Kitilthatják a közösségi oldalakat Szerbiából

A szerb egészségügyi miniszter azt javasolta, hogy egy hónapra tiltsák be az országban a közösségi oldalakat, így a Facebookot, a TikTokot, az Instagramot és a Twittert is. Minderre a pontosan egy héttel ezelőtti tragikus belgrádi iskolai mészárlás után kerülne sor.

Magyar Nemzet
2023. 05. 10. 6:50
null
Masked policemen secure an area in the village of Dubona near the town of Mladenovac, about 60 kilometres (37 miles) south of Serbia's capital Belgrade, on May 05, 2023, in the aftermath of a drive-by shooting. - A manhunt was ongoing in Serbia early May 5 as police combed the woods near the capital Belgrade, after state media reported a gunman killed at least eight people and injured 13, in the second mass shooting in the Balkan nation this week. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt szerdán történt az az iskolai ámokfutás Szerbiában, amelyben nyolc gyermek és az oktatási intézményt védő biztonsági őr vesztette életét, ezt követően másfél nappal pedig Mladenovac környékén kezdett egy 21 éves fiatalember mészárlásba. Ő kilenc emberrel végzett könyörtelenül. A szerb kormány komoly válaszokat ígért ezekre a tettekre, s jelentős szigorításokat vezet be a fegyvertartásra vonatkozóan, illetve megerősítette az iskolák védelmét. Több rendőrt is alkalmaznak. 

Egyes vélemények szerint az elkövetők az interneten és a televíziókban látható agresszivitás miatt kezdtek bele az öldöklésbe. A szerb egészségügyi miniszter mostani javaslata szerint egy rövid időre be kellene tiltani a közösségi oldalakat, hogy – mint fogalmazott – kitisztuljon a gyerekek feje.

Lehet, hogy egy hónapra be kellene tiltani minden ilyet, így a Facebookot, az Instagramot, a Twittert és TikTokot. Egy hónap után jöhetne az újrakezdés, s visszatérhetnénk a normális viselkedéshez

− fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a TikTok van leginkább a figyelem középpontjában, de a Twitter semmivel sem jobb. Vannak emberek, akik egyszerűen tele vannak frusztrációval, s azt ott töltik ki, ahelyett, hogy elmennének pszichológushoz, s elbeszélgetnének róla. – Arra szólítom fel a fiatalokat, hogy ilyen esetekben inkább a klinikai pszichológiát válasszák, ezzel segíthetünk mindannyian az országunknak − nyilatkozta a szerb Pink Televíziónak Danica Grujicsics.

Az elmúlt napokban Szerbiában nemhogy nem csillapodtak a kedélyek, sőt inkább csak fokozta az amúgy is letargikus hangulatot, hogy több gyereket is kihallgattak a rendőrök, mert a közösségi oldalakon azt közölték, hogy a május 3-i mészárláshoz hasonló tettre készülnek, de olyanok is voltak, akik dicsőítették ezt az értelmetlen gyilkosságsorozatot.

A miniszter közlése szerint csak hétfőn négy gyerek került be a belgrádi Neuropszichiátriai Gyermekklinikára, közülük kettőnek az volt az ötlete, hogy meg kell ölnie valakit, ketten pedig öngyilkosok akartak lenni.

– Ne küldjetek fenyegető üzeneteket a közösségi oldalakon. Lehet, hogy eljött az ideje, hogy kitiltsuk ezeket a hálókat Szerbiából. Legalábbis egy meghatározott időre. Egyesek erre azt fogják mondani, hogy túl radikális a miniszter, mint ahogy mindig is az volt, de az egészségügyben, ha nincs hierarchia s döntéshozó, akkor elveszítjük a pácienst. Ezt a luxust pedig mi, orvosok nem engedhetjük meg magunknak – szögezte le a szerb tárcavezető.

Borítókép: Rendőrök a szerbiai Mladenovacon a lövöldözés után (Fotó: AFP/Andrej Iszakovics)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.