A demokráciát veszélyezteti az iszlám szervezet

Egy francia írónőt többen is halálosan megfenyegettek, miután könyvet írt a Muszlim Testvériségről. Miután az egyik párizsi egyetem az utolsó pillanatban elnapolta a szerző könyvbemutatóját, a belügyminiszter fogadta az írónőt, aki egy műsorban kifejtette, hogy az iszlám szervezet növekvő befolyása a demokráciát veszélyezteti.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 18:59
Florence Bergeaud-Blackler
Florence Bergeaud-Blackler (Kép: Facebook/Florence Bergeaud-Blackler)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatos fenyegetettségben él az a francia írónő, aki könyvet írt a Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezetről. Florence Bergeaud-Blackler a Le Frérisme et ses réseaux (A testvériség és hálózatai) című kötet idén januári kiadását követően több halálos fenyegetést is kapott, ezért rendőri védelem alá helyezték.

Ám nem csak a Muszlim Testvériség hívei fordultak az írónő ellen: a Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) munkatársa május elején a Twitteren adott hírt róla, hogy a május 12-re tervezett könyvbemutatóval egybekötött konferenciát a párizsi Sorbonne Egyetem az utolsó pillanatban, minden előzetes értesítést mellőzve lemondta, illetve másik időpontra napolta. 

Az egyetem állítólag biztonsági okokból halasztotta el a rendezvényt, ám ezzel kapcsolatban azt írta a szerző, hogy tudomása szerint senki nem emelt szót a könyvbemutató ellen, ráadásul a Sorbonne vezetése nem vette fel vele a kapcsolatot, egyeztetés nélkül törölte az előadást.

Az írónő a Paris Première nevű francia televíziócsatorna műsorában ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az egyetem volt az egyik első hely, ahova beszivárgott a Muszlim Testvériség nevű iszlám szervezet.

Bergeaud-Blackler elmondása alapján 

egészen a közelmúltig tagadták, hogy a testvériség befolyással lenne több generációra is, pedig egyértelmű, hogy van területi terjeszkedés, a Muszlim Testvériség és a hozzá hasonló, szalafista eredetű mozgalmak ágazatonként is terjeszkednek, az egyetemekre már az 1970-es, 80-as években beszivárogtak.

A Sorbonne által törölt könyvbemutató okán kirobbant vitát követően május 23-án hivatalában fogadta az írónőt Gérald Darmanin belügyminiszter, a találkozón jelen volt Sylvie Retailleau francia felsőoktatási és kutatási miniszter és Sonia Backès állampolgárságért felelős államtitkár is. 

 Az írónő a megbeszéléssel kapcsolatban elmondta a Le Point nevű lapnak, hogy a belügyminiszter tisztában van a személyét érintő, az iszlamizmusból eredő veszéllyel, és indokoltnak tartja a rendőri védelmet. A szerzőnő elmondása alapján nem lehet figyelmen kívül hagyni az iszlám témájával foglalkozó tanárok és kutatók biztonságának kérdését. 

Kiemelte, hogy manapság Franciaországban és Európában a téma érzékenysége és politikai töltete miatt kevesen merik vállalni ezt a munkát, és akik megteszik, kockázatot vállalnak mind tanárként, mind a témával foglalkozó egyetemi hallgatóként. 

Florence Bergeaud-Blackler elmondása alapján Gérald Darmanin belügyminiszter egyetért vele abban, hogy garantálni kell az iszlamizmussal foglalkozó kutatók biztonságát.

A Paris Première műsorában az írónő felhívta a figyelmet egy másik súlyos problémára, nevezetesen arra, hogy a muszlim fiatalok több mint ötven százaléka úgy gondolja, hogy Isten törvénye előrébb való, mint a Francia Köztársaság törvénye.

A szerzőnő szerint néhány ezer felesküdött tagja van a Muszlim Testvériség nevű szervezetnek, ezzel szemben a társadalomra gyakorolt befolyásuk aránytalanul magas, különösen a fiatalokra. 

A felmérések azt mutatják ugyanis, hogy a 25 év alatti fiatalok 57 százaléka a saría törvényét a köztársasági értékek elé helyezi. Összehasonlításképp: a katolikusok esetében ez az arány mindössze 14 százalék.

A műsorban szóba került a szekularizmus és a demokrácia kérdése is, az írónő véleménye szerint az utóbbi nagy veszélyben van.

A francia írónő véleménye szerint az iszlám nagykövetei Európában, csakúgy, mint máshol, azt az igét hirdetik a társadalomban, hogy a transznacionális identitás minden más identitást felülmúl. Olyan teokrata nézetről van szó, amely mindent másodlagossá tesz az Isten uralmával szemben, ebből adódóan itt már nem az állam és az egyház szétválasztásáról szóló szekularizmus került veszélybe, hanem maga a demokrácia.

Borítókép: Florence Bergeaud-Blackler (Forrás: Facebook/Florence Bergeaud-Blackler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.