Elállt a szava a szóvivőnek, amikor az elnök korrupciós ügyeiről kérdezték

Nem jutott szóhoz az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, amikor arról kérdezték, korrupt-e Joe Biden. Az amerikai elnök ügyét firtató újságírónak azt javasolta, kérdezze inkább az FBI-t.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 18:28
President Biden Meets With Congressional Leaders To Discuss The Debt Limit
US-PRESIDENT-BIDEN-MEETS-WITH-CONGRESSIONAL-LEADERS-TO-DISCUSS-T Fotó: ANNA MONEYMAKER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a Fehér Ház napi sajtótájékoztatóját tartotta, amikor Steven Nelson, a New York Post konzervatív napilap riportere nekiszegezte a kérdést az elnök korrupciós botránya kapcsán. Nelson előbb felidézte az elmúlt időszak történéseit, úgy fogalmazott, sok fejlemény történt az utóbbi időben a Biden-család nemzetközi üzleti ügyleteivel kapcsolatban. Emlékeztetett: a képviselőház felügyeleti bizottsága bekért egy FBI-dokumentumot, amely állítólag a Bident és egy külföldi állampolgárt érintő ügyletekről, valamint a politikai döntések meghozatalához kapcsolódó pénzváltásról szól. 

Az FBI azonban a bizalmas emberi forrás programjának védelmére hivatkozva megtagadta a dokumentum átadását. 

Steven Nelson a Harvard Harris közvélemény-kutatását is felidézte, amely szerint az emberek 53 százaléka úgy gondolja, hogy Joe Biden fiával együtt részt vett illegális ügyekben. 

Bevezetője után az újságíró megkérdezte: – Mit mond az amerikaiak többségének, akik azt hiszik, hogy az elnök korrupt?

Kirby az újságíró bevezetője kapcsán csak mosolygott és csóválta a fejét, a kérdésre adott válasza pedig mindössze annyi volt: – Wow. Ezt követően ismét megrázta a fejét, majd hosszú csend következett. 

Végül diplomatikusan annyit mondott, hogy az elnök beszélt már a témáról, és hangsúlyozta, ezeknek az állításoknak nincs alapja. Az újságírónak azt javasolta, forduljon inkább az FBI-hoz, és kérdezze őket az üggyel kapcsolatban. 

A felügyeleti bizottság néhány hete egy 36 oldalas dokumentumot ismertetett a nyilvánossággal a Biden család gyanús ügyeivel kapcsolatban. A testület közlése szerint a Biden család és üzleti partnerei több mint húsz céget alapítottak, és tízmillió dollárnál is több pénzt kaptak külföldi állampolgároktól Joe Biden alelnöksége idején, 2009 és 2017 között, a kifizetések egy része pedig a Biden család megvesztegetését célozta. 

 

Marjorie Taylor Greene georgiai és Nancy Mace dél-karolinai képviselők állítása szerint a pénzügyminisztériumban olyan banki dokumentumokhoz fértek hozzá, amelyek 

bizonyítékokat tartalmaznak a Biden család külföldi üzleti ügyleteinek kiterjedt hálózatáról, beleértve „az emberkereskedelmet és a prostitúciós köröket is”. 

Greene szerint a külföldi üzleti ügyletekben Biden elnök fia, Hunter Biden és „még sok más családtag is érintett”. Az ügyet többen is az amerikai történelem egyik legnagyobb korrupciós botrányához, a Watergate-ügyhöz hasonlították. 

Biden elnök a bizottság által bemutatott banki kivonatokra úgy reagált, hogy a dokumentumok hamisak, és tagadta, hogy valaha is megtörténtek volna a kérdéses tranzakciók. A Fehér Ház „bizonyítékmentesnek” és „politikailag motiváltnak” minősítette a bizottság vizsgálatát. A Fehér Ház azt is fenntartotta, hogy Biden soha nem vett részt fia üzleti ügyeiben. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: Getty Images North America/AFP/Anna Moneymaker )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.