Bidenék hazudtak az afganisztáni kivonulásról

Egy diplomáciai távirat szerint az amerikai diplomácia hetekkel korábban megjósolta az ötletszerű kivonulás által okozott károkat.

Forrás: Fox News2023. 06. 06. 21:09
null
Kabul, 2022. augusztus 15. Tálib fegyveresek ünneplik a hatalomátvételük elsõ évfordulóját a kabuli amerikai nagykövetség elõtt 2022. augusztus 15-én. Afganisztánban 2021. augusztus 15-én kerültek hatalomra a radikális iszlamista tálib lázadók és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól. MTI/AP/Ebrahim Noroozi Fotó: Ebrahim Noroozi Forrás: MTI/AP

Egy diplomáciai távirat szerint az amerikai diplomácia hetekkel korábban megjósolta az ötletszerű kivonulás által okozott károkat.

Egyáltalán nem érte váratlanul Joe Biden amerikai elnököt és adminisztrációját Afganisztán összeomlása és a tálib hatalomátvétel, derült ki egy új diplomáciai táviratból, amelyhez az amerikai törvényhozás a napokban kapott hozzáférést. Darrell Issa kaliforniai képviselő a Fox News konzervatív amerikai televíziós hálózat közlése szerint kínosnak nevezte az írást, és azt mondta, az abban leírtak cáfolják az elnököt, aki korábban arról beszélt, 2021 augusztusát követően váratlanul érte az ország gyors összeomlása.

Issa, aki a képviselőház külügyi bizottságának tagja, elmondta, hogy ő volt az első bizottsági tag, aki megtekintette a kabuli amerikai nagykövetségről származó iratot és Washington arra adott válaszát.

 

Elsüllyesztett különvélemény

Az amerikai külügyminisztériumnak a külképviseleteivel fenntartott kommunikációban működtetett „disszenzuscsatornája” lehetővé teszi, hogy egy adott kérdésben illetékes tisztviselők különvéleményt alkossanak és azt kifejtsék, valamint eljuttassák a minisztériumhoz.

A dokumentum, amelyet 23 munkatárs és diplomata írt alá, a tálibok gyors előrenyomulásának lehetőségére figyelmeztetett, amint az Egyesült Államok elhagyja az országot. Az anyaggal Biden elnök és más vezető tisztviselők akkoriban nem foglalkoztak.

„Azt láttuk, hogy nagy pontossággal megjósolták, hogy mi fog történni, és mi lesz a vége, ha nem változtatnak az irányukon” – mondta a képviselő. „Láttunk egy választ a külügyminisztérium hivatalától, amely azt mondta: »Halljuk, amit mondanak, és egyetértünk, alapvetően nem vesszük félvállról a dolgot.« És aztán nyilvánvalóan tudjuk, hogy mit tettek és mit nem tettek, ami teljesen elégtelen volt a figyelmeztetéshez képest.”

„A konkrét neveket kitakarták, de most már tudjuk, hogy sokan közülük vezető beosztásúak voltak, vagyis olyan emberek, akiket a legmagasabb szinten fizetnek a külügyminisztériumban” – folytatta Issa.

Tudták és felmérték, hogy az afgán hadsereg semmiképpen sem tudott volna sikeresen védekezni. A kivonulással így nem értettek egyet, és ennek következtében tudták, hogy Kabul heteken belül el fog bukni, és azt is, hogy a tálibok azt fogják tenni, amit eddig is tettek, vagyis továbbra is gyilkolni és üldözni fogják az embereket, és hagyták, hogy ez megtörténjen

– összegzett.

A képviselő szerint a táviratból az is kiderült, hogy a külügyminisztérium nem számított arra, hogy a térségben fenntartható lesz a nyugalom, és tudta, hogy a hátrahagyott több milliárd dolláros amerikai katonai felszerelés a tálibok kezébe fog kerülni.

Issa szerint a távirat 2021. július 13-án ment ki, a válasz egy héttel később, július 20-án érkezett vissza, Kabul pedig hetekkel később, augusztus 15-én hivatalosan is elesett.

 

Nem ez az első eset, hogy az amerikai vezetés hiányosságaira mutatnak rá

2022-ben az amerikai alsóház külügyi bizottsága a kivonulás szervezetlensége miatt bírálta jelentésben az amerikai politikai vezetést. A Biden-adminisztráció szerint az a jelentés egyoldalúan mutatta be az afganisztáni eseményeket.

 

A dokumentum tele van hamis állításokkal, gondosan kiválogatott információkkal és pontatlan jellemzésekkel

 

− írta akkor közleményében Adrienne Watson, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

 

Borítókép: Tálib fegyveresek ünneplik a hatalomátvételük első évfordulóját a kabuli amerikai nagykövetség előtt 2022. augusztus 15-én (Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.