időjárás 26°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Gulyás Gergely: Egy átlagnyugdíjas 78 ezer forint pluszpénzre számíthat novemberben

Megint zuhant a német demokráciába vetett bizalom

Odrobina Kristóf
2023.06.04. 19:57 2023.06.04. 20:09
Megint zuhant a német demokráciába vetett bizalom

A német demokráciába vetett hit és bizalom 2019 óta folyamatosan csökken. A Civil Társadalomfejlesztési Központ (ZZE) és az Allensbach Közvélemény-kutató Intézet napokban közzétett felméréséből kiderül, hogy míg három éve a megkérdezettek 68 százaléka még „nagyon” vagy „valamennyire” elégedett volt a kormány által nyújtott demokráciával, addig 2023-ban ez az arány már csak 62 százalék.

Nagyon komoly eltérések vannak Németország keleti és nyugati tartományai között. Míg a keletnémeteknél a megkérdezetteknek csupán 37 százaléka tartja megfelelőnek a kormány demokráciáját, addig a nyugati tartományokban ez az arány 67 százalék.

Úgy tűnik, a keleti országrészben különösen nagy a politikai részvétel hiányának érzése. Minden harmadik ember úgy véli, hogy tehetetlen, ha a politikáról van szó. A kis jövedelműek körében 51 százaléknak volt ez a véleménye, az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt támogatói körében ez az arány ennél is magasabb, 65 százalék volt.

A tanulmány azt is megmutatta, hogy mi foglalkoztatja jelenleg leginkább a polgárokat és mi aggasztja őket. Az olyan aktuális témákat említették, mint az ukrajnai háború és az azzal járó drámaian magas infláció. Mindkét kérdésben a válaszadók 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendkívül aggasztó a helyzet. Közel felük azt mondta, hogy a magas árak miatt kénytelen volt korlátozni a mindennapi életét. 

De nemcsak a gazdasági helyzet okoz aggodalmat a németek jelentős hányadának életében, hanem az elszabadult migrációs krízis is. Minden második embert aggaszt a menedékkérők nagy száma, amely egyben lakhatási problémákat is okoz Németországban. 

Egyre feszültebb a migrációs helyzet Németországban, mert havonta több tízezer illegális bevándorló érkezik az országba, noha a tartományoknak már nem maradt pénzük az elhelyezésükre és ellátásukra. A baloldali szövetségi kormány továbbra sem látja a problémákat, hiába figyelmeztetik egyre többen – ellenzéki, sőt koalíciós politikusoktól civil szervezeteken át a Német Városok és Települések Szövetségéig –, hogy sürgősen hagyjon fel a migrációt ösztönző és támogató politikájával. Sőt a német rendőrök szakszervezetének vezetője korábban azt nyilatkozta a Bild című napilapnak, hogy ha így megy tovább, és a berlini kormány továbbra is létszámkorlátozás nélkül fogadja be a migránsokat, akkor Németország a nemzetközi bűnözés eldorádója lesz. A Twitteren pedig egy bejegyzésben azt állította, hogy Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter elvesztette a kapcsolatot a valósággal.

Borítókép: Újévi köszöntőjének televíziós felvétele közben készült kép Olaf Scholz német kancellárról (Fotó: MTI/AP/DPA/Pool/Michael Kappeler)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.