Észak-Korea újra megpróbálja a kémműhold telepítését + videó

Az űrrakéták és a nagy hatótávolságú rakéták működési elve nagyrészt ugyanazon a technológián alapul.

Magyar Nemzet
Forrás: al-Dzsazíra, MTI2023. 06. 19. 13:19
KIM Dzsong Un
Phenjan, 2023. június 19. A KNCA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. június 19-én közreadott, dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt elsõ titkára (elöl, k) szavaz a párt 8. Központi Bizottságának nyolcadik kibõvített plenáris ülését Phenjanban. Az állampárt az ország diplomáciai és a védelmi stratégiájáról tanácskozott június 16. és 18. között, és felülvizsgálta a 2023 elsõ felére szóló gazdasági terveket. MTI/EPA/KCNA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea vezető tisztségviselői megígérték, hogy újra megpróbálják a múlt hónapban végrehajtott, de elrontott katonai kémműhold felbocsátását, amelyet az idei év „legsúlyosabb kudarcának” neveztek. Azt nem tudni, hogy pontosan mikor tervezik a következő kísérletet, de dél-koreai források szerint „arra csak több hét múlva kerülhet sor”.

Az észak-koreai kormánypárt, a Koreai Munkáspárt plenáris ülésén „keményen bírálta” az elfuserált művelet felelőseit, és arra utasította a projektben részt vevő dolgozókat és kutatókat, hogy vizsgálják meg a sikertelen kilövés körülményeit.

Észak-Korea május 31-én kísérelte meg pályára állítani első katonai kémműholdját, de a rakéta és annak hasznos terhe röviddel a felbocsátás után a tengerbe zuhant, Phenjan szerint rakétahiba miatt.

Washington és Szöul elítélte a május 31-i kilövést, mondván, hogy azzal Phenjan megsértette az ENSZ határozatát, amely tiltja a ballisztikus rakétatechnológián alapuló kísérleteket.

Az MTI arra hívta fel a figyelmet, hogy a dél-koreai hadsereg megtalálta a bő két héttel ezelőtt lezuhant észak-koreai űrrakéta 12 méter hosszú roncsdarabját. Szöul reményei szerint a vizsgálat további információkkal szolgál az észak-koreai rakétaprogram helyzetéről és fejlettségi szintjéről.

Az űrrakéták és a nagy hatótávolságú rakéták működési elve nagyrészt ugyanazon a technológián alapul.

A rakéta lezuhanása visszavetette Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azon törekvését, hogy űrbe telepített megfigyelőrendszert építsen ki az Egyesült Államok és Dél-Korea jobb megfigyelésére.

A kémműhold csak az egyik eszköz, amellyel a kommunista ország vezetése rendelkezni szeretne. Mint arra az al-Dzsazíra pánarab televízió is felhívta a figyelmet, Kim Dzsong Un olyan fegyverrendszereket kíván rendszerezni, mint a több robbanófejes rakéta, atom-tengeralattjáró, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakéta és hiperszonikus rakéta.

KIM Dzsong Un
A KNCA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. június 19-én közreadott, dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (középen) szavaz a párt 8. Központi Bizottságának nyolcadik kibővített plenáris ülésén Phenjanban. Az állampárt az ország diplomáciai és a védelmi stratégiájáról tanácskozott június 16. és 18. között, és felülvizsgálta a 2023 első felére szóló gazdasági terveket. Forrás: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea 2022 eleje óta több mint száz rakétakísérletet hajtott végre, amelyek egy része egy kémműholdhoz, de más, nagy teljesítményű fegyverek kifejlesztéséhez is kapcsolódott.

Phenjan a fegyverkezés mellett az élelmiszer-önellátását is biztosítani kívánja, így a Koreai Munkapárt elrendelte az ország mezőgazdasági termelésének növelését. Szöül év eleji jelentése szerint az észak-koreai élelmezési helyzet tovább romlott, az elszigeteltség, a szankciók és a koronavírus-járvány hatásai miatt.

Borítókép: A KNCA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. június 19-én közreadott, dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (elöl, középen) szavaz a párt 8. Központi Bizottságának nyolcadik kibővített plenáris ülésén, Phenjanban (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.