„Kamikaze küldetés volt” – megszólalt az OceanGate korábbi utasa

A nyugdíjas üzletember szerint nekik szerencséjük volt, de gondok már akkor is akadtak bőven.

Magyar Nemzet
2023. 06. 24. 11:31
Titanic tourist submersible disappear on an expedition to explore the famed shipwreck
AT SEA - (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - " OCEANGATE/ HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) An undated photo shows tourist submersible belongs to OceanGate begins to descent at a sea. Search and rescue operations continue by US Coast Guard in Boston after a tourist submarine bound for the Titanic's wreckage site went missing off the southeastern coast of Canada. Ocean Gate / Handout / Anadolu Agency (Photo by Ocean Gate / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi keresési és mentési művelet folyt az OceanGate Titan tengeralattjáró öt tagjának keresésére, akik vasárnap eltűntek egy tervezett mélytengeri turisztikai expedíció során. Arthur Loibl, egy nyugdíjas német üzletember és kalandor, aki 2021-ben ugyanerre az útra indult, az Associated Pressnek adott interjújában megosztotta az OceanGate-tel kapcsolatos tapasztalatait – írja az Origó

A portál arról ír, hogy az OceanGate Expeditions egy korábbi ügyfele, Arthur Loibl, aki két évvel ezelőtt a Titanic roncsaihoz utazott, a merülést kamikaze akciónak nevezte.

„Kicsit őrültnek kell lenni ahhoz, hogy az ember ilyesmire vállalkozzon”

 – mondta Loibl.

Loibl elmondta, hogy a Titanic roncsainak megtekintése egy 2016-os déli-sarki utazás során jutott eszébe. A Washington állambeli OceanGate egy évvel később bejelentette, hogy merülést indít a Titanichoz, és Loibl megragadta a lehetőséget. Részt vett egy merülésen az OceanGate-tel 2019-ben, amiért bő 110 000 dollárt (37 millió forint) fizetett, de a merülést lemondták, mert az első búvárhajó nem teljesítette a szükséges teszteket, alkalmatlan volt a feladatra.

Az OceanGate tengeralattjárója 2021-ben a vállalat vezérigazgatójával, Stockton Rushsal és a francia búvárral és Titanic-szakértővel, Paul-Henri Nargeolet-val (mindketten eltűntek a mostani tragédiában), valamint két angol férfival együtt elindult egy sikeres merülésre.

Loibl szerint az OceanGate tengeralattjárója technikai nehézségekkel küzdött a merülés során. 

Elmondta, hogy a két és fél órás süllyedés és felemelkedés alatt a világítást kikapcsolták, hogy energiát takarítsanak meg. A merülést többször is elhalasztották, hogy kijavítsák az akkumulátorral és az egyensúlyozó súlyokkal kapcsolatos problémát. Az út összesen tíz és fél órát vett igénybe. Loibl azt is elmondta, hogy az ő csoportjának szerencséje volt, és csodálatos élményben volt részük a Titanic roncsainál – írja az Origó

„Mindannyiunkat bizalmasan tájékoztattak, hogy ez egy veszélyes küldetés, amely halálhoz és sérüléshez vezethet. Szóval ezt tudomásul vettük – mondta Fred Hagen szerda reggel a Fox & Friends című műsorban. – Tisztában voltunk azzal, hogyan működik a tengeralattjáró, tisztában voltunk a különböző protokollokkal – de ez eleve nem egy biztonságos művelet – tette hozzá. – És ez a kutatás-fejlesztés, a felfedezés és a kísérletezés része.”

Borítókép: Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan merülőhajójukról (Forrás: MTI/AFP/OceanGate Expeditions)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.