Ferenc pápa: Már az is erkölcstelen, ha valakinek atomfegyvere van

Békére szólított fel Ferenc pápa és Ahmed et-Tajjeb szunnita nagyimám az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén elhangzott üzenetében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 15. 13:06
SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2023. június 13. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (szemben, b) az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nyílt vitáján New Yorkban 2023. június 13-án. MTI/KKM Fotó: KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műtétje után lábadozó pápa a kórházból küldött üzenetében hangsúlyozta: egy harmadik világháború zajlik részletekben, és a nukleáris fegyverek potenciálisan katasztrofális hatásai miatt „eljött az idő, hogy határozott nemet mondjunk a háborúra”.

Ahmed et-Tajjeb sejk, az al-Azhar mecset nagyimámja pedig virtuális üzenetében a pápával közösen 2019-ben kiadott dokumentumra utalva arról beszélt, hogy a testvériség a globális béke kulcsa. Az Emberi testvériségről a világbékéért és együttélésért című megállapodást a pápa és a nagyimám három éve Abu-Dzabiban írta alá.

A mai tanácskozás nem luxus, hanem szükségszerűség, amelyet az emberiség jövője iránti aggodalom diktál

– hangsúlyozta Tajeb.

A két vallási vezető felhívását követően az ENSZ BT határozatot fogadott el, amelyben leszögezték, hogy a gyűlöletbeszéd, a rasszizmus, az idegengyűlölet, az intolerancia, a nemi megkülönböztetés és a szélsőséges fellépés „hozzájárulhat a konfliktusok kirobbanásához, eszkalálódásához és megismétlődéséhez”. Egyúttal felszólították a világ országait és szervezeteit, hogy ítéljék el ezeket a cselekedeteket, és tegyenek lépéseket a megelőzésükre.

Az állásfoglalást egyhangúlag fogadta el a biztonsági tanács.

Ferenc pápa sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy ahelyett, hogy a világ országai a stabil béke megvalósulása felé tartanának, a világ 

a rövidlátó, szélsőséges, sértett és agresszív nacionalizmusok felemelkedésének tanúja, amelyek anakronisztikus, idejétmúlt és a korábbiaknál is erőszakosabb konfliktusokat szítottak.

A pápa felhívta a figyelmet: a fegyverkezési versenyt a nyereségvágy hajtja. A pápa hangsúlyozta: a nukleáris katasztrófa lehetősége azt jelenti, hogy ideje a tartós béke megteremtésének, amely nem „az elrettentés bizonytalan egyensúlyán”, hanem „a minket összekapcsoló testvériségen” nyugszik. Ferenc pápa szerint nemcsak az atomfegyverek bevetése, hanem már a puszta birtoklásuk is erkölcstelen.

António Guterres ENSZ-főtitkár a pápa és a nagyimám deklarációját az „együttérzés és emberi szolidaritás példájaként” méltatta, és arra szólította fel az országokat és népeket, hogy „egyetlen családként álljanak össze” és kössenek a testvériség értékeiben gyökerező szövetséget a békéért.

Borítókép: Az ENSZ BT ülésén (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.