„Az én életem is ér annyit” – mondta a kémkedéssel vádolt amerikai az orosz börtönből

Paul Whelan 2018 év vége óta raboskodik egy orosz börtönben, ám reméli, hogy Washington végre eléri az ő kiszabadítását is – derült ki a CNN-nek adott interjújából. A híresztelések szerint a Biden-adminisztráció jelenleg elfogott orosz kémeket kutat fel a fogolycsere érdekében, ám Moszkva vélhetően komoly tárgyalópartner lesz az ügyben.

2023. 05. 23. 5:04
Paul Whelan, korábbi amerikai tengerészgyalogos, aki 2018 óta egy oroszországi börtönben tartanak fogva kémkedés vádjával. A férfi tavaly remélte, hogy részese lehet a Brittney Griner és Viktor But fogolycseréjének, de Moszkva végül nem ment bele a kettős cserébe. (Fotó: newslink7.com / Twitter)
Paul Whelan, korábbi amerikai tengerészgyalogos, aki 2018 óta egy oroszországi börtönben tartanak fogva kémkedés vádjával. A férfi tavaly remélte, hogy részese lehet a Brittney Griner és Viktor But fogolycseréjének, de Moszkva végül nem ment bele a kettős cserébe. (Fotó: newslink7.com / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Továbbra is bizakodom abban, hogy foglalkoznak az ügyemmel, remélem, hogy előbb-utóbb már eredményt is elérnek” – nyilatkozta vasárnap a CNN amerikai televíziónak Paul Whelan korábbi tengerészgyalogos, aki lassan négy és fél éve raboskodik Oroszországban.

Paul Whelant még 2018 decemberében tartóztatták le Oroszországban kémkedés vádjával. A tőle lefoglalt adathordozó állítólag az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) – Oroszország nemzetbiztonsági, belbiztonsági, és kémelhárítási szolgálatának – ügynökeinek titkos adatait tartalmazta. Whelan meghamisítottnak nevezte a bizonyítékokat.

A férfit végül 2020. júniusában 16 év börtönbüntetésre ítélték. Whelan és az amerikai kormány állítása szerint a férfi a BorgWarner amerikai autóipari beszállítónál mint biztonsági vezető dolgozott, így a vele szemben felhozott vádak alaptalanok.

 

Paul Whelan korábban már pórul járt

Whelan ügye akkor kapott újra nagyobb figyelmet, amikor az Egyesült Államok tavaly a női kosárlabdasztár Brittney Griner szabadon bocsátását próbálta elérni – akit kábítószer-birtoklás és csempészés vádjával tartóztattak le.

Akkor sokan abban reménykedtek, hogy kettejüket együtt engedhetik szabadon, de végül a Washington által decemberben kialkudott egyezség egy az egy ellenében történő cseréről szólt: Griner a hírhedt orosz fegyverkereskedőért, Viktor Butért cserébe.

A The Hill amerikai politikai portál szerint tavaly azért Grinert cserélte el Washington, mert egyrészt nagyobb publicitást kapott az ügye ismertsége miatt, másrészt Moszkva a kémkedéssel vádolt Whelan ügyét magasabb prioritásként kezelte.

David Salvo, a külügyminisztérium korábbi tisztviselője a Yahoo Sports amerikai hírportálnak elmondta, hogy Moszkva célja kettős volt a fogolycserével: 

hazahozni Butot, és maximális fájdalmat okozni a Biden-adminisztrációnak.

 Hozzátette: nem hiszem, hogy az oroszok kémnek hiszik, sokkal inkább csak egy eszköznek akarják a későbbi tárgyalásokhoz.

 

Újabb fogolycserét készítenének elő

Whelan neve ismét felmerült, amikor a Biden-adminisztráció dolgozni kezdett Evan Gershkovich, a Wall Street Journal amerikai lap márciusban letartóztatott és kémkedéssel vádolt riporterének szabadon bocsátásán. Whelan vasárnap a CNN-nek aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egy kettős csere esetén megint Oroszországban maradhat, és Gershkovich  kimentését fontosabbnak ítélik majd meg.

Szerintem az én életem is ér annyit mint másoké, és ezt nem kellene lebecsülni

– fogalmazott.

A Whelan család korábban arról panaszkodott, hogy a korábbi fogolycsere óta a férfi ügye mintha a háttérbe tolódott volna.

Antony Blinken külügyminiszter áprilisban kijelentette, hogy Washington komoly javaslatot tett Whelan szabadon bocsátásának ügyében, és számukra nincs magasabb prioritás, mint Whelan és Gershkovich hazahozatala.

Whelan azonban most sürgette Biden elnököt, hogy tegyen nagyobb erőfeszítéseket a kiszabadítására.

A CNN néhány hete arról is beszámolt, hogy Washington jelenleg többek között a szövetségeseinél (Brazília, Németország, Norvégia, Kelet-Európa) keres nemrégiben elfogott orosz kémeket, hogy rávegye ezen országokat egy nagyobb fogolycserére, és így egyszerre szabadíthassa ki Whelant és Gershkovichot.

A Fehér Ház magas rangú tisztviselői szerint még egy szűk körű szankciókönnyítés is elképzelhető az ügyben. 

A CNN szerint az adminisztráció most azt vizsgálja, hogy milyen kreatív ajánlatokkal lehetne felkelteni az oroszok érdeklődését.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt hónapban mint fogalmazott: „jelenleg körülbelül hatvan orosz állampolgár van amerikai börtönökben, sokukat kétes körülmények között rabolták el” – utalhatott arra, hogy Moszkva valamennyiükre igényt tartana Whelan és Gershkovich cseréjét illetően.

 

Több tucat amerikai raboskodik külföldön

A CNN riportere a vasárnapi interjúban a háború következményeiről is kérdezte Whelant, aki elmondta, hogy abból a börtönből is vittek elítélteket a frontra, amelyben ő raboskodik. Hozzátette, hogy vele pedig egy propagandainterjút akartak készíteni.

A férfi szerint a CNN-interjút, testvére ENSZ előtt mondott beszédét vagy Joe Biden amerikai elnök ügyében tett felszólalásainak követését azért engedik meg neki az oroszok, hogy „úgy állíthassák be mindezt, hogy az amerikaiak könyörögnek egy emberük visszaszerzéséért”.

Noha az Egyesült Államok nem közöl hivatalos adatokat a külföldön raboskodó állampolgárjairól, a James W. Foley Legacy Foundation, elrabolt vagy fogvatartott amerikaiakkal foglalkozó oldal 2022-es beszámolója szerint mintegy 65 amerikai állampolgárt tartanak fogva ártatlanul mintegy 19 különböző országban, mint Oroszország, Venezuela vagy Irán – többségük jellemzően újságíróként tevékenykedett.

Borítókép: Paul Whelan korábbi amerikai tengerészgyalogos, aki 2018 óta egy oroszországi börtönben tartanak fogva kémkedés vádjával. A férfi tavaly remélte, hogy részese lehet a Brittney Griner és Viktor But fogolycseréjének, de Moszkva végül nem ment bele a kettős cserébe (Fotó: Twitter/Newslink7.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.