Elképesztő mértékben nőtt tavaly Németország lakossága, de még több bevándorlót akarnak

A gazdasági és politikai vezetők a migráció ösztönzésével oldanák meg a munkaerőhiány problémáját.

Magyar Nemzet
Forrás: DW, BBC2023. 06. 27. 14:16
Idomeni,,Greece,-,March,9,,2016.,Refugee,Boys,Hold,A
1037375935 Forrás: Shutterstock / Giannis Papanikos Fotó: Giannis Papanikos Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 2,67 millió ember érkezett Németországba tavaly, míg 1,2 millióan távoztak, így összességében 1,46 millió fővel nőtt az ország népessége, derült ki a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden közzétett jelentéséből. Összehasonlításképp, 2021-ben 1,32 millióan érkeztek az európai országba és 994 ezren hagyták azt el.

Mint arra a Deutsche Welle (DW) angol nyelvű német közszolgálati médium is rávilágít:

az ukrajnai háború elől menekülők miatt minden korábbinál magasabb szintre emelkedett a Németországba irányuló migráció.

A Destatis adatai szerint a beáramlás fő okaként megjelölt ukrán menekültek 1,1 millió főt tettek ki.

Azonban nem csak az orosz–ukrán háború elől menekülők érkeztek Németországba. Az adatok szerint múlt évben az azt megelőzőhöz képest a Szíriából, Afganisztánból és Törökországból érkezők száma is nőtt.

Az uniós belső mozgásnak köszönhetően pedig 87 ezren települtek át Németországba – 2021-ben 81 ezren. A legtöbben Romániából, Lengyelországból és Bulgáriából érkeztek.

A Németországot elhagyók száma is nőtt, a 2021-es 64 ezer fő után tavaly 83 ezren távoztak az országból. A legtöbben Svájcba, Ausztriába és az Egyesült Államokba települtek át.

 A belső vándorlás következtében pedig a legtöbben Berlint és a délnyugati Baden-Württemberg tartományt hagyták el.

Mint arra a BBC brit közszolgálati televízió is felhívta a figyelmet, amíg más országok a migráció korlátozásán dolgoznak, addig a német parlament nemrégiben egy olyan új törvényt fogadott el, amellyel a kevesebb bürokratikus akadály révén az országba csábítanák az Európai Unión kívülről érkező vendégmunkásokat.

Az új pontrendszer nagyobb figyelmet fordít majd az életkorra, a készségekre és képzettségre, és kevesebbet az iskolai végzettségre és a német nyelvtudásra.

Mindez megkönnyítené a migránsok számára, hogy akár állásajánlat nélkül is Németországba jöjjenek. Az ösztönzők közé tartozik, hogy nemcsak házastársat és gyermekeket, hanem szülőket is hozhatnak majd magukkal.

Jelenleg már a német társadalom annyira sokszínű, hogy a lakosság több mint egynegyede vagy külföldön született, vagy legalább egy szülője külföldön született.

Szakértők szerint noha Németország korábban küzdött az ellen, hogy bevándorlóországgá váljon, ezt a célt az elmúlt években feladta. Az elöregedő társadalom és a munkaerőhiány miatt a német gazdasági vezetők már évek óta a nagyobb migrációra ösztökélik a kormányokat. Ők a munkaerőhiányt tartják a német gazdaságot fenyegető legnagyobb kockázatnak.

Borítókép: Migránsok Németországban (Forrás: Shutterstock/Giannis Papanikos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.