Jogellenesen kutatták át az orosz oligarcha ingatlanjait

A Der Spiegel német lap beszámolója szerint a hivatalos eljárási dokumentumokban például nem írták le elég részletesen és pontosan azt, hogy a nyomozók miért gyanúsítják pénzmosással Aliser Uszmanov orosz–üzbég oligarchát. A bíróság szerint az a vád, hogy Uszmanov milliárdos vagyona elsősorban Oroszországban elkövetett bűncselekményeken alapul, túlságosan elhamarkodott. Az esetlegesen kétes üzleti gyakorlatokra és offshore cégekre való általánosabb utalások pedig önmagukban nem voltak elegendőek.

2023. 05. 27. 15:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alisher Uszmanov orosz–üzbég oligarcha ellen jelenleg pénzmosás gyanújával folyik nyomozás, de a szankciók megsértésének gyanúja miatt is szaglásznak a nyomozók az dúsgazdag férfi körül. 2022 szeptemberében a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) és az adónyomozó hivatal munkatársai több villát is átkutattak a Tegernsee-tónál, de egy Frankfurt melletti lakásban és a brémai kikötőben lévő Dilbar nevű megajachton is körülnéztek a hatóság emberei. A nyomozók az iratokon kívül értékes műtárgyakat is lefoglaltak.

A frankfurti bíróság azonban most megállapította, hogy az Uszmanovnál tartott házkutatások esetében nem merült fel a pénzmosás alapos gyanúja. A kamara indoklásában súlyos hiányosságokat talált a frankfurti főügyészség által kért házkutatási parancsokban is. A nyomozás ezen része így jogellenesnek bizonyult.

A Der Spiegel német lap beszámolója szerint a dokumentumokban például nem írták le elég részletesen és pontosan azt, hogy a nyomozók miért gyanúsítják pénzmosással Uszmanovot. A bíróság szerint az a vád, hogy Uszmanov milliárdos vagyona elsősorban Oroszországban elkövetett bűncselekményeken alapul, túlságosan elhamarkodott. Az esetlegesen kétes üzleti gyakorlatokra és offshore cégekre való általánosabb utalások pedig önmagukban nem voltak elegendők.

A frankfurti bíróság azt is kifogásolta, hogy a nyomozók nagymértékben támaszkodtak Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista YouTube-videójára. Nem mutattak be más bizonyítékot a tisztességtelen üzleti gyakorlatra vonatkozóan. Uszmanov védőügyvédei szerint a döntés megerősítette ügyfelük bizalmát a német jogállamiságban. Minden vádat elutasítanak.

A jogellenesség ellenére nem valószínű, hogy az elkobzott tárgyak és ingóságok visszakerülnek majd az orosz oligarchához, legalábbis a közeljövőben semmiképp – hívja fel a figyelmet a Der Spiegel. 

2022-re Uszmanov becsült vagyona 19,5 milliárd dollár volt, és a világ száz leggazdagabb embere közé tartozott. A Szovjetunió összeomlása után fém- és bányászati tevékenységekkel, valamint befektetésekkel szerezte vagyonát. Többek között társtulajdonosa Oroszország második legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójának  és tulajdonosa a világ egyik legnagyobb rézlelőhelyét kezelő Udokan copper vállalatnak.

2022. február 28-án az Európai Unió az Ukrajna elleni 2022-es orosz invázióra reagálva feketelistára tette Uszmanovot, az egész EU-ra kiterjedő utazási tilalmat rendelt el vele szemben, és befagyasztotta minden vagyonát. A milliárdos akkor éles hangon ment neki az Európai Uniónak.

Február 28-án az Európai Unió által hozott korlátozó intézkedések célpontja lettem. Úgy gondolom, hogy a döntés igazságtalan, és a szankciókat igazoló okok hamis és rágalmazó állítások halmazából áll, amelyek veszélyeztetik a becsületemet, a méltóságomat és az üzleti hírnevemet. Minden jogi utat használni fogok azért, hogy megvédjem a becsületemet és a jó híremet. Ezennel a Nemzetközi Vívószövetségben betöltött elnöki pozícióm gyakorlását azonnali hatállyal felfüggesztem az igazságszolgáltatás helyreállásáig

– írta az orosz–üzbég kettős állampolgárságú férfi egy közleményben. Az Európai Unió hivatalos kiadványaiban rendszeresen Kreml-barát oligarchaként nevezik meg, aki különösen szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Vlagyimir Putyin egyik kedvenc oligarchája.

2022. március 3-án az Egyesült Államok is hasonló szankciókat rendelt el vele szemben, néhány, a cégeire vonatkozó kivétellel. 

Borítókép: Aliser Uszmanov jachtja igazán impozáns (Forrás: Twitter/Bloomberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.