A Frontex Görögország elhagyásával fenyegetőzik a halálos tragédia után

Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége azt fontolgatja, hogy elhagyja Görögországot, miután egy túlzsúfolt, migránsokkal teli hajó felborult a partokhoz közel. A balesetben rengetegen meghaltak.

Magyar Nemzet
Forrás: Euronews, Le Monde2023. 06. 29. 17:37
Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) munkatársa és egy görög rendőr figyeli a mediterrán ország partszakaszát, 2020.03.02-án. (Fotó: Frontex / Twitter)
Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) munkatársa és egy görög rendőr figyeli a mediterrán ország partszakaszát, 2020.03.02-án. (Fotó: Frontex / Twitter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Frontex, az Európai Unió határvédelmi ügynöksége fontolgatja, hogy ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét Görögországban, mivel a hónap elején felborult egy túlzsúfolt, migránsokat szállító hajó az ország partjainál, ezzel az utóbbi évek egyik legnagyobb tragédiáját okozva a Földközi-tengeren – hívta fel a figyelmet a Le Monde francia hírportál.

Az ügynökség alapvető jogokért felelős tisztviselője, Jonas Grimheden a szervezet igazgatótanácsának azt javasolta, hogy a Frontex ideiglenesen függessze fel tevékenységét Görögországban, ám mások szerint nem ez a legjobb megoldás a görög hatóságok „kordában tartására”.

A június közepi szerencsétlenség során 82-en vesztették életüket, ám a jelentések szerint a felborult halászhajón mintegy 750, illegálisan az Európai Unióba tartó bevándorló volt, köztük egyiptomi, szíriai, palesztin és pakisztáni származásúak is; több százat még mindig eltűntként tartanak nyilván. A vizsgálatok során eddig kilenc embert vádoltak meg embercsempészettel – tájékoztatott az Euronews.

A baleset miatt sokan a görög hatóságokat tették felelőssé, mondván, nem cselekedtek időben. A túlélők tanúvallomásai szerint a görög parti őrség kikötötte a hajót, és megpróbálta ugyan kihúzni a partra, de az megingott és felborult.

A görög hatóságok tagadták, hogy ez így történt.

A Frontex azonban élesen bírálta a görög hatóságok szerepét a tragédiában. Az ügynökség közölte, hogy vizsgálatot kezdeményezett arra vonatkozóan, hogy Görögországnak a vészhelyzetre adott válasza során megsértette-e az emberi jogokat.

A Frontex jelenleg 518 állandó tiszttel segíti a görög hatóságok munkáját, 11 hajóval és 30 járőrkocsival. Ha az ügynökség felfüggesztené az országban a tevékenységét – noha annak finanszírozásához Athén is hozzájárul az unión keresztül –, az Christopher Szabla, a brit Durham Egyetem nemzetközi jogi adjunktusa szerint a jó hírnév és a gyakorlat felfüggesztése lenne, arról nem beszélve, hogy ezzel Athén anyagi terhei is nőnének.

A Frontex eddig nem a jogokra, hanem a migráció ellenőrzésére helyezte a hangsúlyt. Ám ha még ők is tűrhetetlennek tartják a görög kormány intézkedését a migránsokkal szemben, az azt a jelzést küldheti, hogy Görögország még az alapvető uniós migrációs normákkal sem áll összhangban

 – fejtette ki véleményét az Euronews-nak.

A szakértő úgy véli a Frontex kivonulásával a szervezet sem járna jól, ugyanis azzal megszűnne az ellenőrző és nyomásgyakorló tevékenysége. Sőt Görögország azzal érvel, hogy az ügynökség segítsége nélkül több rendkívüli intézkedést kell majd hoznia.

Borítókép: A Frontex munkatársa és egy görög rendőr figyeli a mediterrán ország partszakaszát, 2020. március 2-án. (Forrás: Frontex/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.