Ellepték az illegális bevándorlók Amerikát Biden hivatalba lépése óta

Egy friss jelentés szerint közel 17 millió illegális bevándorló él az Egyesült Államokban, 16 százalékkal több, mint 2020-ban.

Gábor Márton
2023. 06. 22. 15:12
TRUMP, Donald
El Paso, 2023. május 12. Az Egyesült Államokba igyekvõ bevándorlók várakoznak a mexikói oldalon, a texasi El Paso határátkelõjénél 2023. május 11-én. Az Egyesült Államokban május 11. végén érvényét vesztette az illegális bevándorlók kitoloncolásáról szóló 42-es jogszabály (Title 42). A Trump-adminisztráció idején alkotott jogszabály lehetõvé tette az illegális migránsok kiutasítását az Egyesült Államokból járványügyi indokokkal. Az amerikai határvédelem szerint az elmúlt három napban több mint 30 ezer illegális határátlépõt tartóztattak fel a hatóságok a mexikói határszakaszon. MTI/AP/Andres Leighton Fotó: Andres Leighton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy amerikai bevándorlással foglalkozó szervezet becslése szerint jelenleg közel 17 millió illegális bevándorló él az Egyesült Államokban. A jelentésből kiderül, hogy számuk mintegy 16 százalékkal nőtt Joe Biden elnöki hivatalba lépése óta − számolt be a Fox News amerikai hírcsatorna.

A Szövetség az Amerikai Bevándorlási Reformért (FAIR) szervezet, amely a bevándorlás általános szintjének csökkentését követeli, új kutatási jelentést tett közzé az Egyesült Államokban illegálisan élő emberek számáról. Eszerint az Egyesült Államokban körülbelül 16,8 millió illegális bevándorló él, szemben a 2022. januári 15,5 millióval. 

Ez 2,3 millióval haladja meg a 2020 év végi becslésünket, ami azt jelenti, hogy az illegális bevándorlók száma országszerte 16 százalékkal nőtt Joe Biden elnökségének első két éve alatt

 − áll a jelentésben.

A Biden-adminisztráció számos Donald Trump elnöksége alatt bevezetett szabályozást eltörölt, többek között megállították a határon lévő fal építését, és megváltoztatták a migránsvédelmi protokollokat (MPP). A kitoloncolások pedig ugrásszerűen csökkenni kezdtek. 

A kormányzat azzal érvelt, hogy újjáépíti az előző kormányzat alatt tönkretett menekültügyi rendszert. 

Májusban több mint 200 ezer illegális bevándorlót fogtak el a déli határon, amivel több mint 1,6 millióra emelkedett az idei pénzügyi évben elkapott migránsok száma. 

A FAIR elemzése az illegális bevándorlót úgy definiálja, mint minden olyan külföldi, aki jogszerű státusz, például érvényes vízum vagy törvényes állandó tartózkodási engedély nélkül tartózkodik az Egyesült Államokban. A FAIR ugyanakkor a jelentésében elismerte, hogy az illegális bevándorlók népességének pontos becslése homályos és pontatlan lehet, tekintettel a népesség méretére és eloszlására. 

Az igazság az, hogy nem tudjuk pontosan, hányan lépik át illegálisan a határt és kerülik meg a bevándorlási hatóságokat. Ezeket a számokat csak megbecsülni tudjuk az éves népszámlálási adatok változásai alapján

 − áll a jelentésben.

A jelentés szerint a növekedés hátterében a határkorlátozások enyhítése és az amerikai vállalatok által a koronavírus után végrehajtott munkaerő-felvétel fellendülése, valamint a Biden-adminisztráció olyan intézkedései állnak, amelyek kifejezetten kedvező feltételeket biztosítanak a a bevándorlók számára. 

Borítókép: Az Egyesült Államokba igyekvő bevándorlók várakoznak a mexikói oldalon, a texasi El Paso határátkelőjénél. (Forrás: MTI/AP/Andres Leighton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.