Észbe kaptak a svédek, szigorúbb migrációs politika jöhet

Maria Malmer Stenergard svéd migrációs miniszter és Ludvig Aspling, a kisebbségi kormányt kívülről támogató jobboldali Svéd Demokraták migrációs szóvivője a menedékkérők földrajzi korlátozásáról, a visszatoloncolások hatékonyságának javításáról és a menedékkérők befogadásának szigorításáról tárgyalt.

Magyar Nemzet
Forrás: Euractiv2023. 06. 22. 10:41
Svédország Migráció migráns Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán a svéd kormány további irányelveket terjesztett elő a menedékkérők befogadásának folyamatban lévő vizsgálatával kapcsolatban, és azt javasolta, hogy az elemzés középpontjában az úgynevezett tranzitközpontok és létesítmények álljanak, ahol a menedékkérők a teljes feldolgozási időszak alatt élnek.

A cél az árnyéktársadalom ellensúlyozása

− mondta Malmer Stenergard svéd migrációs miniszter Ludvig Asplinggal, a kormányt kívülről támogató Svéd Demokraták szóvivőjével közösen tartott sajtótájékoztatón az Euractiv brüsszeli hírportál tudósítása szerint. A kormány által tervezett szigorítások korlátoznák, hogy az ország mely részein tartózkodhatnak majd a menedékkérők és növelnék a visszatoloncolások hatékonyságát. 

A jelenleg Svédországban menedékjogot kérők vagy a migrációs hivatal egyik befogadóközpontjában lakhatnak, vagy választhatják az úgynevezett EBO-t, vagyis azt, hogy saját szálláson tartózkodnak. Egy javaslat szerint azonban az utóbbi lehetőség megszűnne, amit a jobboldali kormánykoalíció és a Svéd Demokraták is támogatnak.

„Elemezni és mérlegelni fogjuk, hogy milyen további intézkedéseket lehet bevezetni egy olyan rendszer megvalósítása érdekében, amelyben a menedékkérők kijelölt menekültszállásokon élnek, és a hatóságok számára elérhetőek” − mondta Stenergard, hozzátéve, hogy az elképzelés szerint a hatóságok számára meg kell könnyíteni a menedékkérők hollétének követését.

„Erre azért van szükség, hogy mind a menekültügyi eljárás, mind a visszaküldési folyamat észszerűsödjön és működjön. De az is fontos, hogy a menedékkérőknek megfelelő támogatást tudjunk nyújtani” − tette hozzá a miniszter.

Az új iránymutatások között szerepel továbbá a szálláshoz kötött bejelentési kötelezettség vizsgálata, valamint egy olyan rendszer, amelyben a menedékkérők számára földrajzi területet jelölnének ki, ahol tartózkodhatnak. A szabályokat megszegő menedékkérők kérelmét el kell utasítani.

Ami a visszatoloncolásokat illeti, a kormány megvizsgálná, hogy miként lehetne kézre keríteni a szökésben lévő elutasított menedékkérőket.

Azt is fontolóra veszik, hogy az uniós jogszabályok keretein belül hogyan lehetne szigorítani a svéd befogadási szabályokat. 

A kormány és a Svéd Demokraták is bejelentették már, hogy nem szeretnék, ha a befogadottak az EU által előírtnál nagyvonalúbb juttatásokban részesülnének.

Vizsgálják továbbá a menedékkérők munkavállaláshoz való jogát és azt is, hogyan járulhatnának hozzá nagyobb mértékben például az egészségügyi ellátás költségeinek fedezéséhez.

Az uniós jogban lehet tér a svéd szabályozás szigorítására

− szögezte le Aspling.

Svédországban évek óta minden kormány azt ígéri, hogy gátat szab az erőszakos, szervezett bűnözésnek. A szociáldemokrata Stefan Löfven, aki 2014-től 2021-ig vezette a stockholmi kormányt, azaz a legnagyobb migrációs hullám kormányzása alatt érkezett, 2020-ban beismerte,

hogy összefüggés van a migráció és a bűnelkövetések emelkedése között.

A bukása után kormányfővé választott Magdalena Andersson is az egyik legfontosabb feladatának az erőszakos bűncselekmények visszaszorítását jelölte meg, rögtön hivatalba lépését követően. Úgy fogalmazott, hogy minden követ meg fog mozgatni ennek érdekében, de egyéves hivatali ideje alatt a helyzet tovább romlott. A mostani, jobbközép-liberális kormány is zászlójára tűzte mind az erőszakos bűncselekmények, mind a migráció visszaszorítását, de egyelőre úgy tűnik, hogy sem a rendőrség, sem a kormány nem rendelkezik olyan vízióval és akciótervvel, amely hosszú távú megoldást jelentene az elmúlt évtizedek elhibázott – elsősorban migrációs – politikájában gyökerező helyzetre.

A kormány és a rendőrség tehetetlensége miatt a svédek a maguk módján próbálnak tenni az elfajult helyzet javításáért. Vasteras városában például a helyi szülők szokatlan módját választották a migránsbűnözés elleni harcnak: a java részt bevándorlókból álló bandák által toborzás céljából megkörnyékezett fiataloknak uzsonnát, süteményt és üdítőt osztanak. A kezdeményezés megálmodója a Mamma United civil szervezet, akik szerint ezzel a módszerrel megakadályozható, hogy a környékbeli fiatalok bűnözésre adják a fejüket és csatlakozzanak a bevándorlóbandákhoz. A projekt már tavaly ősz óta működik, a kezdeményezést az önkormányzat anyagilag is támogatja.

Sok gyerek és szülő is ellátogat hozzánk, értékelik, hogy itt vagyunk – magyarázta egy, a projektben résztvevő édesanya a Samnytt svéd hírportálnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.