Északi-tengeri szabotázsakciókra készülhet Oroszország a NATO szerint

Potenciális veszélyben van az internetelérhetőség és az energiaellátás a katonai szövetség szerint.

2023. 05. 04. 13:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős a kockázata annak, hogy Oroszország a Nyugattal Ukrajna miatt folytatott konfrontációjának részeként kritikus európai vagy észak-amerikai infrastruktúrákat, köztük gázvezetékeket és internetkábeleket vesz célba – figyelmeztetett a NATO egyik magas rangú hírszerzési tisztviselője.

A Politico brüsszeli hírügynökség David Cattler, a NATO hírszerzésért és biztonságért felelős főtitkárhelyettesének sajtótájékoztatóját idézve arról ír, hogy a NATO szerint Oroszország folyamatosan deríti fel Ukrajna szövetségeseinek infrastruktúráját mind a szárazföldön, mind a tengerfenéken.

Moszkva katonai és polgári hírszerző szolgálatainak jelentős erőforrásai vannak, amelyeket Vlagyimir Putyin bevethet az infrastruktúra megfigyelésére, beleértve a polgári hajók és az úgynevezett kémhajók használatát

– tette hozzá a főtitkárhelyettes.

Az Európát ellátó tenger alatti gázvezetékeket fenyegető veszélyre az Északi Áramlat gázvezetékek tavaly szeptemberi felrobbantása irányította rá a figyelmet. 

Cattler szerint az internetforgalom 95 százalékát bonyolító tenger alatti kábelek is potenciálisan veszélyben vannak.

Az Északi Áramlat robbanásait követően, amelyek miatt három különböző országban folyik vizsgálat, a NATO új szervezeti egységet hozott létre brüsszeli központjában, hogy koordinálja a tenger alatti infrastruktúra védelmére irányuló erőfeszítéseket. Ennek vezetője, Hans-Werner Wiermann altábornagy elmondta, hogy az Északi Áramlat incidens megmutatta, hogy „a kritikus tengeri infrastruktúránkat fenyegető veszély egyértelmű és jelenvaló”.

Wiermann hozzátette, hogy a Nyugat egyre jobban támaszkodik az ilyen infrastruktúrára, mivel a tenger alatti kábeleken keresztül történő adatforgalom növekszik, és a tengeri szélerőművek által termelt zöld energiára való áttérés miatt egyre több villamos energiát kell a tengerfenéken keresztül a partra szállítani.

Wiermann hozzátette, hogy a NATO-országok a megnövekedett fenyegetésre válaszul fokozták a tengeri járőrözést, és a hadseregek szorosabban együttműködnek a magánszektorbeli infrastruktúra-üzemeltetőkkel a biztonság megerősítése érdekében.

 

Borítókép: A hivatalosan tengerbiológiai kutatóhajóként közlekedő, orosz felségjelzésű Admiral Vlagyimirszki (Forrás: Képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.