Szijjártó: Nagy nyomásgyakorlás várható ma Brüsszeltől

Komoly csörte várható a Külügyek Tanácsának mai ülésén Brüsszelben, így vélekedik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint valakinek világos és egyenes nyilatkozatot kell tennie a Barátság kőolajvezeték ügyében. Mint kiderült, Ursula von der Leyen bizottsági elnök arra biztatta az ukránokat, hogy korlátozzák a Magyarországra szállított kőolajat, de az is kiszivárgott, hogy az ukrán elnök fel akarta robbantani a magyar ipar számára kritikus fontosságú vezetéket, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra.

Magyar Nemzet
2023. 05. 22. 7:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy vita és nagy nyomásgyakorlás várható ma Brüsszelben. A Külügyek Tanácsának napirendjén szerepel ugyanis a szankciók és az Ukrajnának szállított fegyverek költségeinek megtérítéséről szóló javaslat is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán. Hozzátette:

„A mi álláspontunk egyértelmű, újabb pénzügyi, gazdasági áldozatvállalást igénylő kérdésekben nem tudjuk az egyetértésünket adni mindaddig, amíg Ukrajna a legnagyobb magyar bankot a háború nemzetközi szponzorainak listáján tartja.”

Egyúttal kíváncsiak vagyunk arra, hogy ma végre tesz-e valaki egyenes és világos nyilatkozatot arról, hogy mit mondott az Európai Bizottság elnöke az ukrán elnöknek a Barátság kőolajvezetéken történő szállításokról – jegyezte meg a tárcavezető a Facebookon megosztott bejegyzésében.

A Fidesz európai parlamenti delegációvezetője a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatos hírek kapcsán kijelentette, hogy haladéktalanul tisztázni kell ezt az ügyet. A képviselőcsoport ezért választ várt arra: igaz-e, hogy a bizottság bármely tisztviselője hivatalosan vagy informálisan jelezte az ukránoknak, hogy állítsák le nyugodtan a kőolajvezetéken keresztül történő olajszállítást. Azt is tudni akarta, javasolta-e valaha a bizottság harmadik országoknak, hogy korlátozzák bármely európai uniós tagállam energiaellátását. Ezek mellett pedig választ vártak arra is, hogy az Európai Bizottság minden körülmények között elítéli-e az energiaellátás biztonságának zsarolás céljára történő felhasználását. Ursula von der Leyen később tagadta, hogy ilyen engedélyt adott volna az ukrán cégnek.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a Magyarországra is energiahordozót szállító Barátság kőolajvezeték ukrán üzemeltetője megfenyegette a Molt, hogy elzárják a csapot, ha a magyar kormány nem hajlandó lazítani az ukrán gabonabehozatali korlátozáson. Az ukrán vállalat pedig erről egy levelet is mellékelt, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke írt, és amelyben arra biztatta a vállalatot, hogy nyugodtan szüntessék meg a szállítást, ha a magyar kormány hajthatatlan. 

Az interneten kiszivárgott amerikai katonai hírszerzési dokumentumokból kiderült, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fel akarta robbantani a kőolajvezetéket, amely kritikus fontosságú a magyar gazdaság szempontjából. Az amerikai hírszerzők szerint Zelenszkij rendkívül dühös volt a találkozó idején hazánkra. Emlékezetes, hogy Ukrajna többször is azzal fenyegette meg a magyar kormányt, hogy megakadályozza a kőolaj behozatalát a vezetéken keresztül, ha nem áll be a sorba az uniós szankciókat illetően Oroszországgal szemben.

Az ukrajnai háború kezdetétől különböző eszközökkel próbál nyomást gyakorolni Magyarországra az ukrán politikai és katonai vezetés, élén az elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel. A céljuk az, hogy a magyar kormány adja fel békepárti álláspontját – amit a választópolgárok nagy többsége is támogat –, és álljunk be a háborút támogató európai országok sorába. Ennek érdekében nem riadnak vissza olyan eszközöktől sem, mint a zsarolás, hol vélt morális szempontokra hivatkozva, máskor gazdasági vagy éppen katonai jellegű fenyegetéssel.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a kőolajvezeték ügyével, és az Európai Bizottság tétlenségével kapcsolatban azt mondta: lehetnek ideológiai viták, de ha egy gazdasági infrastruktúrát megbénítani kívánó harmadik országgal szemben egyetlenegy kritikai megjegyzés nem hangzik el az Európai Bizottság részéről, ott súlyos gondok vannak. 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Abdullah Shahid Maldív-szigeteki külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. május 11-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.