A szlovén parlament népirtásnak ismerte el a holodomort

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hálás a döntésért, ám a szlovén baloldal szerint az felelőtlenség.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 24. 14:02
null
Kijev, 2019. november 23. A nagy éhínség, a holodomor áldozatairól emlékeznek meg az emberek a legalább hárommillió halálos áldozatnak emelt kijevi emlékmûnél 2019. november 23-án. Az 1932-33-as éhínséget a sztálini önkény idézte elõ az akkor szovjet tagköztársaság Ukrajnában. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovén parlament határozatban ismerte el népirtásnak a Szovjet-Ukrajnában 1932–33-ban mesterségesen előidézett éhínséget, a holodomort, amelyben több millió ukrán vesztette életét. A kedden késő este elfogadott határozatot az ellenzéki Baloldal párt kivételével az összes parlamenti frakció támogatta. Szlovénia ezzel csatlakozott ahhoz a több mint húsz országból álló csoporthoz, amely már népirtásként ismerte el a holodomort – írta a Vecer című szlovén napilap szerdán.

A nyilatkozatot a szlovén kormány is támogatta.

A szavazást megelőző vitában a Baloldal kivételével valamennyi parlamenti frakció képviselői egyetértettek abban, hogy a nyilatkozat elfogadásával a szlovén nemzetgyűlés egyértelműen kifejezi szolidaritását az ukrán néppel és segít a szélesebb nyilvánosság tájékoztatásában az említett bűncselekményről. Az öt baloldali képviselőn kívül a legnagyobb kormányzó párt, a Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) három képviselője is a nyilatkozat elfogadása ellen szavazott, további három pedig tartózkodott.

Matej T. Vatovec, a Baloldal frakcióvezetője szerint a nyilatkozat hamis feltételezéseken alapuló politikai akció.

Úgy vélte: a holodomor tény, de a történészek nem értenek egyet az okokban. – A holodomort népirtásnak nevezni azért, hogy párhuzamot vonhassunk a mai Oroszország és a sztálini Szovjetunió között, felelőtlenség – mondta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitter-oldalán fejezte ki háláját a szlovén lépésért. Azt írta, hogy a történelmi igazságszolgáltatás mellett elkötelezett országok nemzetközi koalíciója tovább erősödik.

Borítókép: A nagy éhínségről, a holodomorról emlékeznek meg az emberek a legalább hárommillió halálos áldozatnak emelt kijevi emlékműnél 2019. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.