Volodimir Zelenszkij: Egy másik Vlagyimirnek kellene Hágában lennie

Sajtótájékoztatóján az ukrán elnök leszögezte, a béke és az igazságszolgáltatás helyreállítására érkezett Hollandiába.

Magyar Nemzet
2023. 05. 04. 14:56
ZELENSZKIJ, Volodimir
Bucsa, 2023. március 31. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a Kijev közelében fekvõ Bucsában 2023. március 31-én. Egy évvel ezelõtt ezen a napon szabadították fel az ukrán csapatok Bucsát, ahol az orosz katonák mészárlást követtek el civilekkel szemben, a helyi hatóságok adatai szerint 458 embert öltek meg. Oroszország tagadja a vádakat. A mészárlás ügyében jelenleg nemzetközi vizsgálat zajlik. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtótájékoztatót tartott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Alexander De Croo belga, valamint Mark Rutte holland miniszterelnökkel közösen hágai látogatásán. Zelenszkij állásfoglalását azzal kezdte, hogy azért van Hágában, hogy helyreállítsa a békét és az igazságszolgáltatást. „Mindannyian egy másik Vlagyimirt szeretnénk itt, Hágában látni” – utalt saját keresztnevének orosz változatával Vlagyimir Putyin orosz elnökre, aki ellen a városban székelő Nemzetközi Büntetőbíróság adott ki nemrég elfogatóparancsot.

A BBC brit közszolgálati média tudósítása szerint Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy hálás Hollandiának és Belgiumnak a közös európai értékekért és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókért, majd hozzátette, „most az a fontos, hogy minél hamarabb teljesítsük, amit katonáinknak ígértünk”.

Az ukrán államfő ismét szóba hozta az Ukrajna által az utóbbi időben igényelt vadászrepülőgépek kérdését. Zelenszkij mielőbbi pozitív döntést kért nyugati szövetségeseitől Ukrajna modern repülőgépekkel való ellátásáról; szerinte nincs racionális ok arra, hogy ezt elhalasszák.

Zelenszkij nyilatkozatának zárásaként szigorúbb szankciókat követelt Oroszországgal szemben. Azt kérte, „a terrorista állam vagyonát kobozzák el” és „a romokat építsék újjá”.

Ukrajna NATO-tagsága kapcsán józanul fogalmazott.

Realisták vagyunk; tudjuk, hogy a háború alatt nem leszünk a NATO-ban, [de] nagyon világos üzenetünk van, hogy a háború után a NATO-ban leszünk

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy az ukrán tavaszi offenzívát tervezik-e, és ha nem indítanak ilyet, akkor kénytelen lesz-e tárgyalni, Zelenszkij azt válaszolta, hogy Ukrajna ellentámadásra készül, és a hadsereg „napról napra csak erősebb lesz ”.

Zelenszkij azt mondta, hogy a Belgiumban lefoglalt orosz eredetű vagyont és pénzt Ukrajna felújítására, középületek újjáépítésére és az ország energiahálózatának újjáépítésére akarja fordítani.

Alexander De Croo belga miniszterelnök a szót átvéve elmondta, Belgium a második katonai segélycsomagot készíti elő Ukrajna számára. De Croo leszögezte, fontos, hogy továbbra is szolidárisak legyenek Ukrajnával, és segítsék az országot a „kegyetlen és illegális megszállással” szembeni fellépésben.

Végezetül azt mondta, hogy Oroszországra „okos és hatékony gazdasági csapást” kell mérni.

Az orosz pénzek felhasználása az általuk tönkretett ország újjáépítésére gazdasági és erkölcsi szempontból is teljesen észszerű

– közölte.

Mark Rutte holland miniszterelnök arról beszélt, „lenyűgözte” Zelenszkij, aki egyszerre vív háborút és építi az utat Ukrajna uniós csatlakozása felé.

Homok a gépezetben, veszélyben a személyes találkozók? A német médiában több helyen jelentek meg hírek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Németországban esedékes, jövő heti látogatásáról. A sajtóorgánumok kivétel nélkül a Berliner Zeitung (BZ) szerdai nyomtatott kiadására hivatkoztak, amely meg nem nevezett berlini rendőrségi forrásokat idézve számolt be a látogatás híréről. Emiatt nem sokkal később a német rendőrség a Reuters és a dpa hírügynökségeknek is nyilatkozatokat adott ki, amelyekben megerősítette az információkat. A történet időközben nyilvánossá vált, ami komoly árnyékot vet Zelenszkij személyes találkozóinak jövőjére, mivel érthető okokból az ukrán elnöki hivatal titkosan kezeli a tervezett utazásokat. A németországi út kiszivárgása, valamint a szerdai, Kreml elleni dróntámadás után pedig várhatóan még szigorúbban kezelik ezeket.

 

Borítókép: Volodomir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a Kijev közelében fekvő Bucsában 2023. március 31-én. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.