Amerikai „iránymutatás” Romániának és Magyarországnak

Washington nagyon elégedett a jelenlegi romániai helyzettel, s örül a politikai stabilitásnak. Ezt Kathleen Kavalec, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete jelentette ki a G4Media portálnak adott interjújában. A nyilatkozat azért érdekes, mert Románia éppen miniszterelnök-csere előtt áll, s ennek kapcsán kiéleződött a vita hárompárti koalíción belül. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről sajtóinformációk szerint felmerült a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kiszorítása a kormányzati pozícióból.

Joint meeting of the NATO leaders of Southeast Europe in Sofia
Joint meeting of the NATO leaders of Southeast Europe in Sofia Fotó: BORISLAV TROSHEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra a kérdésre, hogy egy romániai politikai és kormányzati válság mit jelentene a washingtoni kormánynak, tekintettel a régióban uralkodó helyzetre, az ukrajnai háborúra, a térség instabilitására, az amerikai nagykövet azt mondta, „nagy kormányzati stabilitást tapasztaltunk az elmúlt hónapokban, és láthattuk, hogy a kabinet világos álláspontot képvisel az ukrajnai háború kapcsán is, amely összhangban van a nyugati értékekkel, Románia EU- és NATO-tagságával, valamint az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerségével”. 

A korábbi megállapodás szerinti kormányfő-cserével, illetve a következő kormány összetételével − így az RMDSZ további szerepvállalásával − kapcsolatban Katheleen Kavalec azt mondta, ez a koalíciós pártoktól függ. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindkét nagy kormánypárttal, azaz a szociáldemokratákkal és a PNL-vel is „kapcsolatban vannak". 

Novák Katalin köztársasági elnök minapi erdélyi látogatásának apropóján a portál azt is megkérdezte a nagykövettől, hogy revizionista akciókat hajt-e végre a magyar vezetés Romániában. Kavalec azt mondta: az Európai Unióban minden kormány betart egy sor olyan alapelvet, amely összhangban van az EU-csatlakozás alapjaival, így tiszteletben tartja mindegyik állam területi integritását, kormányzati berendezkedését. „Magyarországnak, mint bármely más uniós országnak, tiszteletben kell tartania egy másik ország politikai rendszerét” – fogalmazott az amerikai nagykövet.

Borítókép: Nicolae Ciuca román miniszterelnök (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Borislav Troshev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.