Választások nélkül szeretne hatalomra kerülni az ellenzék Szerbiában?

Egyre többen beszélnek arról is, hogy előre hozott választások jöhetnek az országban.

Tóth Péter (Vajdaság)
2023. 05. 23. 13:22
Serbian President Aleksander Vucic holds press conference
Serbian President Aleksander Vucic holds press conference Fotó: MILOS MISKOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben mind többet beszélnek arról is, hogy hamarosan új választások jöhetnek Szerbiában, a bejelentések szerint lemond pártelnöki pozíciójáról Alekszandar Vucsics. A szerb elnök maga beszélt már a pártelnöki tisztségről való lemondásáról, és arról, hogy pártérdekeken túlmutató politikai mozgalmat alakítana, illetve az előre hozott választások lehetőségéről is. 

Ha valóban kiírják a választásokat, a szerbek négy éven belül harmadszor mehetnének szavazni. 

A felvázolt forgatókönyv mellett szól az is, hogy a fegyveres támadással, tüntetésekkel, utcai megmozdulásokkal, bombariadóval „tarkított” hétköznapokból egyfajta kiutat a választásoktól várnak. Az utcai politizálásnak egyébként vannak hagyományai a balkáni országban, ugyanakkor az előre hozott választások sem jelentenének újdonságot. 

Az igencsak kusza nemzetközi és belpolitikai helyzetben azonban úgy a jelenlegi ellenzékre, mint a hatalmon lévőkre nézve a közeljövőben esetleg kiírandó választásoknak előnyei és kockázatai is lehetnek. Az ellenzék például azért sem lelkesedik a rendkívüli választásokért, mert már szóba került, hogy a jelenlegi háromról visszaemelik öt százalékra a választási küszöböt, amivel sok kis párt kiszorulna a parlamentből. 

A felmérések szerint Vucsics népszerűsége továbbra is elsöprően magas a lakosság körében, még annak ellenére is, hogy múlt pénteken is mintegy százezren lehettek egy belgrádi ellenzéki felvonuláson. 

A tüntetők a kormányközeli médiavállalatokat tették felelőssé az agresszió terjedéséért, a lövöldözésekért. Az ellenzéki pártok pedig autokrata rendszer kiépítésével, a sajtószabadság elnyomásával, politikai ellenfeleivel szemben alkalmazott erőszakkal vádolták meg a hatalmat, sok esetben személy szerint Vucsicsot. 

A szerb elnök elítélte a tüntetést, szerinte politikai ellenfelei saját céljaikra használják fel a nemzeti tragédiát. Az államfő ugyanakkor már korábban bejelentette, május 26-ra akkora nagygyűlést szervez, amilyen még nem volt Szerbiában. Nyilván a népszerűségét is demonstrálná, ha az ellenzéki megmozdulásokon tapasztaltaknál jóval nagyobb tömeget tudna felvonultatni. 

Az ellenzék egyébként nem következetes a választások iránti igényt illetően, olyan hangokat hallattak, melyek szerint azt szeretnék, ha a kormány és az elnök is lemondana, helyettük szakértői kormány venné át az irányítást. Elemezők rámutattak, hogy 

valójában választások nélkül szeretnék a hatalmat megkaparintani. 

A szerb elnök nyilatkozata szerint viszont ezekben a nehéz időkben a legfontosabb az egység. Arra szólította fel a polgárokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az összejövetelen, amelyet Szerbia szabad és demokratikus értékeinek védelmében szerveznek. 

Vucsics elnök a koszovói helyzettel kapcsolatban is komoly nyomásgyakorlásnak van kitéve, kívülről és belülről egyaránt. A közelmúltban a szerbek által többségben lakott koszovói községekben önkormányzati választásokat tartottak, amelyeket a szerbek bojkottáltak. Így aztán alig több mint három százalékos támogatottsággal a koszovói hatalmi szervek emberei nyertek a választásokon, amit az ott élő szerbek területeik „megszállásaként” élnek meg.

Vucsics nem mulasztotta el, hogy gratuláljon Pásztor Istvánnak, mivel szombaton újabb négy évre a Vajdasági Magyar Szövetség elnökévé választották a vajdasági magyar politikust. 

Reményének adott hangot, hogy a VMSZ elnöke a továbbiakban is a polgárok jóléte érdekében folytatja majd tevékenységét, komolyan és felelősségteljesen, ahogyan eddig is tette, annak érdekében, hogy közösen még erősebb kapcsolatokat építsenek ki a magyarok és a szerbek között. 

Vucsics szerint az a széles körű támogatottság, amit Pásztor élvez, a legnagyobb elismerése és bizonyítéka önfeláldozó munkájának, másrészt pedig megerősítés is egyben a magyar identitás megőrzése kapcsán Szerbiában. 

Pásztor István (VMSZ)
Pásztor István
Fotó: Facebook

Pásztor István újbóli megválasztását követően kiemelte, hogy a VMSZ továbbra is arra törekszik, hogy önállóan indulva az esetleges választásokon, széles körű legitimitás birtokába jusson, és abból a pozícióból építsen partnerkapcsolatot azokkal, akik elfogadják programjukat. 

– A VMSZ politikailag érett, felkészült, olyan tapasztalatnak, olyan fölgyülemlett tudásnak a birtokában van, amelyik képessé teszi arra, hogy a rá váró feladatokkal meg tudjon birkózni – mondta Pásztor István. Igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy részt vesz-e a Szerb Haladó Párt május 26-i nagygyűlésén. Elmondása szerint a VMSZ-ből többen is ott lesznek. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem kívánnak részeseivé válni semmiféle napi politikai csatározásoknak. 

A jövőben is visszafogott, a normalitásnak megfelelő, megfontolt hangnemben fogunk beszélni a dolgokról, saját magunk és mindannyiunk érdekében. Azt gondolom, hogy ez most a legfontosabb, és azt gondolom, hogy a patriotizmusnak most ez az értékmérője 

– mondta Pásztor újbóli megválasztást követően. 

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: Milos Miskov/Anadolu Agency/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.