orosz Krasznojarszk városában (Forrás: Twitter)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.