Mindkét oldalról támadják Joe Bident

Se a demokratáknak, se a republikánusoknak nem tetszik a Biden-adminisztráció azon intézkedése, miszerint 1500 katonát vezényelnek az amerikai−mexikói határra. A demokraták szerint ez rossz fényben tünteti fel az „ártatlan” bevándorlókat, a republikánusok szerint pedig ennél sokkal keményebben kellene fellépni az illegális migrációval szemben.

2023. 05. 04. 21:30
Ballina, 2023. április 15. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Ballina városában álló St. Muredach-székesegyház elõtt írországi látogatásának utolsó napján, 2023. április 14-én. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demokrata és republikánus képviselők is felháborodásukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a Biden-adminisztráció katonákat küld az amerikai−mexikói határra − számolt be a Fox News. 

Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint az illegális bevándorlás növekedésére készül a Fehér Ház: a határra először 1500 katona fog érkezni, majd 2500 főre emelik létszámukat. A koronavírus-járvány idején bevezetett intézkedések május 11-én fognak hivatalosan megszűnni, a katonák május 10-ig foglalják el állomásaikat. Az előzetes tervek szerint kilencven napig fognak itt tartózkodni, a határőrök munkáját segítve, ugyanakkor rendészeti feladatokat nem látnak el.

Teljességgel elfogadhatatlan lépés

A határ militarizációja teljességgel elfogadhatatlan

fakadt ki a szenátus külügyi bizottságának demokrata vezetője. Bob Menendez hozzátette, a katonák bevetése azt az üzenetet sugallja, hogy a bevándorlók óriási fenyegetést jelentenek. − Ez távol áll az igazságtól − hangsúlyozta.

Bob Menendez, a szenátus külügyi bizottságának elnöke. Fotó: Getty Images/Drew Angerer

Menendez véleményét a legtöbb demokrata párti politikus osztja, a legnagyobb kritikát annak kapcsán fogalmazzák meg, hogy az intézkedés előnytelen helyzetbe hozza a bevándorlókat, rossz fényben tünteti fel őket. 

Ennek az intézkedésnek kizárólag ártatlan emberek az áldozatai, akiknek egyetlen bűnük az, hogy jobb élet reményében az Egyesült Államok felé vették az irányt

− fogalmazott Irhan Omar demokrata képviselő. 

Joe Biden egyébként éppen azután hozta meg döntését, hogy Washington új migrációs megállapodást kötött Mexikóval. Ennek értelmében Mexikó befogadja a Venezuelából, Haitiből, Kubából és Nicaraguából érkező migránsokat, valamint legfeljebb százezer, bizonyos kritériumoknak megfelelő bevándorlót Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból. Az Egyesült Államok ugyanakkor továbbra sem fogadja be a Haitiből, Kubából, Venezuelából és Nicaraguából érkező illegális bevándorlókat. 

Biden célja az intézkedésekkel és az új megállapodással viszonylag egyértelmű: biztosítani a választókat, hogy kordában tartja a migrációs helyzetet az Egyesült Államok déli határain. 

Keményebb fellépést várnak

A republikánusok szerint ugyanakkor nem elegendő a kormány fellépése.

Biden 1500 katonát telepít a határra − azért, hogy papírmunkát csináljanak. Ezzel semmit nem tesz azért, hogy megállítsa az illegális bevándorlást

− írta Twitter-bejegyzésében Greg Abbott texasi kormányzó. Hozzátette, ő a Nemzeti Gárda tízezer tagját vezényelte Texas állam határára, hogy helyre hozza a Biden-adminisztráció felelőtlen migrációs politikája okozta problémákat. 

Mások szerint a katonákra egyáltalán nem is lenne szükség, amennyiben Biden befejezte volna a Donald Trump elnöksége alatt elkezdett határkerítés építését. 

Biden befejezhette volna a falat. Betartathatta volna országunk törvényeit. Megvédhette volna nemzetünket. De úgy döntött, nem tesz semmit. Most katonákat vezényel a határra, hogy helyrehozzák, amit elrontott

− fogalmazott keményen Guy Reschenthaler republikánus képviselő.

Az ügyben megszólalt Nikki Haley, a republikánus előválasztáson induló jelölt is. − Van egy ötletem: a 42. cikkely újbóli bevezetése. Zárják le a határt − mutatott rá.

Az Egyesült Államok törvénykönyvének 42. cikkelyére hivatkozó rendelet lehetővé teszi a határőrségnek, hogy az országba érkező, menedékkérelemért folyamodó illegális bevándorlóktól megtagadják a belépést, és visszaküldjék őket Mexikóba. 

A közegészségügyi célokat ellátó rendeletet még a koronavírus-járvány megfékezése miatt hozta 2020-ban Donald Trump korábbi republikánus elnök, ám tavaly novemberben egy szövetségi bíró törvénytelennek minősítette azt, mondván, megtagadja a kérelmezők lehetőségét a humanitárius védelem igénybevételére. A Biden-adminisztráció ezeket az intézkedéseket vezetné ki május 11-től kezdve.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Ballina városában álló St. Muredach-székesegyház előtt írországi látogatásának utolsó napján, 2023. április 14-én (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.