Újabb hidegháborúra készülhet Európa?

Az Egyesült Államok és Kína közötti verseny arról szólhat, ki tudja megnyerni az európai kontinenst.

Magyar Nemzet
2023. 05. 04. 18:26
null
Tajvani-szoros, 2023. április 17. Az amerikai haditengerészet által közreadott képen az Arleigh Burke osztályú, irányított rakétával felfegyverzett USS Milius (DDG 69) amerikai romboló áthalad a Tajvani-szoroson 2023. április 16-án, néhány nappal az után, hogy a kínai hadsereg befejezte a Tajvan közelében végrehajtott hadgyakorlatát. Az amerikai haditengerészet rutinmûveletnek minõsítette az áthaladást. MTI/AP/Amerikai haditengerészet Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Peking és Washington közötti hidegháborút az európai befolyásért fogják vívni – fogalmazott nemrég véleménycikkében Zhou Bo nyugalmazott kínai ezredes, aki szerint a kontinensen egyszerre vannak jelen Amerikával szövetséges és komoly Kínai kereskedelmi kapcsolattal rendelkező államok. 

Zhou szerint a két hatalom közötti verseny alapvetően arról fog szólni, hogy ki tudja megnyerni a harmadik felet. Hozzátette, Peking mostanra sikeresen aláásta az Egyesült Államok befolyását Afrikában és Dél-Amerikában.

A nyugalmazott ezredes azt jósolta, hogy az amerikai katonai jelenlét Európában csökkenni fog, és inkább az indo-csendes-óceáni térségben fog erősödni, hogy szembenézzen Kínával. – Az egymást követő amerikai elnökök arra kérték az európaiakat, hogy nagyobb felelősséget vállaljanak saját biztonságukért. Más szóval, Európának stratégiai autonómiával kell rendelkeznie, még ha nem is akarja ezt vállalni – magyarázta.

Kína Afrika legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált az elmúlt időszakban. 2021-ben 254 milliárd dollárt ér el a kétoldalú kereskedelem, ami négyszerese az USA és Afrika közötti értéknek. Kína a közvetlen külföldi befektetések legnagyobb forrása a kontinensen, több százezer afrikai munkahelyet támogat. Ez nagyjából kétszerese az amerikai közvetlen külföldi befektetéseknek. Bár az afrikai országoknak nyújtott kínai hitelek az utóbbi időben csökkentek, Kína továbbra is messze a legnagyobb hitelezője ezeknek az államoknak.

Emmanuel Macron francia elnök nemrégiben arról beszélt kínai látogatása során, hogy az EU-nak nem kellene követnie az Egyesült Államokat egy Pekinggel folytatott háborúba, ha az ország inváziót indít Tajvan ellen, és azt állította, hogy Európának stratégiai autonómiára van szüksége az Egyesült Államoktól, beleértve az amerikai hadseregtől és valutától való függés csökkentését.

Az, hogy Európa egyszerre tekinti Kínát partnernek, versenytársnak és rendszerszintű riválisnak, többet elmond Európa zavarodottságáról Kínával kapcsolatban, mint arról, hogy Kína valójában micsoda

 – állította Zhou, aki megjegyezte, hogy Európának nehézséget jelent, hogy nem engedheti meg magának, hogy egyszerre legyen rossz a kapcsolata Pekinggel és Moszkvával is.

A volt ezredes úgy gondolja, hogy jelenleg csak egyetlen forgatókönyv létezik, amely szerint az Európa és Kína közötti jelenlegi status quo alapjaiban változna meg. Mégpedig akkor, hogyha Kína megkezdené Tajvan megszállását.

Borítókép: Az amerikai haditengerészet által közreadott képen az Arleigh Burke osztályú, irányított rakétával felfegyverzett USS Milius (DDG 69) amerikai romboló áthalad a Tajvani-szoroson 2023. április 16-án, néhány nappal az után, hogy a kínai hadsereg befejezte a Tajvan közelében végrehajtott hadgyakorlatát. Az amerikai haditengerészet rutinműveletnek minősítette az áthaladást (Fotó: MTI/AP/Amerikai haditengerészet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.